Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken 10 Hitchcock Filmi

Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken 10 Hitchcock Filmi
  • 5
    0
    0
    2
  •           ALFRED HITCHCOCK

      Tüm zamanların en iyi yönetmenleri listelerinde baş sıraları çeken Alfred Hitchcock, 13 Ağustos 1899 yılında Londra'da doğdu. Çocukluk yıllarında ailesinin isteği üzerine dini ve baskıcı okullarda eğitim gören Hitchcock, yaşı ilerledikçe mühendis olmak istediğini fark etti ve bu yönde çalışmalara başladı. Ailesinin desteği ile iyi bir mühendislik okulunda eğitim gördü. Hitchcock mühendislik okulunun ikinci senesinde henüz 15 yaşlarındayken I. Dünya Savaşı patlak verdi. 18 yaşına geldiğinde savaş alanında değil; ayak işlerini yapabileceğine dair bir rapor ile Kraliyet Ordusu'na alındı. I. Dünya Savaşı sona ererken Hitchcock, yaşadığı olayları ve gördüğü zulümleri kağıda dökme içgüdüsüyle yaratıcı yazarlık yapma düşüncesine kapıldı. Haziran 1919'da çalıştığı şirketin iç yayını olan Henley Telegraph'a gönderdiği birkaç kısa öykü sayesinde bu yayının kurucu editörü ve işletme yöneticisi olma şansı yakaladı. Şirkette ilerleyen zamanlarda reklam bölümüne transfer edildi. İşte bu transfer sinemaya yeni bir soluk getirecekti; Hitchcock reklamlar için yapacağı çizim ve tasarımlarla beyaz perdeye ilk adımlarını burada atacaktı. 

       80 yıla sığan 60 yönetmenlik, 22 prodüktörlük, 13 yazarlık ve daha sayısız birçok işe imzasını atan Hitchcock'un mutlaka izlenmesi gereken 10 filmini sizler için listeledim. Unutmayın, Hitchcock yalnızca korku sinemasının değil; günümüzde sinemayı sinema yapan bütün etkenlerin gelişmesinde de büyük bir rol oynadı. 

     1. PSYCHO - 1960, IMDb 8,5/10

     

     Hitchcock'a göre eğlence için yapılan ve güldürmeyi amaçlayan Sapık, psikozlu bir katil hakkında yazılan 1960 çıkışlı korku ve gerilim filmidir. Başrollerini Janet Leigh ve Anthony Perkins'in paylaştığı film, Amerika'da kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli filmler arasına seçilerek Kongre Kütüphanesi'nin "Ulusal Film Arşivi"nde muhafaza edilmektedir. Hitchcock'un ünlü cameo rolü, filmin 7. dakikasında Marion Crane'nin ofise girdiği sahnede ofisinin dışında, pencere kenarındaki kovboy şapkalı adam olarak görünmüştür. Sapık, yönetmenin çektiği son siyah beyaz filmdir. Siyah beyaz olmasının sebebi olarak filmin renkli çekildiği takdirde bir gerilim filminden çok kanlı bir korku filmi görünümünde olacağı endişesini belirtilmiştir; ancak asıl neden Hitchcock'un filmi mümkün olduğunca ucuza mal etmek istemesidir. Hitchcock ''siyah beyaz çekilmiş ucuz B-film'ler gişede çok iş yapıyorsa, yine siyah beyaz çekilmiş, ucuza mal olmuş ama kaliteli bir film kimbilir nasıl bir gişe yapar?'' şeklinde düşünmüş ve bu düşünce karşısında da 1 milyon doların altında bir maliyetle tamamlanan film, tam 40 milyon dolar hasılat elde etmiştir.

    2. REAR WINDOW - 1954, IMDb 8,5/10 

       Başrollerini Hitchcock filmlerinin tanınan yüzü James Stewart ve Grace Kelly'nin paylaştığı Arka Pencere, 1954 yılında Cornell Woolrich'in It Had to Be Murder adlı kısa hikâyesinden uyarlanarak beyaz perdeye aktarılmıştır. Film, izlerken her ne kadar eğlenceli, gizem dolu ve heyecanlı gelse de aynı zamanda başkalarının hayatını onların izni olmadan izleme konusunu sorgulatmayı da başarmıştır. 1997 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

    3. VERTIGO - 1958, IMDb 8,3/10 

      Tıpta baş dönmesi anlamına gelen Vertigo, Pierre Boileau ve Pierre Ayraud tarafından yazılan D'Entre Les Morts isimli kitaptan sinemaya aktarılmıştır. Hitchcock'un Vertigo'sunu değerli kılan en önemli özellik filmde kullanılan geri giden kameranın zoom yapması tekniği sinema tarihine Vertigo Hareketi olarak geçmiş ve günümüzde de halen ilgi duyulan bir teknik olmayı başarmıştır. İlk iki film gibi Vertigo da 1989 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir. Alfred Hitchcock'a göre Kim Novak'ın "masum ve klas suratının altında yatan fahişe bir ruh ifadesine sahip olması" onu filme başrol seçmesi için en önemli özelliği olmuştur. Ayrıca filmdeki plaj sahnesi 2002 yılında filmlerdeki gelmiş geçmiş en şık sahne unvanının sahibi olmuştur. 

    4. ROPE - 1948, IMDb 8/10

     Patrick Hamilton'ın Rope's End adlı tiyatro eserinden adapte edilerek yazılan, yapımcı ve yönetmenliğini Hitchcock'un üstlendiği Rope, tek bir mekanda kesintisiz yakın çekim tekniği ile çekilerek tiyatrovari bir havaya sokulmuştur. Tek mekan filmler listesine adını altın harflerle yazdıran film, Hitchcock'un ilk renkli filmi olma özelliğinin yanı sıra 1924 yılında Chicago Üniversitesi'nde okuyan Leopold ve Loeb adlı iki öğrencinin sınıf arkadaşlarını katletmeleri olayından esinlenmiştir. Felsefik açıdan bakıldığında Nietzsche'ye büyük bir gönderme de bulunmaktadır. Filmin başrollerini ise James Stewart, Farley Granger ve John Dall paylaşmaktadır.

    5. DIAL M FOR MURDER - 1954 IMDb 8,2/10 

      1954 yılında yayımlanan başrollerinde Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings'in bulunduğu Cinayet Var, Hitchcock'un en önemli yapıtları arasında yerini almayı başarmıştır. Filmin en önemli özellikleri tek mekanda geçmesi, klostrofobik bir atmosfere sahip olması ve Hitchcock'un nesnelerin boyutlarıyla oynayarak odanın daha büyük gözükmesini sağlaması gösterilmektedir. Suç, gizem ve gerilimin bir arada bulunduğu filmin ilk başta 3 boyutlu gösterilmesi amaçlandı; fakat çoğu sinemada hata payının yüksek olması 2 boyutlu yayımlanmasına sebebiyet vermiştir.  

    6. NORTH BY NORTHWEST - 1959 IMDb 8,3/10 

       Gizli Teşkilat, 1959 yılında yayımlanan başrollerinde Cary Grant ve Eva Marie Saint'in bulunduğu gerilim filmidir. Hitchcock'un diğer filmlerinin yanında 1995 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir. 

    7. REBECCA -1940 IMDb 8,1/10

     

       Hitchcock'un 1940 yılında yönettiği Rebecca, Oscar ödüllü psikolojik gerilim filmidir. İngiliz yazar Daphne du Maurier'in 1938 tarihli romanı Rebecca'dan uyarlanmıştır. Aynı zamanda Rebecca romanı, Charlotte Bronte'nin Jane Eyre adlı romanından esinlenerek yazılmıştır. Filmin başrolü Joan Fontaine, aynı zamanda 1944 yapımı Jane Eyre'de de başrol oynamıştır. Bir diğer başrol ise Laurence Olivier'dır. 

    8. SPELLBOUND - 1945 IMDb 7,5/10 

      

       Casablanca filmiyle adını dünyaya duyurmayı başaran ünlü oyuncu Ingrid Bergman'ın başrolü Gregory Peck ile paylaştığı Öldüren Hatıralar, 1945 yılında yayımlanmış psikolojik gerilim filmidir. Hilary Saint George Saunders ve John Palmer'ın 1927 tarihli The House of Dr. Edwardes adlı romanından Angus MacPhail ve Ben Hecht tarafından senaryolaştırılarak sinemaya uyarlanmıştır. Filmin girişindeki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, filmin konusu psikiyatri ve psikanaliz üzerine kuruludur. 

    9. TO CATCH A THIEF - 1955 IMDb 7,4/10 

       David F. Dodge'in romanından uyarlanarak 1955 yılında sinemaya aktarılan filmin başrollerinde Grace Kelly ve Cary Grant bulunmaktadır. Kara komedi, romantik gerilim olarak yayımlanan Kelepçeli Aşık, Grace Kelly'nin Hitchcock ile son filmi olma özelliğini de taşımaktadır. Film aynı zamanda hayvanlara yüklenen insani özelliklere de dikkat çekmektedir. 

    10. THE BIRDS - 1960 IMDb 7,7/10 

       Aralık 1965'te gösterime giren Kuşlar, Hitchcock'un en çok ilgi gören filmlerinden birisidir. Başrollerini Tippi Hendren ve Rod Taylor'ın paylaştığı filmde, rol alması için tam 3.200 adet kuş eğitilmiştir. Film; yoğun görsel efekt kullanımı ve içerdiği şiddet sahneleri sebebiyle oldukça ilgi toplamıştır. Ayrıca "hayvan istilası" türünün öncüsü olmakla beraber bu türün günümüzde devam etmesini sağlayan yegâne filmlerdendir.

     

    Kaynakça: 1, 2

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.