İsa’Yla Dalga Geçiliyor (Dikenli Taçla Taçlandırılma), Hieronymus Bosch.

İsa’Yla Dalga Geçiliyor (Dikenli Taçla Taçlandırılma), Hieronymus Bosch.
  • 1
    0
    0
    0
  • Bu tablo dört İncil’in hepsinde var olan varyasyonlarla gösterilmiştir. Taçlandırılma, Çarmıha Gerilme sahnesinden hemen önce gerçekleşir ve bu nedenle genellikle Tutku’nun anlatı temsillerine dahil edilir. Ancak buradaki muamele bir anlatı değildir: bir filmdeki dondurulmuş yakın kare gibi, eylemi durdurur ve odağı yoğunlaştırarak izleyiciyi gösterilenle yakın bir ilişki kurmaya zorlar. 15. yüzyıl resminde adanmışlığa yardımcı olan teknik, meslekten olmayan kadın ve erkekleri, Mesih ve Meryem Ana’nın ıstırapları üzerine meditasyon yapmaya ve onları anlama, tanımlamaya teşvik etmiştir. Sadece masumiyetin sembolü olan beyaz giysinin içindeki nazik kurban Mesih’in tabloya bakan kişinin gözüne bakmak için resimden dışarıya bakması önemlidir. Başına zorla konmakta olan dikenli taç, haleyi andırıyor. 

    Mesih’i çevreleye dört acımasız, işkenceci Evanjelistin tüyler ürpertici karikatürlerdeki gibi tasvir edilmiştir ve aşağı yukarı çağdaş kostümlere denk gelen sembolik nitelikler taşıyan kıyafetler giymişlerdir. 

    Sol altta kalan adamın başlığındaki İslami hilal ve yıldız onu kâfir olarak nitelendiriyor; üstteki adam, İsa’nın işkencecilerinin vahşi köpeklerle sık sık karşılaştırılmasını hatırlatan bir köpek tasması takıyor.

     

    İsa’yla Dalga Geçiliyor (Dikenli Taçla Taçlandırılma), Hieronymus Bosch, Yaklaşık: 1490-1500, Meşe Odunu Üzerine Yağlı Boya.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.