PSİKANALİZ

PSİKANALİZ
  • 5
    0
    0
    0
  • Bu soru cevap Quora isimli Uluslararası internet formunda sorulmuş anonim bir soruya Psikolog B. Merih Mermertaş'ın  verdiği cevabın Türkçe'ye çevrilmiş halidir.



    Benim terapistim bir psikanalist. 
    "Merhaba, nasılsınız?" diye bile sormaması bana soğuk geliyor. Oturuyoruz ve hiçbir şey söylemiyor. 

    NEDEN?

    Size bir merhaba, nasılsınız diye sormasını soğuk bulduğunuzu niçin seansta gündeme getirmediniz?

    Tahmin ediyorum ki bu terapistinizin genel tavrı, ve siz bu düşünceleri kendinize sakladınız. 

    Psikanalizde, hastanın/analizanın aklından ne geçiyorsa bununla ilgili serbest çağrışım yapması beklenir, belki de terapistiniz bu sebepten seansın başında aklınızdan geçen düşüncelere müdahale etmek istememiş olabilir. Ayrıca, analitik süreç kibarlığın yeri değildir. Analistinize nazik olmak zorunda değilsiniz, bu dışarıdaki sosyal ortamlardan farklı bir süreçtir. Bu yüzden seansa başlarken nezaketten ötürü analistinize hal hatır sormak zorunda değilsiniz. Sizin içinse basit bir "iyiyim teşekkür ederim" yerine nasıl olduğunuzu detaylarıyla anlatmak için oradasınız zaten. 

    Bunun ayrıca tarz ile de ilgili olduğunu düşünüyorum. Bense daha yumuşak bir yaklaşım kullanıyorum. Bu kişiden kişiye ve bu kişiyle ne kadar uzun bir zamandır süreci yürüttüğümüze göre değişiyor. Örneğin; birini ilk defa görüyorsam, genellikle ben de geri nasıl olduğunu sorup daha sonrasında aklına ilk gelenle başlamasını söylerim. Sonrasında zamanla, hasta/analizan bana nasıl olduğumu sormasının bir anlamı olmadığını fark eder, çünkü aldığı tek cevap "teşekkür ederim, dilediğiniz gibi başlayabilirsiniz" olur.

    Bu kişi anlar ki benimle konuşurken hiçbir sosyal yükümlülüğü yoktur ve bu seansa bu şekilde başlamak zorunda değildir. Ayrıca, sahip olduğu "onun" zamanıdır ve önemli olan "benim nasıl olduğum" değil, ancak onundur. Uzunca bir süredir görüştüğümüz hasta/analizanlarlayken genellikle merhaba dedikten sonra sessiz kalırım ve bu kişi nasıl dilerse öyle konuşmaya başlar. Gördüğünüz gibi, analizanlar analizan olmayı zaman içinde öğrenir (Bruce Fink bunu analizin pedagojik tarafı olduğundan bahseder, ki o da serbest çağrışım nasıl yapılır vs. gibidir). Ancak bu benim tarzım, her terapistin kendine ait başka bir tarzı olabilir. 


    KAYNAK: PSİKOLOG B. MERİH MERMERTAŞ 

    ALINTI: (instagram) @bilincdisihakkinda

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.