Harika Çocuk Yasası ülkemizde ilk defa 1948 yılında 5245 sayılı yasa olara yürürlüğe girmiştir. Yaratıcısı dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Hasan Ali Yücel'dir. Yasanın 1948 yılındaki ilk hali İdil Biret ve Suna Kan'ın yurtdışında eğitim alabilmesi için çıkartılmış olduğundan İdil- Suna Yasası olarak da bilinir. Yasanın çıkarılmasında İsmet İnönü de çok büyük destekçilerden birisidir. İdil Biret 7, Suna Kan 12 yaşındayken Fransa'ya Paris Konservatuarında eğitim almak üzere gönderildiler. Anne ve babalarının da refakat ettiği bu muazzam eğitin fırsatının tamamı devlet tarafından karşılandı.
Yasa 1956 yılında 6666 sayılı yasa olarak genişletildi ve sadece müzik alanında olan bu uygulama tüm güzel sanatlar için uygulanmaya başlandı. Yasanın tek kuralı müzik için 12, güzel sanatlar için 14 yaşından küçük olmaktı.
Ne yazık ki 1968 sonrasındabu kanuna uygun çocukların başvurularını değerlendirecek uygun komisyon kurulmadığından yasa işlemez hale geldi. Yasanın işlemez hale gelmesiyle pek çok yetenekli ancak imkanı olmayan çocuğun kalabalıklar içine karışıp hayatına devam ettiğini düşünmek aslında biraz kalp kırıcı.
Suna Kan ve İdil Biret öncü isimler olarak bilinse de pek çok keman, piyano sanatçısı ve pek çok besteci de bu yasadan yararlandı. Bu isimler arasında Gülsin Onay, Renan Türkman ve Ateş Pars gibi isimler de bulunmaktadır.
Çocukken bu fırsat sunulmasa belki de şu an isimlerinden bile haberdar olamayacağımız duayen müzisyenler ve onların ruhumuza dokunan performansları ile sizi baş başa bırakmak istiyorum.
İdil Biret:
Suna Kan:
Gülsin Onay:
Kaynak: 1.
Yorum Bırakın