Dumuzi, daha bilinen ismi ile Tammuz'un Sümerce'deki halidir. İnanna ise Sami dilinden İştar olarak bildiğimiz güneş tanrıçasıdır.
Bilinmeyen bir nedenle, göğün kraliçesi İnanna, kız kardeşi Ereşkigal'ın hüküm sürdüğü ölüler diyarına inmeye karar verir. Bazıları bunun sebebinin merak veya ölüler diyarını egemenlik altına alma isteği olduğunu söylerler.
Ölüler diyarında başına bir şey gelmesi dahilinde hazırlıklı olmak için İnanna, veziri Ninşubur'a, üç gün içinde dönmezse kendisi için yas töreni yapılmasını ve üç büyük tanrıya ( Enlil, Nanna ve Enki ) gitmesini ve onu ölüler diyarından kurtarmak için yardım istemesini söyler.
Kraliçe kıyafetlerini ve değerli takılarını giyen İnanna, ölüler diyarının kapısına gelir. Ama ölüler dünyasının yasalarına uygun olarak 7 katta geçtiği her kapıda üzerinden bir parçayı bırakır. Sona geldiğinde "ölümün gözleri" onun üzerine çevrilir. İnanna bir ceset olur ve bir kazığa bağlanır. Üç gün geçtikten sonra İnanna geri dönmeyince veziri Ninşubur, kendisine söyleneni yapar. Enlil ve Nanna işe karışmak istemezler ama Enki İnanna'yı yeniden canlandırır. Yerine bir başkası bulunup konulmadıkça, ölüler diyarından kimse çıkamaz. Bu oranın kuralıdır. İnanna yerine geçirilmesi için kocası Dumuzi'yi bulur. Dumuzi, daha önce ki üç kişinin yaptığı gibi İnanna'nın önünde eğilip onu aşağılamaz ve bu nedenle İnanna onu ölüler diyarına götürmeleri için cinlere verir.
Dumuzi yer altı dünaysına indikten sonra ülkede bir kargaşa patlak verir. Bitkiler tomurcuklanmaz, hayvanlar doğurmaz, bir bereketsizlik olur. İnanna, ağlayıp sızlanır. Anlaşılır bu belaların sebebinin bereket tanrısının ölüler diyarında olmasından kaynaklandığı. Dumuzi'nin yerine kız kardeşinin geçmek için gönüllü olduğu söylenir. Ama Dumuzi ile kardeşi dönüşümlü olarak yer değiştirir. Dumuzi, kış zamanında ölüler diyarında kalır, kardeşi ise yaz. Dumuzi'nin yer yüzüne çıktığı gün ise baharın geldiği gündür. O gün büyük törenlerle, ritüellerle kutlanır. O gece de Dumuzi ile Inanna birlikte olurlar.
kaynakça
Orta Doğu mitilojisi-Samuel Henry Hooke
Wikipedia
Pinterest
Yorum Bırakın