Başarılı İllüstratör Ethem Onur Bilgiç İle Röportaj

Başarılı İllüstratör Ethem Onur Bilgiç İle Röportaj
  • 4
    0
    0
    1
  • Pek çok dergi, gazete, yayın evi ve reklam ajansı ile yaptığı iş birliklerinin yanı sıra önemli markalar ve festivaller için hazırladığı çalışmalarla isminden sıkça söz ettiren Ethem Onur Bilgiç ile çalışmaları, hayalleri ve çizim süreci üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Keyifli okumalar...

    Bu röportaj Janin Agopyan, Serra Utkum İkiz ve Begüm Ersöz tarafından gerçekleştirilmiştir. 

    1. Ethem Onur Bilgiç kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

    İllüstratör ve grafik tasarımcıyım. 1986 yılında İnebolu'da doğdum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Grafik Tasarım bölümünde okudum. Dergiler, yayın evleri, reklam ajansları, festivaller, tiyatrolar ve sinema filmleri için kendi stüdyomda işler üretiyorum.

    2. Dergiler, gazeteler, internet siteleri, yayınevleri ve reklam ajansları ile çalışıyorsunuz. Peki sizi şu ana dek en çok heyecanlandıran projeniz hangisiydi?

    Genellikle kişisel projelerim oluyor çünkü bunlarda yeni bir şeyler öğreniyorum. Konfor alanlarımı bırakıyorum kendimi zorluyorum. Salkım Söğüt mesela kısa animasyon filmimdi ve bir şiir nasıl animasyona uyarlanırı deneyimledim. Aynı şekilde The Directors serisinde de direkt illüstrasyon kullanmadan daha tipografik dinamik hareketli afişler tasarladım.

    3. Çizimlerinden etkilendiğiniz ve sık sık takip ettiğiniz sanatçılar var mı?

    Çok fazla isim var. Aklıma ilk gelenler; Kent Williams, Ashley Wood, Drew Struzan, Mike Mignola, Ralph Steadman, Barron Storey, Bill Sienkiewicz, Rei Kamoi, James Jean, John Alvin, Sergio Toppi, Robert McGinnis, Sadi Güran, Burak Şentürk, M.K.Perker, Sedat Girgin, Furkan Nuka Birgün.

    4. 2014 yılında Nazım Hikmet’in “Salkım Söğüt” şiirini serbest canlandırma ile kısa animasyon filminize uyarladınız. Peki size ilham veren şair ve yazarlar kimlerdir?

    Ursula, Arthur C. Clarke, Tolkien ve George Orwell, J. G. Ballard, Alan Moore, Nâzım Hikmet Ran, İhsan Oktay Anar, Yaşar Kemal. Çok fazla isim var.

    5. Çizimlerinizi yaparken nasıl bir ortamda bulunmayı tercih ediyorsunuz? Çizim esnasında sizin için olmazsa olmaz dediğiniz bir şey var mı?

    Sanırım alıştığım yerlerde daha rahat çalışabiliyorum. Bu nedenle çalışma odam ve çalışma masam benim için önemli. Fikir ve kompozisyon aşamasında yalnız daha iyi konsantre oluyorum ama sonrasında daha rahat oluyorum.

    6. Pandemi dönemi çalışmalarınızı ne şekilde etkiledi? İleriki dönemlerde gerçekleştirmeyi planladığınız bir proje var mı?

    Hep evden "freelance" olarak çalıştığım için çalışma düzenim pek değişmedi. Daha çok duygusal olarak rahatladığım arkadaşlarımla görüşmelerim çok sekteye uğradı ama buna da alıştık galiba.

    7. Daha önce Kış Uykusu, Ahlat Ağacı, Daire ve Kelebekler filmlerinin afişlerini hazırladınız. Bize biraz bu süreçten bahseder misiniz?

    Şanslıyım ki sevdiğim, hayranı olduğum yönetmenlerle çalışma fırsatı buldum. Yüksek bütçeli gişe filmleri olmadıkları için genellikle afiş tasarımlarında rahat bırakıldım. Ön kurgu izleme fırsatı bulduğum da oldu, yönetmeninden filmi dinleme şansımda oldu. Sinema ve tiyatro afişleri en zevk alarak yaptığım projeler oluyor genellikle.

    8. Peki mesleğinizde hayal ettiğiniz yerde misiniz? İlerisi için planlarınız neler?

    Bir zamanlar hayal ettiğim yerdeyim. Bu hayal her zaman güncellenmeli yoksa belli bir noktada kalırız, motivasyonumuzu yitiririz. Gelecekte çizgi roman ve animasyonlarla daha çok kişisel dertlerimi anlattığım işler çıkarmak istiyorum.

    Ethem Onur Bilgiç'e röportajımız için teşekkür ederiz. Yeni çalışmalarından haberdar olmak için onu sosyal medya profillerinden takip edebilirsiniz:

    Instagram

    Twitter

    İnternet Sitesi


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.