*Şey'in konumundaki eşitsizlik!
Mutlak Eşitlik imkansızdır.
Somut kavramlarda olduğu gibi soyut kavramlar da zihinsel aşamalardan geçtiği ve her bireyin algılama imgeleme biçimi farklı olduğundan onlarda stabil bir mana ve konum belirleyemiyoruz.
İki şeyin eşitliğine engel en önemli faktörlerden birisi de fiziki ve zihni konum olduğu ve eşyanın tabiatı gereği iki ya da daha fazla şeyin aynı anda, aynı konumda ve aynı formda bulunamayacağı gerçeğidir. Şey'ler aynı miktar, boyut, şekil, renk vb. gibi nitel ve nicel özellikler taşıyabilir ama aynı anda fiziki konumları bir'leştirilemeyeceğinden külli bir eşitlikten söz edemeyiz.
Yine konum bağlamında farklı perspektiflerden bahsedebiliyorsak bu şey'ler açısından değil de bakan-gören merkezli olduğundandır. Merkezdeki tek bir eşya dahi taraflara aynı mesafede olsa perspektif gereği eşit hassasiyetle görülemez algılanamaz. Ortada tek bir şey ama görenler kadar da farklı..
En az iki şey eşitlikte değil ancak teklikte birleşebilir ve ortada iki şey yok artık aynı konumda tek şey vardır. Dolayısıyla kainatta tıpa tıp eşit olan hiçbir sey yoktur. Mahluklar(şey'ler) da tanrı gibi eşitsiz tek ve müstakildir ve eşitliğe yaklaştıkça 'benzerlik' özelliğini kazanabilir. Benzerlik ise eşitlikten uzak..
Dipnot : *Şey, felsefi bir kavram olarak her şeyi belirtebildiği ve kullanımı herhangi bir nesneyle sınırlanamayacağı için her şeydir ve her şeyi de belirtebileceği için de aslında hiçbir şeydir. Şey, hem her şeydir hem de hiçbir şeydir.
Yorum Bırakın