Bts Yeni Single'ı "butter"ın Haberini Verdi!

Bts Yeni Single'ı "butter"ın Haberini Verdi!
  • 1
    0
    2
    0
  • Dün saat 17:00'da Youtube'da canlı gösterim sunan BTS, 21 Mayıs'ta Türkiye saati ile 7:00'da sevenleri ile buluşturacakları yeni Single'larının tanıtımını yaptı. Single'ın yaz havasına uygun, ful İngilizce şarkı olacağını açıklayan BTS, sevenlerine güzel bir yaz haberi verdi. Peki tepkiler nasıl oldu?

     

     

    2020 senesinin yaz aylarında çıkan Dynamite Single'ı, şüphesiz ki edindiği istatistiklerle ve ödüllerle 2020 senesinin unutulmaz anlarını yaşattı. Pandemi sürecinde evden çıkmayan müzik severlere yeni soluk olan Dynamite, sadece BTS dinleyicilerinin değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki müzik severlerin de dikkatini çekti. Bunun üzerine beklenen Grammy adaylığı geldi. 

    Dynamite Single'ının haberinin verildiği ana gidelim. Üyelerin topluca yaptıkları VLive yayınında duyurulan Single'ın amacının, BTS fandomu olan Army'lere ve müzik severlere, böylesi bir zamanda enerji sağlanması amacıyla planlandığı açıklandı. Ayrıca BTS, insanlar üzerinde pozitif enerji getireceğini düşündükleri için üyelerin bu şarkıda karar kıldıklarını belirtti. Şarkının orjinalinin İngilizce olması, ilgi çekici olan noktalardan birisiydi. Çünkü 2013 senesinde çıkış yapan BTS'in ilk ful İngilizce şarkısı olacaktı. Yine yapılan açıklamaya göre, şarkıyı ilk dinlediklerinde enerjisini çok beğendiklerini, bu nedenle sözlerinde herhangi bir dil değişimine gitmediklerini açıkladı. Bu açıklamalar yapıldığında tarih Temmuz'un 26'sını gösteriyordu. Görünürde herhangi bir rekor tahmini ya da Grammy adaylığı yoktu.

    Dynamite, ilk çıktığı andan itibaren büyük ses getirdi ve elbette şarkının İngilizce olmasının bunda payı yüksekti. Çünkü kabul edelim ya da etmeyelim, İngilizce dünyada global dil olarak kabul edilmekte. Bu sayede BTS, sadece Koreli hayranlarına değil, ya da sadece kendisini dinleyen insanlara değil, dünya genelinde pozitif enerjiye ve dans etmeye ihtiyacı olan bir çok insana ulaştı. Covid-19, nasıl sadece tek bir ülkeyi, tek bir dili ve tek bir kültürü etkisi altına almadıysa, Dynamite da sadece tek bir dili, tek bir ülkeyi ve tek bir dili etkisi altına almadı. Bu sayede biz aylarca bize enerji veren ve evlerimizde oturduğumuz halde bizi odalarımızdan çıkaran bir şarkıya eşlik ettik.

    Yapılan Single açıklamasından sonra sosyal medyada bir çok yorum meydana geldi. BTS'in yıllar önce ful İngilizce şarkıya olan yaklaşımları ile tekrar ikinci bir ful İngilizce şarkı çıkarmalarını yadırgayan hayranlar, ya da bu şarkının son dönemde Asyalılara yapılan ırkçılığa karşı verilecek bir cevap olduğunu düşünen insanlar fikirlerini belirtti.

    Öncelikle kendi fikrimi belirtmem gerekirse, BTS'in her zaman kendi kültürlerini ve kendi dillerini ön planda tutmalarını takdir ettim. Bir grubun kazandığı global başarılara rağmen, önceliği kendi kültürüne vermeleri bence mükemmel bir nitelik. Bu nedenle Dynamite'tan sonra çıkardıkları Korece albüm olan "BE" beni çok mutlu etti. BE'nin arkasından, ful Japonca olan "Film Out" şarkısı yayınlandı. Aynı zamanda Film Out, Signal filminin Soundtrack'inde da yer alacaktı. Günümüze gelindiği zaman ise Butter'ın İngilizce olacağı açıklaması farklı düşüncelere neden oldu. Kendi fikrime gelecek olursak, BTS'in dünya genelindeki bir çok ülkeye hitap etmesini, yaptıkları müzik ve elde ettikleri başarı ile müzik dünyasına egemen olmalarını bütün hayranları desteklerken, bu habere bütün hayranlar sevinirken, çıkacak olan şarkının İngilizce olmasına verilen tepkiler beni şaşırttı. Grubun 3-4 sene önce yapmış oldukları açıklamadaki "Ful İngilizce şarkıya mesafeliyiz." açıklamasının günümüzde hala geçerliliğinin olduğunu düşünülmesi benim açımdan zamanı durdurmak ve yapılan her şeyi o zaman çerçevesinde değerlendirmekten farksız. Bundan 3-4 sene önce Covid-19 gibi, dünyanın genelini ilgilendiren bir problem yoktu. Bütün dünyayı aynı çatı altına toplayan, aynı duygular altına toplayan bir problem yoktu. BTS, bu problemi pozitif bir duruma çevirerek, Dynamite ile ya da "BE" albümü ile bütün insanların duygularını aynı melodi ve şarkılar altına toplamayı başardı. Sadece biz dinleyenleri değil, bütün dünya bu konuda hemfikiriz. Dynamite'ın getirdiği yeni soluk ile insanların zor zamanlarında müziğin nasıl aydınlattığını herkese kanıtladı. Bunun sonucunda dünya genelinde global bir başarı elde etti. Peki neden şimdi bir Korece albüm ve bir Japonca şarkıdan sonra yayınlanacak olan Single'ın İngilizce olması eleştirilere neden oldu? Çıkacak olan ikinci ful İngilizce şarkının grubun her seferinde ön plana koyduğu kültürünü ya da dilini ikinci plana mı atmış olacak? 

    İkinci bir bakış açısı sunalım. Covid-19 olmasa bile, bir grubun yıllar önce yapmış oldukları açıklamayı hala günümüzde güncel olarak kabul edip, yapılan çalışmaları bunun üzerinden değerlendirmek ne kadar sağlıklı? İçerikleri yakından takip edenler çok iyi bilir ki, BTS gerek bireysel çalışmaları olsun, gerek grup çalışmaları olsun çok yoğun çalışan, sürekli içerik üreten bir grup. Kendileri bu kadar yoğun tempoda çalışırken, sevenlerinin ve müzik severlerin enerjilerini yüksek tutmak için çalışırken, eskiye dayalı yapılan açıklamalar üzerine gerçekleştirilen eleştiriler ne kadar yapıcı? Elbette bütün eleştirilen yapıcı olmak zorunda değil. Ama bir eleştiri yapabilmemiz için, bir olayın bütün detaylarına ve gerçeklik payına sahip olmamız gerekiyor. Toplantı masasında konuşulan içerikler ve alınan kararlara hiçbirimiz hakim değiliz. Bu durumda yapılan teoriler sonucunda gerçekleştirilen eleştirilerin suya yazı yazmaktan bir farkı olduğunu düşünmüyorum.

    Bir diğer kesim ise bunun Grammy için atılan başka bir adım olduğunu düşünüyor. Öyle olsa bile, çıkan eser keyifli, başarılı ve sanatsal nitelik taşıdığı sürece bu neyi değiştirir? Biz dinleyenler, müzik severler, bazen işin özünü unutuyoruz. Eskiden internet ve sosyal medya bu kadar yaygın değilken, sanatçıların çıkarmış oldukları şarkıların içeriklerinden ve sebeplerinden habersizken sadece müziklerini dinliyorduk. Şimdi sanatçıların bize sunmuş oldukları açıklamalar sebebi ile sahip olduğumuz düşünceleri onların eserlerinin önüne koyuyoruz. Bize sunulan şarkının ya da eserin neden nasıl yapıldığı değil. Bize sunulan, kendimizi iyi hissetmek için dinleyeceğimiz müzik. Bu müzik herhangi bir katliamı, ırkçkılığı savunmadığı sürece bence düşüncelerimizi sunulan eserin önüne koymamalıyız.

    Butter Single'ının yapılan ırçılığa bir cevap olarak sunulduğu düşüncesine gelirsek. Takip ettiğim sürece BTS'in en zor anlarda bile belirttikleri düşüncenin her zaman kibarlık, naiflik ve samimiyete dayandığını gözlemledim. Kendi düşüncem, BTS'in, yapılan ırkçılığa vereceği cevap şarkı sözleri ile değil, ancak elde ettikleri başarı ile insanlar üzerinde uyandırdıkları pozitif duygular üzerene olacağı yönündedir. 

    Sonuç olarak BTS, Covid-19 sürecinde sundukları eserler ile, içerikler ile gerçekten enerjinin akışını değiştiren bir müzik grubu oldu. Bunun sebebi de sahip oldukları global bakış açısı. Gelinen bu noktada bir grubun şarkısının neden İngilizce olduğunu sorgulamak benim için çok gerilerde kalmış bir başlık. Bu nedenle de 21 Mayıs tarihi geldiğinde, heyecandan uyuyamadığım bir sabah, Butter dinleyerek mutlu olacağım ve bu heyecana ortak olacağım.

    Bütün BTS ve müzik severlere de bunu tavsiye ederim. 

     


    Yorumlar (2)
    • Army'im :)

      • Bu gruba bayılıyorum, bts'e sunumunda yer verdiğin için teşekkürler 💓

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.