Adem'in Yaratılışı

Adem'in Yaratılışı
  • 16
    0
    0
    0
  •    Rönesans akımı başladığında Papa 2. Julius ibadethanesine kapanır ve dinine yönelir. Bu süreçte Sistina Şapeli’nin tavanına Eski Ahit’te bulunan Yaratılış Öyküsü’nden 9 sahne yaptırmak ister ve Michelangelo’yu çağırtır. Başta Michelangelo bunu kabul etmez çünkü dinine pek bağlı biri değildir ve dini bir resim çizmek istemez ancak teklif Papa’dan geldiği için reddedemez ve çalışmalarına başlar. Tavana her sahne için bir fresk yapar. Birinci freski 1508 yılında yapmaya başlar, son fresk ise 1512 yılında tamamlar. Adem’in Yaratılışı ise 4. ve tavanın tam ortasındaki fresktir. Seyircinin tüm odağını üstüne toplar. Bu freskin tamamlanmasının 1511’e denk geldiği düşünülür. 280x570 boyutlarındadır ve fresk tekniği ile yapılmıştır. Bu teknik ise resim yapılacak bölgenin sıvayla kaplanıp sıva henüz kurumadan üstüne boya işlemi yapılmasıdır. Boyalar sıvanın içine geçerek renkli bir sıva oluşturur ve resim daha sağlam olur.  
       Adem’in Yaratılışı freski betimlenen Yaratılış Öyküsünün Tanrı’nın ilk insan olan Adem’e hayat üflemesini betimler. Eser çapraz çizgiyle ikiye ayrıldığında soldaki parçada Adem’in cansız ve soluk bedeni uzanır ve elini canlanmak için Tanrı’ya uzatır. Adem’in uzandığı ve yeryüzünü betimleyen yer ise sanki Adem canlanınca hayat bulacakmışçasına cansız renklerle boyanmıştır. Adem’in bedeni ise Michelangelo’nun üstün anatomi bilgisi sayesinde gerçeğe çok yakındır. 
       Eserin sağ tarafta kalan kısmında ise açık pembe tunik giyen tanrı çevresinde melekleri ve bordo bir pelerinle Adem’e can vermek için yaklaşır. Gri saçları ve sakalları ile yaşlı ve bilge görünür ancak vücudu bunun aksine güçlü ve gençtir. Bazı kişiler Michelangelo’nun Tanrı tasvirini çizerken kendisini referans aldığını iddia eder. Tanrı’nın etrafındaki melekler saf yüzlü ve çocuksulardır ama sol kolunun altındaki figür diğerlerine göre daha kadınsı, güzeldir. Bu figürün Tanrı’nın yarattığı ama henüz dünyaya göndermediği Havva olduğu söylenir.  
       Diğer bir iddia ise Tanrı tasvirinin arkasındaki bordo pelerinin beyini temsil ettiği yönünde. İndianalı fizikçi Frank Meshberger anatomik olarak beyinle eşleştiğini söylemiştir. Bir başka grup ise Adem’in vücudunun sol tarafında gizlenmiş fazladan kaburganın Havva’nın kaburgası olduğunu iddia ediyor. Bu yorum Havva’nın Adem’den sonra yaratıldığını belirten Hristiyan inancına karşıdır. 
      Tüm zamanların en çok replikası yapılan dini eserlerinden biri olan Adem’in Yaratılışı freski hakkında en popüler teoriler bunlardır. Bu kadar çok replikasının yapılmasında hem Michelangelo'nun harika işçiliği hem de insan ırkının yaratılışını tek bir tabloya çok güzel sığdırması sayesindedir.  

    Kaynak: www.sanatabaşla.com / Adem'in Yaratılışı- Michelangelo


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.