İnsan Neyle Yaşar? -Tolstoy

İnsan Neyle Yaşar? -Tolstoy
  • 3
    0
    0
    0
  • İnsan Neyle Yaşar?

    Aile,eş,çocuk,kariyer,para... Hayatta uğruna mücadele verdiği değerleri için savaşıp, mağlup olmamak için mi yaşar? Kimisi vatanı,toprağı için.Kimisi dini için. Sahi, senin bu soruya cevabın nedir ? 

    İnsan hep daha fazlasıyla,doymak bilmeyen bir nefisle yaşar. Bir evi olsun ister, evi olunca daha çok gösterişlisini ya da birden fazla evler ister. Para ister, sahip olunca daha fazlasını ister. İnsan budur işte,doymak bilmez, azla yetinmez, şükretmez. Bu soruyu birçok insana sordum. Neyle yaşayacaklar, elbette cevapların çoğu para. Bu devirde paran olmadan tuvalete bile gidemiyorsun, adam yerine konmuyorsun. Paran olmadan bir hiçsin tarzında cevaplar cevaplar. Sonuç olarak insan parayla, mal mülk ile yaşar kanaatine varılıyor. Ne demiş bir düşünür; paran varsa insanlar seni tanır, paran yoksa sen insanları tanırsın. Ama Tolstoy; hayır arkadaş, para, sevdiklerin olmadıktan sonra seni mutlu etmez, insan asıl sevgiyle yaşar diyor. Para, servet ile yaşarız sanıyoruz ama insanı yaşatan sevgidir, iyiliktir Tolstoy'a göre. Bu kitapta ahlaki değerleri,sevgiyi, yaşama amacını, erdemi sorgulatıyor, dersler veriyor. Ve Tolstoy'a göre sevgi sadece insana karşı değil bütün varlıklara ve varlığı edene de olmalı. İnsan hep bir umutla yaşar. Tolstoy da bu kitapta insanın neyle yaşadığını, 6 hikayeyle soruyor. Ve ben sizlerle bu hikayelerin ana fikrini de paylaşmak istiyorum.

    Birinci hikaye; İnsan Neyle Yaşar? 

    -Tanrı katıntan kovulan bir meleğin, yeryüzündeki insanların sevgisiyle tanrı tarafından affedilmesi.

    İkinci hikaye; Kıvılcımı Söndüremeyen Ateşi Zapt Edemez

    -Bir yumurta yüzünden köyün savaş alanına dönmesi ve Tanrı'ya olan inanç sayesinde barışın sağlanması.

    Üçüncü hikaye; Mum

    -Zalim bir yöneticiye halkın düşündüğü kötülük ve sonradan tanrı inancı nedeniyle kötülükten vazgeçilmesi nedeniyle kavuşulan mükafaat. 

    Dördüncü hikaye; Kızlar Büyüklerden Akıllıymış

    -İki kız çocuğunun kavgası yüzünden birbirine giren köy halkının, kızların birbirlerine olan sevgisini görünce gerçeği anlamaları.

    Beşinci hikaye; İnsana Çok Toprak Gerekir mi?

    -İnsanın aç gözlü bir yaratık olduğunu, dünya malına doymadığı için sonunun kötü bittiği.

    Altıncı hikaye; İlyas

    -İnsan sevgisinin , insanın hayatını nasıl olumlu yönde etkilediğini anlatılmaktadır. 

    Kitabın 37. sayfasında yer alan bir alıntıyı paylaşmak istiyorum. ''İnsan annesiz ve babasız yaşayabilir ancak Tanrı'sız yaşayamaz.''

    İşte cevap burda. İnsan sevgi ve Tanrı ile yaşar. Yine kitabın 43. sayfasında yer alan bir alıntı; ''Onda, yaşayan Tanrı'yı gördüm ve insanın neyle yaşadığını anladım.'' Ve 44. sayfada dediği gibi; '' Çünkü sevgi Tanrı'nın ta kendisidir.''

    Tolstoy, insanın bu dünyada ne ile yaşadığını ve var olduğu sürece nasıl yaşaması gerektiğini çok güzel anlatmış. Her hikayede olaylar üzerinden çok anlamlı mesajlar verilmiş. Benim bir solukta çok severek okuduğum kitaplardan bir tanesi olarak kitaplığımda yerini aldı. Sadece bir gününüzü ayırarak okuyabilirsiniz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.