Athena’nın Yarattığı & Homeros’un Kulaklarına Fısıldayan Ölmez Ağaç:Zeytin Ağacı

Athena’nın Yarattığı & Homeros’un Kulaklarına Fısıldayan Ölmez Ağaç:Zeytin Ağacı
  • 20
    0
    0
    0
  • Rivayete göre, Antik Yunan’da tanrıça Athena aynı zamanda zeytin ağacının koruyucusu olarak bilinmektedir. Yunan mitolojisindeki efsaneye göre Zeus, insanlığa en değerli hediyeyi sunan tanrı veya tanrıçanın yeni kurulan kentin koruyuculuğunu verecektir. Yapılan turnuvada denizlerin tanrısı Poseidon, üç başlı mızrağını savurmuş ve Zeus’a savaşta yenilmeyecek güçlü mü güçlü, hızlı mı hızlı bir bir at armağan etmiş. O an Zeus’un güzeler güzeli kızı ve bilgelik tanrıçası Athena’ya gelmiş sıra. Tanrıça Athena’da zeytin ağacı hediye etmiş. Zeus, bu hediyelerin içinde zeytin ağacı karşısında büyülenmiş. Athena ile aralarında çekişme olan Poseidon bile bu ağaçtan etkilenmiş. Öyle bir ağaçmış ki bu, ne rüzgar onu eğebilirmiş ne de dondurucu soğuklar ve kavurucu sıcaklar zarar verebilirmiş. Zeytin ağacı, gören herkesi büyülemiş. Yenilen Poseidon’un öfkesini dindirmek için Athena zeytin ağacından kırdığı bir dal parçasını ona uzatarak düşmana zeytin dalı uzatan barış idealinin temellerini atmış.

    Antik Yunan’da zeytin ağacına verilen önem kanunlarla vurgulanmıştır. Büyük bilge kabul edilen Atinalı devlet adamı Solon’un kanunlarına göre zeytin ağacını kesenler ölüm cezasına çarptırılıyordu.Eski Yunan ve Roma uygarlıklarında kutsal bir aileden gelmenin işareti zeytin ağacının altında doğmuş olmaktır. Çünkü tanrı Zeus’un çocukları Artemis ve Apollon zeytinlikte doğmuştur. Ayrıca bu dönemde ölülerin sayısı kadar zeytin ağacı dikildiği de bilinmektedir. Antik Yunan’da ölmez ağacı meyvesinden çıkan sıvının, altın sıvı olarak anlatıldığı görülüyor.Bu zeytin ağacının büyük bir zenginlik ve bereket kaynağı olduğuna karar veren kent halkı, baş tanrıçası ve koruyucusu olan Athena'nın onuruna şehre “Atina” adını vermiş ve bütün zeytin ağaçları Athena'nın yarattığı bu zeytin ağacından türemiş.

    Milattan öncesinden günümüze kalan Yunan paralarında, Athena’nın yanında hep bir zeytin dalı durur.Zeytin kocaman bir hikayedir. Meyvesi hayattır. Kökleri asırlar öncesine dayanır. Ölümsüz ağaçtır o. Zaman geçtikçe gençleşir, güzelleşir ve büyüler...

    Diğer bir rivayete göre, M.Ö 8. Yüzyılda yaşayan Homeros, destanlarında zeytin ve zeytin ağacından bahseder. Homeros’un gölgesinde oturduğu zeytin ağacı, yaşlı bilgenin kulağına:
    “Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Siz gelmeden önce de buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım.” demiştir.

    Ölümsüz zeytin ağacının şiir dünyasında da yeri ayrıdır. Nazım’ın dizelerinde hayat bulur: “Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin, hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, yaşamak yanı ağır bastığından.”

    *

    "Zeytin zahmetlidir: Dalından ağzınıza ulaşana kadar mücadele etmeniz gerekir.
    Zeytin Lezzetlidir : Yemektir, mezedir, salatadır, tatlıdır, sostur.
    Zeytin Dayanıklıdır : 2000 yıla kadar yaşar.
    Zeytin Gururludur : İhmal ederseniz küser. Ölmez ama meyvesiz bırakır.
    Zeytin Doyurur: Yağı, kendisi, turşusu, her şeyi besleyicidir.
    Zeytin Direnişçidir : Siz yakaladım derken çatalınızdan kaçıverir.
    Zeytin İletişim Uzmanıdır: Mitolojilere konu, barışa sembol olmuştur.
    Zeytin Romantiktir: Ağacı her sene başka bir heykeldir.
    Zeytin Kullanışlıdır: Kendisi yenir, yağı kullanılır, posası yakılır.

    Zeytine dokunmak insanın haddi değildir !
    Bize düşen zeytine şapka çıkarmaktır."

    *


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.