İnsana Sınırlarını Sorgulatan Kült Bir Eser: Açlık

İnsana Sınırlarını Sorgulatan Kült Bir Eser: Açlık
  • 5
    0
    0
    0
  • Nobel Edebiyat ödüllü Norveçli yazar Knut Hamsun’ un en bilindik ve ses getiren eserlerinden biri şüphesiz Açlık romanıdır. 20. Yüzyılın sürükleyici edebi eserlerinde başı çeken bir eser olarak kabul edilen roman yazarın hayatından izler de taşımakata. Knut Hamsun’un yazar olma sürecinde yaşadığı zorluklardan yola çıkarak yayımladığı eser okunması gereken kitaplar arasında üst sıralarda yer alıyor ve bunu sonuna kadar hakettiğini düşünüyorum.

    Kitabın ana teması başarılı bir yazar olmak için çabalayan bir adamın hayatla; en önemlisi de açlıkla olan mücadelesi. Genç adam yazar olmak için tabiri yerindeyse hayatından ve yaşamaktan vazgeçiyor; üstelik bunu Norveç’in dondurucu soğuğunda üstünde ne var ne yoksa satarak eline az da olsa geçen rubleyle karnını doyurmaktan çok yazılarını daha iyi hale getirmek için kullanıyor.

    Alın teri ile para kazanmayı açlığa tercih eden, müşkül ve sefil bir durumun içinde olmasına rağmen ideallerinden, gururundan ve karakterinden asla ödün vermeyen, yeri geldiğinde kendi halini düşünmeden başkalarına yardım etmek isteyen bir kahramanın çarpıcı hikayesi aslında.

    Sayfalar ilerledikçe genç yazarın yaşadığı açlık ve parasızlık sebebiyle geçirdiği değişimi, ruhsal bunalımı anı anına hissettirmiş usta yazar. Zaten kitabın içe çeken kısmı da bu diye düşünüyorum; okuyucu olarak kendinizi sorgulamanıza yol açıyor. Genç adam aslında başarılı bir yazar ve hikayeyi zaten onun ağzından okuyoruz ve asıl vurucu yanı bu zaten. Yaşadığı değişim sebebiyle de insanların ona farklı gözle baktığını, toplumdan adım adım nasıl dışlandığını, iletişim kurmak isterken sırf dış görünüş ve üst tabakada yer almaması sebebiyle aslında bir cevher olan bu adamın nasıl küçük görüldüğünü bizzat kendi psikolojik durumuyla beraber okuduğumuz için kendimizi sorgulamamız kaçınılmaz oluyor. Örneğin sokakta yaşayan ve haliyle paspal giyimli adam gördünüz ve bu adam yanınıza gelerek gazetenizi okuyup sizinle sohbet etmek istedi: ilk anda kafanızdan ne geçer? İlk izlenim olarak büyük bir çoğunluk haliyle böyle bir durumdan hoşlanmaz ve uzaklaşmak ister. Basit bir örnekleme ancak Açlık kitabını okursanız bu bakış açınız bir nebze olsun değişebilir.

    Felsefi/psikolojik tarzda olan bu kitabı okumayan varsa kesinlikle bir şans vermeli ve başucu kitabı olarak da belirli zamanlarda okunabilecek bir başyapıt.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.