Tcdd Milli Mücadelede Atatürk'ün Konutu Ve Demiryolları Müzesi

Tcdd Milli Mücadelede Atatürk'ün Konutu Ve Demiryolları Müzesi
  • 1
    0
    0
    0
  • Sultan II. Abdülhamit zamanında Anadolu-Bağdat demiryolu hattının 1982 yılında Ankara'ya ulaşmasıyla istasyon binası olarak burada inşa edilen Osmanlı'dan Cumhuriyet'e miras kalan tarihi eserlerden birisidir. TCDD Ankara Gar Kompleksi içinde yer alan bina, Milli Mücadele yıllarında komuta merkezi olarak kullanıldığı için 'Direksiyon Binası' adıyla anılmaktadır. 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara'ya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, 1922 yılına kadar aralıklarla konuk eden bina, kısa bir süre sonra Mustafa Kemal tarafından karargah olarak seçildi ve ülke tarihine damgasını vuracak en önemli kararlar burada alındı.Kurtuluş Savaşı'nın harekat planları burada hazırlandı, İnönü ve Sakarya Meydan muharebesinin sevk ve idaresi buradan yapıldı. Pozantı ve Adana'nın Fransız'lardan tahliyesine buarada karar verildi. Fransa ile TBMM Hükümeti'nin 20 ekim 1921 tarihinde yaptığı Ankara Antlaşması'nın müzakereleri bu binada yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk teşekkülünün kararlaştırıldığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir' sözünün ilk kez dile getirdiği Osmanlı eseri bina, 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışının Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı olarak kutlama kararlarının alındığı yer olarak tarihe geçti. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine tanıklık eden tarihi bina, TCDD tarafından 27 Aralık 1964 tarihinden itibaren Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi olarak halkın hizmetine sunulmuştur. Düzenleme çalışmalarının ardından 10 Kasım 1974, 10 Kasım 1983 ve 23 Nisan 2003 tarihlerinde yeniden ziyerete açılmıştır.

    1986 yılından günümüze demiryolları ile ilgili hatıra madalyaları

     

    Osmanlı Dönemine ait bilet numaratörü

    Sultan Abdülhamit'in yolculuk yaptığı vagon

     

    Rumeli Hattında işlenmiş olan ve fransa imparatoriçesi EUGENIE tarafından Abdülaziz'e armağan edilmiş özel vagonun maketi

     

    Sağ resimdeki ben Mine Koca

     

    KURTULUŞ SAVAŞINA AİT MAKETLER

     

     

     

     

    ANKARA GARI MAKETİ

     

    İSTANBUL HAYDARPAŞA GARI MAKETİ

     

     

    ATATÜRK'ÜN KONUTU:

     

    ATATÜRK'ÜN KABUL SALONU

     

     

    FİKRİYE HANIM'IN YATAK ODASI

    Fikriye Hanım; Fikriye Hanım'ın amcası, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ikinci eşi aynı zamanda Atatürk'ün büyük aşkı

     

     

    ATATÜRK'ÜN YATAK ODASI

     

     

     

    BANYO VE TUVALET

     

     

     

    ATATÜRK'ÜN VAGONU:

     

     

    Atatürk'ün 1935-1938 yılları arasında yurt gezilerinde kullandığı vagon, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün son yolculuğunda naaşının İzmit'ten Ankara'ya taşınmasında kullanıldı. İşte Atatürk'ün yurt gezilerinde kullandığı beyaz tren...

     

    MÜZE GÖREVLİSİ İLE KISA BİR RÖPORTAJ:

    1-) TCDD MÜZESİ VE ATATÜRK'ÜN KONUTU KAÇ YILINDA MÜZELEŞTİRİLDİ?

    -1964 yılında TCDD tarafından bütün eşyaların orijinalliği bozulmadan müzeleştirilmiştir.

    2-) BU MÜZENİN KURULUŞ AMACI NEDİR?

    Kuruluş amacı; TCDD'ye ait ilgilendiren objelerden oluşuyor. Trenlerle ilgili vagon maketleri, Osmanlı dönemine ait objeler, biletler, Sultan Abdülhamit'in kullandığı vagon, Osmanlı Dönemi haricinde Cumhuriyet Dönemi de yer almaktadır. İstasyon yapımlarında kullanılan kazma kürekler, TCDD'ye ait saatler, Kurtuluş savaşında kadınların ve çocukların itip çektiği cephanelikler yer almaktadır. Türkiye'de 2 tane bulunan çok değerli ve eski, 4 trilyonu bulan bir tablo vardır, bir Koç müzesinde bir de TCDD müzesinde bulunuyor. Kısacası, hedef kitleye TCDD'nin geçmişten günümüze tanıtım amaçlıdır. 

    3-) MÜZENİN AÇILIŞ-KAPANIŞ SAATLERİ NELERDİR? MÜZE ÜCRETLİ Mİ?

    -Cumartesi ve pazar günleri, dini bayramlar dışında hergün 09.00-12.00 ile 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır. Müze girişleri herkese ücretsizdir. Sadece 10 kişi ve üzeri grup ziyeretçiler, telefon ile rendavu almak zorundadır.

    4-)BU MÜZENİN HEDEF KİTLESİ KİMDİR? KİMLERDİR? MÜZE EN FAZLA KAÇ KİŞİLİKTİR?

    -Buraya en çok, okul grupları hemen hemen her gün gelir. Ama anasınıfından üniversiteye kadar her yaştan gelen olur. Yetişkin farklı illerden gelen tur gurupları, Atatürkçi dernekler de gelmektedir. Garda tren saatini beklerken zaman geçirmek için müzemizi gezen de vardır. 25 kişi alt kat, 25 kişi ise konut yani üst katta olmak üzere maksimim 50 kişi müzeyi gezebilir.

    5-)MÜZENİN REKLAM TANITIMI NASIL YAPILMAKTADIR?

    -Gazetelerin Ankara ekinde, dergilerde müzenin ön sözünden bahsedilerek tanıtımı yapıldı. Ve tabiki TCDD Genel Müdürlüğü Basın ve yayın Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından hazırlanan TCDD dergi ve broşürler ile her ay bahsedildi. Hatta milletvekili, bakan ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan müzeyi ziyaret ettiğinde basın tarafından halka aktarılarak kitleye merak ve bilgi aktarılmıştır. 

    6-) ANKARA GARININ ARKASINA YENİ YHT GARI AÇILDI. ESKİDEN MÜZENİN TAM YANINDAKİ ALT GEÇİTLE GEÇİLDİĞİ İÇİN MÜZE ÖN PLANDAYDI VE ŞİMDİ ÜST GEÇİT KULLANILIYOR. BU DURUM ZİYERET SAYISINI ETKİLEDİ Mİ?

    -Tabiki azalma oldu. Çünkü alt geçitle girerken müzenin tabelasını halk görüyordu fakat şimdi yht garına üst geçiş, müzenin olduğu yere çok uzak. Bu sebepten dolayı azalma oldu.

     

    Bu geziyi Covid-19 öncesi gerçekleştirdiğim için pandemi öncesine ait müzeye giriş saatleri vs gibi bilgiler şuanda geçerli değildir. Ama sizlere kendi çektiğim fotoğraflar ile gösterebildiğim yerlerini paylaşmak istedim. Umarım bu pandemi döneminden sonra sizlerin de görme şansı olur. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.