Coldplay+BTS'in Ses Getiren "My Universe" Single'ı ve Arkasındaki Hikaye

Coldplay+BTS'in Ses Getiren "My Universe" Single'ı ve Arkasındaki Hikaye
  • 2
    0
    0
    0
  • Yıllardır eşsiz şarkıları ile tanıdığımız Coldplay, Güney Kore'nin adını son günlerde bize sık sık duyuran BTS ile harika bir ortaklığa gitti. İnsanları, müziği, sevgiyi bir araya getiren bir şarkı ortaya çıkardı. Ama My Universe'ü sadece şarkı olmaktan çıkartan çok fazla anlamı var. Bu yazıda bunlara değinmek istedim.

    Çok değil, geçtiğimiz Şubat ayında, BTS, MTV Unplugged'da performans sergiledi. Performans sergiledikleri şarkıların arasında Coldplay'in "Fix You" şarkısı da bulunuyordu. Performans başta Coldplay olmak üzere bir çok sanatçıdan ve müzik severden olumlu yorumlar aldı. Elbette olumsuz şekilde yaklaşan insanlar hatta radyo eleştirmenleri de bulunuyordu. 

    Grup üyeleri, pandemi süresince Coldplay'in Fix You şarkısını çok fazla dinlediklerini, dünyanın bulunduğu şartlar altında, müzik sevenlere de bu performansın iyi geleceğini düşündükleri için sergileme kararı aldıklarını açıkladılar. Ayrıca, yıllardır, her röportajda Coldplay'e olan hayranlığını dile getiren grup üyesi V (Kim Taehyung), bu şarkının performanslanması üzerine fikiri ortaya çıkaran kişi olarak belirtildi.

    Şarkı yayınlandıktan sonra Coldplay'in vokalisti Chris Martin ve Coldplay, BTS grubuna tebriklerini sundu. 7 Güney Koreli gençten oluşan BTS, müziğin ve duyguların global olduğunu bize en güzel şekilde aksettirdi. Yalnız o günlerde, Alman bir radyo eleştirmeninin ırkçı yaklaşımları oldukça hoş olmayan konuşmalara neden oldu. Alman radyocu, BTS üyelerinin, Coldplay'i kullanarak reklam yaptıklarını hatta günümüz gençlerin bu reklam sayesinde Güney Kore'ye Güney Kore kültürüne özendiklerini ve Güney Kore turizmininin reklamının yapıldığını öne sürdü. Düşüncelerini bu kibarlıkta dile getirse belki bu kadar tepki almazdı ama bu ırkçı söylemlerinin yanında, hakarete varacak terimler kullandı. Başta ünlü sanatçılar olmak üzere, dünyanın bir çok yerinden bu eleştiriye sert tepkiler verildi. Alman radyo kanalı ise, yaptıkları açıklamada, radyocunun sözlerinin "yanlış" anlaşıldığını öne sürdü. Özür bile dilemedi. Maalesef, 2021 senesinde söz konusu müzik olduğu zaman bile ırkçılık hala söz konusu olabiliyor.

    Yalnız, Alman radyocunun bilmediği bir şey vardı. Belki de bu davranışının büyük bir adıma ve birleşime neden olacağıydı. Yaz aylarının başında, Chris Martin'in Güney Kore'de olduğu haberi çabuk yayıldı. Bu nedenle Coldplay sevenler ve Army'ler, global iki müzik grubunun ortak bir çalışmada buluşup, buluşmayacağı konusunda meraklanmaya başladılar.

    Mayıs ayında çıkardıkları Butter ve Temmuz ayında yayınladıkları Permission To Dance şarkıları ile dünya genelinde başarımlara imza atan BTS, arka arkaya Billboard Hot100 listesinde defalarca birinci oldu. Bunun üzerine Youtube'da PTD dans etkinliği düzenleyen grup Youtube'da Chris Martin ile birlikte röportaj gerçekleştirdi ve müziğin, duyguların ortaklığı üzerine tatlı bir söyleşi yayınladı. 

    Yayınlanan bu söyleşinin ardından BTS, Güney Kore başbakanı tarafından "Gelecek Neslin Elçileri" ünvanını aldı ve Birleşmiş Milletler'de konuşma yapmak için Amerika'ya gitti. Dünya liderleri önünde Covid dönemine denk gelen gençleri "Kayıp nesil değil, değişikliğe kucak açan nesil" olarak isimlendiren BTS, aynı zamanda dünyanın sayılı başarılı sanatçılarının gerçekleştirdiği Birleşmiş Milletler binasında Permission To Dance performansı gerçekleştirdi ve bir kez daha müziğin evrensel olduğunu vurguladı. Aynı zamanda iklim sorunlarına ve gençlerin yaşamlarını sürdürmek için gerçekleştirdikleri aktivitelere de dikkat çeken grup, umudu ve geleceği vurgulayarak, bir çok insanınn kalbine ışık tuttu.

    24 Eylül'de ise, Coldplay ve BTS'in "My Universe" şarkısı yayınlandı. Görünüşe göre, Fix You performansının yeni yayınlandığı zamanlarda, Coldplay ve BTS, birlikte bir şarkıda çalışmak için adımlar atmış ve harika bir sinerji oluşturmuştu. Şarkının sözleri ise, sevginin ve birlikteliğin hiçbir engel tanımadığını vurguluyor. 

    Birleşmiş Milletler toplantısı için New York'a giden grup üyeleri, orada Chris Martin ile buluşup, küçük bir etkinlik bile gerçekleştirmişti. Hatta, Chris Martin, renkli gitarını çok beğenen Kim SeokJin'e, gitarını bile hediye etmişti

    En son, Coldplay, dün başlayan ve 24 saat sürecek olan Global Citizen Live konserinde, BTS ile olan My Universe şarkısının performansını gerçekleştirdi. Chris Martin, şarkının Korece bölümlerine eşlik etmeyi de ihmal etmedi. 

    Buradan bakıldığında, müziğin ve humanizmin ortaya çıkardığı güzel duygular içerisinde My Universe, mükemmel bir örnek. Bir çok konuda önyargılı olabilirsiniz. Ama sadece My Universe'ün hikayesi ve sundukları bile, sahip olunan önyargıları kırmak için yeterli.

    Benim son günlerde düşündüğüm kişi ise, o korkunç kelimeleri zikreden Alman radyocu. Umarım sahip olduğu karanlık ve sığ düşüncelerinin sevgiye ve insanlığa nasıl yenildiğini kalbinin en karanlık yerinde hissediyordur. Belki kalbi, biraz olsun aydınlanıyordur.

    Çünkü müziğin ve hissettiğimiz duyguların altında hepimiz aynı yolda yürüyoruz.

    My Universe şarkısını aşağıda dinleyebilirsiniz.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.