Hazır kahvelerin popülerliğini yitirip, 2. nesil kahve dükkanlarının açılması ile filtre kahvenin önemi artmıştır. Filtre kahveler, ev, ofis, ve kahve dükkanları ile birlikte her yerde kolaylıkla içebileceğimiz hale gelmiştir. Böylece herkesin işini kolaylaştırmıştır.
Ayrıntıya inecek olursak eğer, filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin kaynatılmış içme suyu ile buluşturulup demlenmesi ile elde edilen bir kahve çeşididir.
Kahvenin Dünya çapında ticareti yapılmasının köklerinin 13. yüzyılda Arap Yarımadası’nda başladığını biliyormuydunuz? Bu süreçte tabi ki kahvenin popülaritesi artmaya devam ediyor. 16. yüzyılda kahve, günümüzde Türkiye, Mısır ve İran’a doğru yol almaya başlıyor. Kahve, avrupalı gezginlerin Arap yarımadası’ndan getirdiği, 17. yüzyılda Avrupa’ya kadar geliyor bu sırada.
Kısa sürede popüler olarak ve İtalya’dan başlayarak tüm Avrupa’da kahve dükkanları açılıyor. Kahve dükkanları, günümüzde kullanılan kahvehanelere benzer şekilde sosyal toplanma yerleri aslında.
Bu kahvehanelerde birincil demleme yöntemi cezvelerdi. İçine toprak konulur ve su kaynamadan hemen öncesine kadar ısıtılır. Bu şekilde cezveler geliştikçe filtreleme yöntemleri de gelişiyor.
Tarihçiler, ilk kahve filtresinin bir çorap olduğuna inanıyor o zamanlarda tabi. İnsanlar kahveyi bir çorabın içinden sıcak su dökerek demlemeye çalışırlardı. Daha sonra bez filtreler kullanılmaya başlandı.
1780 tarihinde ’’Mr. Biggin’’ tarafından ilk ticari kahve makinesi piyasaya sürülüyor. Biggin’in ürettiği kahve makineleri 40 yıl sonra İngiltere’ye geliyor ve herkesin beğenisine sunuluyor.
Bu sırada Türkiye, bugün hala kullanılan ilk kahve demleme yöntemi olan ibrik (cezve) yöntemine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
İbrik yöntemi, adını Türk kahvesini demlemek ve servis etmek için kullanılan küçük bir ibrik (cezve) çömlekten alır. Bu küçük ibriğin içerisine demlenmeden önce kahve, su ve isteğe göre şeker atılarak karıştırılır. İbrik metodu ile Türk kahvesi yapmak için bu karışım kaynama noktasına gelene kadar pişirilir. Hazır olduğunda servis edilir. Bu yöntem, kahve içmeyi her gün yapılabilecekler listesine ekletmiş oldu böylece.
Peki kaç çeşit filtre kahve çeşidi var hiç merak ettiniz mi? Ben hemen sizler için yazmaya devam edeyim.
Temelde 2 çeşit kahve çekirdeği bulunmaktadır.
Bunlar Arabica ve Robusta'dır.
Yöresel çeşitlerine gelecek olursak;
Kolombiya
Guatemala
Brezilya
Hindistan
Sumatra
Costa Rica, gibi bir çok filtre kahve çeşitleri vardır. Bunlara kolayca ulaşabilmek için sizlere en kısa yoldan link vererek mükemmel kahve çeşitlerine ulaşmanızı sağlayacağım.
Yorum Bırakın