Ursula Leguin tarafından kaleme alınan Mülksüzler kitabına misafir olacağım bu yazımda. Öncelikle, bu yapıtın şimdiki dünyamızla birçok yönden bağdaştığını söylemek gerekir. Leguin, kitabında "sahiplik” ve “duvar” kelimelerine dikkat çekmiş ve bize yaşadığımız dünya ile ilgili sorular sormamız konusunda fırsat yaratmıştır.
“Sahiplik” olarak bahsettiği sahip olma duygusunun insana duygusal bir yük oluşturduğu görüşünde yazar. Yeterince hava, su ve yiyeceğe sahip olma açısından bakmanın insanı yorduğunu söylüyor ve insanın sadece kendisine sahip olabileceğini, kendimizden başka hiçbir şeyimizin olmadığını belirtiyor. Yaşadığımız kapitalist düzene “hapishane” gözüyle bakan Leguin, insanın kendine sınırlar çizdiğini ve bu sınırlardan adım atmadığını belirtiyor. Bu sınırları “duvar” olarak adlandıran yazar, “sahiplik” duygusunun insanı esir aldığını öne sürüyor. İnsanın gözünde saklı olan duyguların bir mücevherden daha kıymetli olduğu kanısında olan yazar, insan ruhunun inceliklerine dikkat çekiyor. Leguin, insanların mülkiyet peşinde koşarken ihmal ettikleri duyguları, hayatı ve birçok durumu gözler önüne seriyor. Bir şeylere sahip olmanın insanlara keskin sınırlar çizdiğini savunan Leguin’e göre, insanın kendi duvarlarını kaldırması ve hiçbir şeye sahip olmayacağına kendini inandırması, aslında ruhundaki güzelliklerin ortaya çıkmasına yol açacak.
Her dönemde kendine yer bulan “Mülksüzler”, güncel sorunlarımıza da işaret ediyor. Yaşadığımız bu pandemi sürecinde, yapıttaki eleştirilerin kendine yer edindiğini görmek mümkün. “Yalnız kalmalarımız” ve “eve tıkılmalarımız”, bize “sahiplik” duygusundan ve “duvar”larımızdan sıyrılmamız için bir fırsat niteliğinde. Hayatta durup “ne oluyor?” deme fırsatı yakaladığımız bu pandeminin, bize bazı dersler verme peşinde olduğu söylenebilir. Her şeye mülkiyet gözüyle baktığımız bu düzende doğanın bize tepki gösterdiğine de pandemi ile tanık olduk. Sahiplik dürtüsüyle müdaheleden geri kalmadığımız doğa, kendimizle ilgili bazı şeylerin değişmesi gerektiğini de işaret ediyor olabilir.
Yorum Bırakın