Eksik Bir Ruhun Varolma Çabası : Yüksek Risk (Starred Up)

Eksik Bir Ruhun Varolma Çabası : Yüksek Risk (Starred Up)
  • 1
    0
    0
    0
  • Starred Up (Yüksek Risk) , 2013 , David Mackenzie

      Hadi bir film izleyeyim dediğimizde, çoğu zaman oynat tuşuna basmadan önce fragmanını izleyerek, film hakkında bazı açıklamalar okuyarak ya da sadece filmin kapağına bakarak birazdan edineceğimiz deneyim hakkında fikir edinmeye çalışırız. Bir beklentiye gireriz ama sonrasında aslında çok farklı bir film izlediğimizi farkederiz. Bazı filmler bekleneni vermez. Bazen hayalkırıklığı yaşarız tabi ama yine de bu durum, her zaman bir filmin kötü olduğu anlamına gelmez.

       Yüksek Risk de bu şekilde değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Esaretin Bedeli'nde de görüldüğü üzere bir hapishane filminin aksiyona dayalı olması gerekmediğini gösteriyor. Bir süre, sıradan bir hapishane filmi olacak izlenimine kapılıp devamında anlatılmak istenenin çok daha farklı olduğunu anlıyoruz ve koltukta oturuşumuzu değiştiriyoruz.

       Filmden kısaca bahsetmek gerekirse; 19 yaşında ve uzun yıllardır çocuk hapishanesinde tutuklu olan Eric, bir yetişkin hapishanesine nakledilir. (Filmin adı da olan "Starred Up" terimi hapishane jargonunda genç bir suçlunun yetişkinler hapishanesine transferi için kullanılmaktadır.) Zaten karakterin son derece sakin ve kendinden emin oluşu, böyle bir ortama oldukça alışık olduğunu gösteriyor bizlere. Bu açılıştan sonra evet şimdi bol kavgalı, bol küfürlü, bol gardiyanlı ve adalet sistemine bol göndermeli bir hapishane filmi izleyeceğim diyebilirsiniz. Daha sonra aynı hapishanede babasının da olduğunu öğrendikten sonra, yavaş yavaş aslında hikayenin genel yargılardan izole, sarsıntılı bir baba-oğul ilişkisine evrildiğini görüyoruz.

       "Tek bir problem var.. Terapi iyi gitti diyelim. Hayatımı değiştirdi, rehabilite oldum. Yanındaki morukla oynaştın, sonra bir diğeriyle. Her şey yolunda. Suç oranı inmeye başladı. Polisin kodese adam tıkma sayısı azaldı. Mahkemelerin suçlu bulma oranı azaldı. Çok yakında işinden olursun !"

       Öfke kontrolünü sağlayamayan, daha doğrusu sağlama çabası dahi göstermeyen Eric fevri kararlar veren, çevresine zarar verme eğilimi gösteren ve arkadaş edinmeyi pek beceremeyen bir gençtir. Zaman zaman kendimize şunu sorabiliriz: "19 yaşındaki bir çocuk neden bu derece şiddete meyilli?"  Henüz çok küçükken babasının hapise düşmesiyle de psikolojik anlamda son derece yımış ve işlediği cinayetten ötürü çocuk yaşta hapse düşmüştür. Yeni nakledildiği hapishanedeki henüz ilk gününde, önce bir mahkuma sonrasında da gardiyana saldıran Eric, davranış bozukluğu nedeniyle idare tarafından bir psikoloji grubuna dahil edilir. Burada gönüllü bir psikolog ve birkaç mahkumla beraber zaman geçirmeye başlar. Davranışlarında bir takım değişmeler sezinlemeye başlarız. Ancak babası Neville'in geçmişte yaşayamadığı babalık deneyimini yaşamak istercesine Eric'e müdahale etmesi ve davranışlarını yönetmeye çabalaması sık sık Eric'in çok sert geri dönüşler vermesine neden olmaktadır. Bir türlü istediği refaha erişemez Eric. "Böylesine şiddet dolu bir insan acaba normalleşebilir mi?" dediğimiz neredeyse her an Eric'in psikolojik yaraları onun acısını taze tutmaya yetiyor.

        Konuyu fazla dağıtmadan toparlayacak olursam, halihazırda hapishane temasının, kahramanlar üzerinde oluşturduğu baskı ve stres son derece yüksek iken, çok uzun yıllara dayanan bir baba-oğul geriliminin böyle bir ortamda yeniden alevlenmesi izleyicinin yaşadığı endişeyi katlıyor. Evet, bence de hikayede zaman zaman düşüşler yaşanıyor ama yine de Yüksek Risk'in mutlaka izlenmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum. Yönetmen David Mackenzie'nin hareketli kamera tercihi ve karakter odaklı planları bizi adeta hikayeyle bütünleştiriyor. Pek kendi tarzı olmasa da yönetmenlik becerisi olarak iyi bir iş olduğu görüşündeyim.

       Yukarıda da bahsettiğim gibi, sıradan hapishane filmlerine kıyasla temposu çok daha düşük gelebilir, ancak asıl vurgulanmak istenen ele alındığında 2010'ların iyi filmlerinden biri olduğunu kabul etmek gerek. Özellikle başrol Jack O'Connell oyunculuk olarak üstün bir performans sergilemiş. İzleyin ve izlettirin efendim. İyi seyirler...

    IMDb linki : https://www.imdb.com/title/tt2567712/?ref_=ttawd_awd_tt

      

      


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.