Ankara'nın Yetiştirdiği Benzersiz Gruplardan Biri Son Feci Bisiklet İle Röportaj

Ankara'nın Yetiştirdiği Benzersiz Gruplardan Biri Son Feci Bisiklet İle Röportaj
  • 11
    0
    0
    4
  • 2012’de Arda Kemirgent’in solo projesi iken davulcu Can Sürmen’le tanışmasıyla gruba evrilen Son Feci Bisiklet’e Erkin Sağsen ve Ozan Özgül de dahil oldu. ‘’Bikinisinde Astronomi’’ şarkısıyla tanınan grup, 2015’te ‘’Vesaire’’ albümüyle ünlendi. ‘’Kötü Şeyler’’ ve ‘’Sistemik’’ isimli iki albüm daha yayımlayan Son Feci Bisiklet, son çalışması ‘’Bilirim’’ şarkısını 2021 yılında dinleyicilerle buluşturdu. 

    Bu röportajımız yazarlarımız Zeynep Küçükaras ve Alp Tekin Göker tarafından 23 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

    1. Merhaba, nasılsınız? Umarız iyisinizdir. İlk olarak dinleyicilerle paylaştığınız son çalışmanız Bilirim’e değinmek istiyoruz. Bize birçok duyguyu aynı anda hissettiren bu parçanın ortaya çıkma hikayesinden bahseder misiniz? Yakında başka parçalar da yayımlayacak mısınız?



    Arda Kemirgent: İyiyiz teşekkür ederiz. Sizler de iyisinizdir, umarım. En kısa ve dürüst haliyle söylemek gerekirse 'Bilirim' bir çelişki şarkısı. Olur ya sevgilinizle yollarınız ayrılır ama insan olarak sizin için hala çok değerliyse mutlu olmasını istersiniz. Yine de çok mutlu olmamasını istersiniz.

    Ozan Özgül: Bir yandan, ortaya çıkışı 2018’e dayanıyor. O dönemde kaydettiğimiz ama sonrasında albüme koymaktan vazgeçtiğimiz bir şarkıydı.

    Can Sürmen: Yaza doğru yeni bir şarkı daha yayımlayacağız. Kliple beraber gelecek o da.
     

    2. ‘’Bilirim’’ şarkınızın klibi de şarkınız gibi keyifli ve izlerken bizi gülümsetiyor. Klibin çekim aşamasından da biraz bahsedebilir misiniz? Derya Karadaş ile çalışmak nasıl bir deneyimdi?

    C.S.: Ozan Özgül ve Barış Fert’in katkılarını es geçmemek gerek. Onların yarattığı dünya Derya’nın oyunculuğu ile başka bir seviyeye taşındı. Haki’nin oluşu da çok güzel bir dokunuş oldu. Hissiyatı yüksek bir klip bizim açımızdan. Umarım sizlere geçirebilmişizdir bunu.

    A.K.: Derya ve eşi Haki ile çalışmak harikaydı. 

    O.Ö.: Aslında, çok uzun zamandır kendi klibimizi kendimiz çekmek istiyorduk. Bunu yapabildiğimiz için mutluyum. Tüm çekim ve planlama ekibi de aynı zamanda yakın arkadaşlarımızdan oluştu, o da güzel bir detay oldu. Derya ve Haki de bu süreçte çok pozitiftiler. Çalışmak çok keyifliydi gerçekten ve klibe etkileri oldukça büyük. Onlara buradan tekrar teşekkürleri sunuyorum. Ayrıca Barış Fert ve Koray Kalay’a da tabi ki.

    3. Hepimiz için oldukça zor geçen pandemi dönemi Son Feci Bisiklet ekibi için nasıl geçti, merak ediyoruz. Bu süreç sizin için verimli oldu mu? En çok neleri özlediniz? 

    A.K.: İster istemez fiziksel ve zihinsel olarak uzaklaştık. Müzik yapmadan geçirdiğim aylar oldu.

    C.S.: Motive olması zor bir süreçti, gerçekten. Bundan sonrası önemli bence, verimli geçmiş mi geçmemiş mi önümüzdeki süreçte göreceğiz. Bu tip dönemler sonucunda illaki bir meyve verir, çünkü. Öte yandan özlem kısmında çok şey var ama ilk sırada konserler var sanırım.

    O.Ö.: Aslında zorlu şartlar içerisinde daha verimli ve yaratıcı bir moda girebiliyorsunuz ama pandeminin bu belirsizlik, bilinmezlik hali ve bir yandan da ilk defa karşılaştığımız bir durum olması sebebiyle arafta bırakan bir hissiyatı oldu. O yüzden verimlilik açısından özellikle başlarda oldukça kötüydü ama şimdi artık geçen bir senenin ardından daha dengeli ve süreçle başa çıkabilir hale geldik diyebilirim. En çok özlediğim şeyler ise tabii ki konser verebilmek, konsere gidebilmek ve meyhane.

    4. Son bir yıldır gerçekleştirilen çevrimiçi konserler hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu konserler dinleyiciyle bağ kurmanızı nasıl etkiliyor?

    A.K:
    Yeni normal bu, o sebeple eleştirmek mantıklı gelmiyor online konserleri. Organizatörlerin elinden gelen bu, biz çalıyor olduğumuz için kurulan bağ tek taraflı oluyor. Şarkıyı bitirip odada sadece 5-10 kişi olduğumuzu fark ettiğim anlar oldukça depresif.

    Erkin Sağsen: Arda’ya yeni normal konusunda katılıyorum. Gerçekten bu durumu eleştirmek çok mantıklı değil, çünkü yapacak pek bir şey yok; ancak gerçekten çevrimiçi konserler konser gibi gelmiyor bana. Seyirciyle birebir etkileşim çok farklı. Ortamın sıcaklığını ve adrenalini hissedemiyorsun kameraya karşı çalarken. Sanki prova yapıyoruz gibi bir hava oluşuyor. Dolayısıyla ben seyirciyle etkileşimin olumsuz etkilendiğini düşünüyorum.

    C.S.: Şu dönemde bu konserleri yapabildiğimiz için şanslıyız evet, ama seyircisiz konser sizi pek de besleyen bir şey olmuyor işin doğrusu.

    O.Ö.: Ben kendi performansımıza daha da çok odaklanıp oradan bir enerji sağlamaya çalışıyorum açıkçası. Seyirci tarafına da belki bu yolla bir şeyler gidiyor ve bağ kurabiliyoruzdur diye bir inancım var. 

    5. Geçtiğimiz sene yayımlanan “Sistemik” albümünde hangi sanatçılardan ve hangi temalardan etkilendiniz? Bu albümde en çok beğendiğiniz parçalarınız hangileri? 

    A.K.: Klişe ama ben herkesten, her şeyden etkileniyorum. ‘’Ufolar’’ ve ‘’Beteri Var’’ şarkıları yaklaşık 10 yıldır arka cebimde duruyorlardı. Onların gerçeğe dönüştüğünü görmek beni etkiledi.

    O.Ö.: Albüm gerçekten bir “albüm” hissiyatı veriyor bana. Aslında hepsini seviyorum ama “6patlar” ve “80” diğerlerinden çok az bir pay ile benim için önde. “Ufolar” parçasının da sözleri bence çok özel. Arda sağ olsun :) 

    E.S.: Sistemik albümü; benim kendi projemde yaptığım şarkılar dâhil, içinde bulunduğum en içime sinen albüm oldu. Gerçekten sound’undan aranjesine ciddi emek harcadık. Herkesin müzikal olgunluğunu konuşturduğu bir iş oldu. Yani herkesin etkilendiği müzik tarzlarından ufak ufak emareler taşıyor. Ben şahsen lo-fi hiphop janrasına iyice yükseldiğim bir dönemde kaydetmeye başladık ve resmen 2 şarkıda gitar çaldım sadece. Bu açıdan da heyecan verici bir deneyimdi diyebilirim. Ufolar, 6patlar, Manidar en sevdiklerim arasında.

    6. Sıklıkla şarkılarınızın coverları yapılıyor. Sizin bu uyarlamalardan favoriniz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız? 

    A.K.: Bikinili şarkıyı Koreli bir arkadaş seslendirmiş. Şenlendirdi beni. 

    C.S.: Evet, yakın zamanda denk geldik o videoya. Kendi dilinde seslendirmiş hem de. Çok keyifli. Koreli Yuri Bey hesabında dinleyebilirsiniz. 

    7. İçinize çok sinen ama hak ettiği başarıyı yeterince yakalayamadığını düşündüğünüz şarkılarınız var mı? Sizinle yeni tanışan dinleyicilerinize hangi parçaları önerirsiniz?

    A.K.: Şahsen 'Yerlerde' şarkısının özel olduğunu düşünüyorum. Dinleyiciler öyle düşünmedi. 

    C.S.: ‘’Sistemik’’ albümündeki ‘’80’’ şarkısı diyeceğim. Gayet başarılı bir noktada şu an şarkı, ama benim beklentim biraz daha fazlaydı sanırım :)

    O.Ö.: “Yerlerde” parçasına katılmakla birlikte “Yeşil” ve “Encamı” diyebilirim. “80” için halen umudum var. Bence gelecekte o da farklı bir noktada olacak. 

    8. Grubunuzun adını aklınıza gelen ilk üç kelimeden seçtiğinizi bir röportajda belirtmiştiniz. Bugün gruba tekrar isim koyacak olsanız aklınıza gelecek ilk üç kelime ne olurdu?

    A.K.:
    'Normal Grup İsmi' 

    9. Bikinisinde Astronomi şarkısını yazarken içerisinde bulunduğunuz ruh halini okuyucularımıza paylaşır mısınız? 

    A.K.: Yeni bir takım hikaye anlatımları deniyordum. O dönem kimsenin kullanmadığı akorlar kullanmaya çalışıyordum. Grup arkadaşlarım yurt dışındaydı. Annemin IPad'iyle kaydediverdim.

    10. Geçmiş dönemde Ankara’da “Corvus” adında bir yerde çok vakit geçiriyormuşsunuz. Burası sizin için ne ifade ediyor? Sizce mekanlar önemli midir, yoksa içinde bulunduğunuz mekânı yanınızdaki insanlar mı önemli kılar? 

    E.S.: Corvus Ankara’daki en sevdiğim barlardan biridir. Üniversite yıllarımın en güzel anları o barda geçti. Son Feci Bisikletin ilk fotoğraflarını orada çektik. Her tarafında başka güzel hatıram vardır. Benim açımdan bakarsak Corvus'un bulunduğu muhit üniversitemin kampüsü gibiydi. Kısaca çok değerli bir yer benim için. Bu noktada mekanlar bir şehrin ruhunu oluşturuyor gibi görüyorum. O şehrin gece hayatına yön veriyor sonuçta ve bir eğlence geleneği oluşturuyor. Elbette yanımızdaki insanlarla güzel her şey; ama olayı daha da güzel kılan bu eğlence kültürünü, geleneğini oluşturan mekanlardır diye düşünüyorum.

    C.S.: Evet Corvus ve Yavuz abinin yeri bizde çok ayrıdır. Orada büyüdük, beslendik. İnsanlar tabii ki çok önemlidir ama sanırım mekanlar da bir o kadar önemli. Özellikle İstanbul’a geldikten sonra bu daha iyi anlaşılıyor.

    O.Ö.: Benim için hayatımda 3-4 mekan vardır bu konuda çok fazla yeniliğe açık bir insan değilim. Corvus da şüphesiz onlardan biri. Çok fazla anımız ve yaşanmışlık var. Mekânların kesinlikle önemsiz olduğunu düşünmüyorum ama geriye dönüp baktığınızda hatırda kalan işte orada kiminle olduğunuz ve neler yaşadığınız oluyor. O yüzden yanımızda olan insanların çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Oldukça kötü mekanlarda hiç aklımdan gitmeyen bir sürü anım var. Hep yanımdaki insanlar sayesinde oldu bu.

    11. Son dönemlere kadar bağımsız olarak sanat üretimi gerçekleştiriyordunuz. Bu dönemdeki deneyimlerinizden bahseder misiniz? Müziğin tam anlamıyla mutfağında yer almaya çalışan yeni sanatçılara neler önerirsiniz? 

    A.K.: Bağımsız olmakta gerçek bir kafa rahatlığı var. Kayıt yapmak ve şarkı dağıtımı artık çok kolay. Yeni sanatçılar, herhangi bir şirket onları istiyorsa şirketle devam etsinler. İstemiyorsa dert etmesinler her şey ellerinin altında. Üretsinler.

    C.S.: Bağımsız veya şirketlerle, istikrarlı üretim çok önemli bence. Bunu kesinlikle bir streaming şirketi sahibi bakış açısıyla söylemiyorum. Çok çalışma sonucu istikrarlı bir şekilde devam eden herhangi bir işin başarısız olma şansını çok düşük görüyorum.

    O.Ö.: Evet içinde bulunduğumuz dönemde artık herkes zaten bağımsız gibi geliyor bana da. Bu yüzden ellerindeki imkân onlara küçük gibi görünse de hiç öyle değil. Üretmek ve bu konuda kararlı olmak en önemli şeyler.

    12. Röportajımızın sonuna gelirken sorularımızı cevapladığınız için sizlere tekrardan teşekkür ediyoruz ve Listenary’nin mottosu “Songs to discover today.” için takipçilerimizle başarılı bulduğunuz 3 albümü paylaşmanızı rica ediyoruz.

    A.K.: Harry Nilsson '' target="_blank" rel="noopener">Nilsson Schmilsson'' 
    Pulp '' target="_blank" rel="noopener">Different Class'' 
    The Slits '' target="_blank" rel="noopener">Cut''


    O.Ö.: Sia “ target="_blank" rel="noopener">Some People Have REAL Problems” 
    Parcels “ target="_blank" rel="noopener">Parcels” 
    Her’s “ target="_blank" rel="noopener">Songs of Her’s

    C.S.: Mac Miller “ target="_blank" rel="noopener">Swimming” 
    Kasabian “ target="_blank" rel="noopener">For Crying Out Loud” 
    Zero 7 “ target="_blank" rel="noopener">When It Falls"

    Yeni çalışmalardan haberdar olmak için Son Feci Bisiklet'i sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz: Instagram, Spotify, Twitter, YouTube

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.