Alternatif Müzik Gruplarının Alternatif İsimleri..

Alternatif Müzik Gruplarının Alternatif İsimleri..
  • 8
    0
    5
    2
  • Evdeki Saat, İkiye On Kala, Adamlar, Boş boş bakanlar… Hayır hayır, bir şey anlatmaya çalışmıyorum. Ülkemizde alternatif müzik yapan grupların isimlerini söylüyorum.

     Müzik, belirli dönemlerde her zaman bir dönüşüm yaşar. Geçtiğimiz bu 10 yıl içerisinde de yeni bir dönüşümün gerçekleştiğini görüyoruz. Dijitalleşen dünya müziğe de etki ederek yeni tarzlar ve isimler oluşmasını sağladı. Pop, arabesk, rap gibi bildiğimiz tarzların tek bir müzik üzerinde harmanlandığı, çoğu zaman gelişigüzel sözlerin yer aldığı parçalar oluşmaya başladı. Belli başlı kalıpların içerisinden çıktığımız, sınırları ortadan kaldırdığımız ve postmodern bir yaklaşımla ortaya çıkan alternatif müzik, piyasaya yeni bir soluk getirdi. Şimdilerde Spotify’ın 3.Yeniciler olarak adlandırdığı play listesinde bu yeni akıma ait pek çok şarkı bulabilirsiniz.  

    Bu yeni tarz, müzik piyasalarında artık hatırı sayılır bir yere sahip. Özellikle Youtube üzerinden müziklerini paylaşan grupların dinleyici kitlesini çoğunlukla Y ve Z kuşağı oluşturuyor. Bir dönem Rap müziğin hızlı yükselmesi sonucu geri planda kalsa da şu an dengeler yeniden kurulmuş durumda. Alternatif müziğin yani 3. Yenicilerin en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi de tercih ettikleri isimler. Hepimizin dikkatini mutlaka çekmiştir. Dolu Kadehi Ters Tut, Son Feci Bisiklet, Yüz Yüzeyken Konuşuruz, Büyük Ev Ablukada…

    Artık eskisi gibi tek kelimelik grup isimleri görmek zor. Çoğunlukla cümle şeklinde ve tamlamalardan oluşuyor. Böyle isim mi olur dediğimiz, isimlerini şarkı sözü zannettiğimiz pek çok grup var. Bu gruplar isimlerinden dolayı ne kadar eleştirilse de ister istemez bizlerin dikkatini çekmeyi de başarıyorlar. Bazıları festivallerin en çok aranan isimleri arasında. Kabul etmek gerekir ki birçok güzel şarkı var. Anlamlara fazla takılmadan bu saçma güzel sözlerin akışına bırakıveriyoruz kendimizi.  Fakat tahmin edersiniz ki bu farklı isim tutkusunu başka bir noktaya taşıyan, tabiri caizse saçmalayan gruplarda yok değil.  Bu kitle yaptıkları her işte yeni ve marjinal olmanın peşinde. Üretimde ve tüketimde artık durum böyle. Yeni şeyler dinlemeye, keşfetmeye meraklı olanlar bu durumdan memnun gibi görünüyor.

    Hali hazırda yeni bir grup kurma fikri olan okuyucularım varsa eğer, ben de birkaç öneride bulunmak isterim…

    Açık kapıyı kapa, Giderken Arkana Bakma, Açıklayabilirim… 😊

     

     


    Yorumlar (5)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.