Chloé Zhao Ve Nomadland Tartışmaları: Yoksulluk Romantize Mi Ediliyor?

Chloé Zhao Ve Nomadland Tartışmaları: Yoksulluk Romantize Mi Ediliyor?
  • 5
    0
    1
    0
  • Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz günlerde 93.Oscar Ödülleri verildi. En iyi film Nomadland olurken, En İyi Yönetmen ödülü ise Çinli yönetmen Chloe Zhao'nun oldu. Chloe Zhao Akademi tarihinde bu ödülü alan 2.kadın yönetmen ve ilk Asyalı Kadın Yönetmen. Genç yaşı ve 3.filmi ile hem En İyi Film hem de En İyi Yönetmen ödülünün sahibi olması pek çok eleştiriyi de beraberinde getirdi. 

    Nomadland, kocasının ölümü ve yaşadığı ekonomik krizden sonra evini boşaltıp minibüsünü karavan haline getirerek Amerika'yı gezen ''evsiz'' bir kadının hikayesini anlatıyor. Mevsimlik işlerle geçimini sağlayan Fern'in bu yolculuğu esnasında yollarda tanıştığı insanlarla kurduğu bağlara da ışık tutuyor. Film göçebe insanların hayat hikayesini gözler önüne sererken gerçek zenginliğin ne olduğu konusunda da düşünmemizi sağlıyor. Film çok fazla eleştirmenin beğenisini kazandı fakat geçtiğimiz günlerde Twitter'da dönen bazı tartışmalar kafaları karıştırdı.

    Çinli yönetmenin varlıklı bir aileden geldiği ve babasının Çin'de bir çelik fabrikasının yöneticisi olduğu biliniyordu. Bunun yanında Brighton College'de eğitim alan Chloe Zhao, filmde anlattığı minimalist yaşamla kendi yaşam tarzının, tabiri caizse ''burjuvalığın'' ters düştüğü konusunda eleştirildi. Ayrıca yönetmenin, genç yaşında, üçüncü filmiyle Oscar ödülü alıyor olmasında da bu durumun etkili olduğu düşünülmüş.

    Fakat Akademi tarihine baktığımızda bu ödülü kazanan 91 erkek yönetmenin hangisinin ailesinin ekonomik düzeyini önemsedik? Uzun zaman sonra ilk defa bir kadın bu prestijli ödülü kazandığında, babasının ne iş yaptığının gündem değeri taşıması bir tesadüf mü, yoksa önyargılarımızın eseri mi?

    Tabii ki bir film çekmek için elde imkanların olması gerekir fakat yönetmenin bundan önceki iki filmine baktığımızda da çok yüksek bütçeli filmler olmadığını görüyoruz. Ayrıca bu konuda değerlendirme yaparken sadece Akademi ödüllerini baz olmak yanlış olur. Oscar Ödülleri verilmeden önce Chloe Zhao Nomadland ile Toronto, Venedik, Bafta gibi ödüllere de layık görüldü. Fakat hala konuşulan Chloe Zhao'nun başarısı ve yeteneği değil, imkanları geniş bir kadın olması. Bu sebeple yönetmenin tüm bu başarısını görmezden gelip bu ödülü sadece kadın olması, Asya'lı olması veya ''burjuva'' olmasıyla ilişkilendirmek bence haksızlık.

    Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kafa yormamız gereken Chloe Zhao'nun bu ödülü hak ettiği mi, yoksa 93 yıllık Akademi tarihinde sadece 2 kadın yönetmene verilmiş olması mı?


    Yorumlar (1)
    • En son 94 yılında esaretin bedelini izlemiştim bu güçlü kalem sayesinde Chloe Zhao'nun bütün filmlerini bitirdim tebrikler

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.