Advertisement Tracker

Bir Adanın Müzik Haritasını Çıkarmak: Yann Tiersen – Eusa

Bir Adanın Müzik Haritasını Çıkarmak: Yann Tiersen – Eusa
  • 2
    0
    0
    0
  • Pek çoğumuzun hayatına Amélie filminin müzikleriyle giren Fransız müzisyen ve besteci Yann Tiersen, biz sevenleri için çoğu zaman bir müzisyenden öte kendi masal diyarlarımıza yolculuk ettiğimiz sihirli bir otobüsün kaptanı gibidir. Yıllar boyunca pek çok deneysel albüm çalışmalarında bulunan sanatçı, 2016 yılının Eylül ayında çıkardığı son albümüyle bizi bu sefer de Ushant adasında bir gezintiye çıkarıyor. Toplamda on farklı besteden oluşan albümde her beste adını, Yann Tiersen’ın "dünya üzerindeki en sevdiğim yer" olarak betimlediği Ushant adasının farklı bir bölgesinden alıyor. Biz bu yazımızda sizinle albümün büyük bir incelikle kurgulanmış hikayesini ve enstrümantal playlistlerinizde hemen yer edineceğini düşündüğümüz birbirinden etkileyici on piyano solosunu paylaşacağız.

    1) Pern

    EUSA albümü, Yann Tiersen’ın uzun yıllardır evi olan Ushant’ın seslerini tüm dünyayla paylaşma arzusudur. Albümü adanın haritasını çıkarmak, bir nevi kendi hayatımın da haritasını çıkarmak diyerek yorumlayan sanatçı, bize hem fiziksel hem de ruhani, derin bir yolculuğun kapısını aralıyor.

    2) Porz Goret

    Porz Goret, albümün klibi çekilen ilk parçası. Klip, eserin adını aldığı Porz Goret bölgesinde çekilmiş ve yönetmenliğini Murat Gökmen üstlenmiş. Klipte piyano çalan Yann Tiersen’ı izlediğinizde, onun ve müziğinin o adaya aidiyetini iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.

    3) Lok Gweltz

    Yirmi küsur yıllık kariyerinde, her zaman denenmemiş olanın peşine düşen başarılı bestecinin, EUSA için yola çıktığında bu kez ona eşlik eden isim, fotoğraf sanatçısı ve aynı zamanda hayat arkadaşı olan Emilie Quinquis olmuş.

    4) Penn Ar Roc'h 

    Öncelikle adada on farklı bölge belirleyerek bizzat oralara gidip sahada ortam kayıtlarında bulunduktan sonra her ortam için akustik piyano parçaları besteleyip her birine bu bölgelerin adını vermiş.

    5) Kereon

    Yann Tiersen verdiği röportajlarda her bir şarkının nota kağıdına ilgili yerin GPS koordinatlarını ve Emilie tarafından orada çekilmiş bir fotoğrafı iliştirdiğini söylüyor.

    6) Yuzin

    Aynı zamanda albümde, adada kaydedilmiş rüzgar, kuş ve dalga seslerinden oluşan Hent adını verdiği ara parçalar da bulunmaktadır

    7) Roc'h ar Vugale

    Hent, Breton dilinde “yol, patika” anlamına gelmektedir ve piyano besteleri arasında geçiş için kullanılmıştır. Yani bizi bir bölgeden başka bir bölgeye götüren yollar olarak düşünülmüş. Böylesine ince bir kurgu güzelliğinin Yann Tiersen’ın ne kadar dahiyane ve alışılagelmedik bir müzisyen olduğunu anlamanıza yeterli olduğunu düşünüyoruz.

    8) Penn ar Lann 

    Yann Tiersen’ın uğruna böyle güzel bir şaheseri ortaya çıkardığı ve her zaman kendisinin bir parçası olarak gördüğü Ushant adasından bahsetmezsek albümün hakkını veremeyeceğimiz için biraz da oradan bahsetmek istedik. Ushant adası Fransa’nın batı kıyı kesiminde bulunan Finistere bölgesine bağlı bir adadır. 800 küsur insanın yaşadığı bu adada, erkekler denizci olduğu için kadınlar geri kalan işlerin tamamını kendi üzerlerine almışlardır.

    9) Enez Nein 

    Kadınlar adası olarak da bilinen Ushant, sakinlik ve huzur arayan herkesi büyüleyecek bir doğaya ve sosyal hayata sahip. Yann Tiersen’ın burada her yıl ücretsiz olarak verdiği konser kayıtlarını izleme fırsatı bulursanız eğer, belki siz de kendinize orada yaşlanmanın sözünü verebilirsiniz.

    10) Kadoran 

    Kaynaklar: 1, 2, 3


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.