2020'de Hip-Hop: Ne Dinlemeli?

2020'de Hip-Hop: Ne Dinlemeli?
  • 1
    0
    0
    0
  • 2020'nin üçte birini geride bıraktık. Bu yılın hip-hop sahnesi şuana kadar çıkan, çıkacağı açıklanan ve çıkma ihtimali hayli yüksek işlerle birlikte umut vadediyor. 2019 gibi kurak geçen bir yıldan sonra şunu söylemeli ki 2020 çok daha iyi çıkıyor. Peki şuana kadar çıkan hangi işler beklentileri karşıladı ve kulaklıklarımızda dönmeli? Şu ana kadar çıkmış kesinlikle dinlenmeli projeleri listeledik.

    Westside Gunn - Pray For Paris

    Griselda'nın üçte biri Westside Gunn'ın nisan ayında yayımladığı albümü Pray For Paris, yıldızlar geçidi şarkı listesinin açıklandığı ilk günden beri merakla beklendi. Uzun süre sonra etkileyici bir rap performansıyla dönen Tyler, the Creator'dan, Coronavirus teşhisi kenulduktan sonra zar zor nefes alarak parçaladığı bir Premier altyapısına ve oradan Freddie Gibbs, Roc Marciano ve Alchemist üçlüsüyle yarattığı bir mafioso rap marşına kadar son zamanların en iyi konuklarına sahip albumü. Westside Gunn ise imza flowuna ve her ne kadar azaltsa da hala beyinlerin içinde yankılanacak kadar çılgın ad-lib'lerine devam ediyor. "Bir şey tutuyorsa neden bozalım?” mantığıyla devam ediyor bir nevi. Pray For Paris, Westside Gunn'ın FLYGOD'dan bu yana en iyi işi ve prodüksiyon açısından kariyerinin zirvesi. Griselda'nın bel kemiklerinden Daringer'e katılan DJ Muggs, DJ Premier ve Alchemist gibi efsanelerin karizmatik alt yapılarında Westside Gunn'ın sokak ve uyuşturucu bar'larını oradan oraya savurması ve bunun yanı sıra yanına iki şarkıda diğer iki Griselda silahı Benny ve Conway'i alıp sinerjilerine kaldıkları yerden devam etmeleri albümün dinleme tecrübesini keyifli yapıyor. Albümün en akılda kalıcı anları $500 Ounces parçasının tamamı ve LE Djoliba parçasındaki tap dance solosu.  

    Childish Gambino - 3.15.20

    Childish Gambino, Awaken My Love ile bizi kutsadıktan sonra, 4 yıl sonra 2020 Mart’ında 4. stüdyo albümü 03.15.20'yi çıkarttı. Öncelikle, aynı havada olsa da kesinlikle bir Awaken My Love değil ama tam anlamıyla bir rap albümü de denemez. Yine de Childish Gambino imzalı ve içinde hip-hop anlar bulundurduğu için bu liste için de kalifiye bir iş. Distortion'ı abartılı enstrümanlar ve aşın seviyede uzatılmış şarkı ve şarkı outroları hariç keyifli bir albüm. Şarkılar arası geçişler harika yapılmış. Harika vokaller var. Tek rap parçası sayılabilecek 21 Savage yardımlı 12.38'deki rap, spoken word ve jazz harmanı verse'ü ve anlattığı mini hikâye gayet güzel. Albümün neredeyse her şarkısında başarılı söz yazarlığı dikkat çekiyor. Albümün, Gambino’nun country türünde bir şarkı denemesi gibi düşük noktaları da var elbette fakat albümün tamamlanmamış olduğu aşikâr. Başka bir proje, özellikle Awaken My Love, çalışmasından artmış olma ihtimali yüksek, üzerine düşülmemiş, mixing'i eğreti duran ve orijinallikten uzak birkaç şarkı var ve albüm kapağından bahsetmeye gerek yok bile. Yine de minik de olsa JPEGMAFIA, Frank Ocean ve Yeezus esintilerini Gambino şarkılarında dinlemek hoş bir deneyim.

    Denzel Curry & Kenny Beats – UNLOCKED

    Denzel Curry rap sahnesinin en yetenekli ve çok yönlü isimlerinden. 2016’da Imperial gibi trap elementleri ağırlıklı bir albümden sonra 2018’de TA1300 gibi Imperial’a hiç benzemeyen bir konsept albümü çıkartmış ve 2019’da Miami köklerine geri dönmek isteyip Miami’nin müzik tarihini ve değerlerini kutlarcasına ZUU gibi bir albüm yayınlamış Denzel Curry, 2020’de ise tamamen farklı bir tarif ile karşımıza çıkıyor ve üstelik yanına son zamanlarda hip-hop’un en sevdiği prodüktör Kenny Beats’i de alıyor. Kenny’nin son uzun süreli projesi 03 Greedo ile yaptığı Netflix & Deal, batı yakası esintili trap müzik, Denzel’in son projesi ZUU ise Miami ve güney rap müziği. Haliyle bu ikilinin birleşip bir doğu yakası albümü yapacağını kimse tahmin edemedi. Beatler ve prodüksiyon Wu Tang Clan esintili, dinamik ve eski çizgi filmler havasında iken, Denzel Curry ise DMX ve ODB’nin eşsiz stillerini kendi bitmez enerjisiyle aynı potada eritiyor. Tek eksisi kısa olması olan bu projenin, tüm şarkılarını içerisinde barındırdığı eğlenceli bir hikayeye ait bir müzik videosu da bulunmakta.

    Boldy James & The Alchemist – The Price Of The In China

    Boldy James, Detroit’i temsil eden isimler arasında en yeteneklilerinden birisi. Griselda’nın Midwest bölgesi şubesi gibi düşünebileceğimiz, grimey, sokak rap yapan ve karizmasını şarkılara bir bileşen olarak ekleyen isim ve efsane prodüktör The Alchemist’in 2013’te yayınladıkları My 1st Chemistry Set ve 2019’da yayınladıkları BOLDFACE EP’den sonra tekrar kollarını sıvadıkları ve 2020 Şubat’ında çıkardıkları The Price Of The In China, 2020’nin en sürükleyici, en karanlık ve en derin albümlerinden birisi. The Alchemist, zengin sample içerikli, grimey ve karanlık prodüksiyonuyla, Boldy James ise direkt söz yazımı, sözleri karizmatik stiliyle aktarması ve sokak temalarıyla ortaya yılın en başarılı işlerinden birini çıkartıyor.

    Mac Miller – Circles

    Mac Miller, 26 yıllık kısa hayatının son albümü Swimming’in devamı bir konseptte olan ve ölmeden önce tasarladığı Circles’ı tamamlayamasa da, projede beraber çalıştığı Jon Brion, zamanını kullanıp aceleye getirmeden bir buçuk yıl gibi bir sürede Mac’in final albümü Circles’ı tamamladı, 17 Ocak 2020’de yayınlandı ve harika da bir iş ortaya çıktı. Mac ölmeden önce tamamlanmış parçalar olduğu gibi sadece vokallerin veya altyapı seçimlerinin tamam olduğu parçalar da vardı ve prodüktör Jon Brion minimalistik dokunuşları, synthleri ve atmosferik prodüksiyonuyla Mac’in hayalindeki Circles’ın olabilecek en yakın versiyonunu hazırladı. Belki tam anlamıyla bir hip-hop albümü denemez fakat hip-hop’a ömrünü vermiş ve çok şey adamış birinin bu güzel veda albümü 2020’nin en güzel hip-hop olaylarından biri oldu.

    Royce Da 5’9’’ – The Allegory

    Başka bir Detroit’li Royce Da 5’9’’, sekizinci stüdyo albümü The Allegory ile, politikaya, silah ve çete şiddetine, sistematik ırkçılığa ve paranın üzerindeki algıya değiniyor. Prodüksiyonu tamamen kendisinin üstlendiği, Vince Staples, T.I., tüm Griselda ekibi, Eminem ve DJ Premier gibi isimlerden yardım aldığı 22 şarkılık The Allegory, kesinlikle 2020’nin ve Royce’un diskografisinin en iyi işlerinden. Tek eksisi 22 şarkılık uzun bir albüm olması ve albümün yedinci sekizinci şarkıya kadar bir fark yaratamaması.

    Jay Electronica – A Written Testimony

    2007’de ilk stüdyo albümünün müjdesini veren fakat o zamandan beri sadece bir mixtape ve birkaç şarkı yayınlayan Jay Electronica, 2020’de geri dönüyor ve 13 yıl önce sözünü verdiği çıkış albümünü yayınlıyor. Bu bile başlı başına 2020’nin en büyük hip-hop olayıyken bir de albümün konuğunun Jay-Z olduğunu öğreniyoruz. Neredeyse her şarkıda Jay Electronica’ya eşlik eden Jay-Z ve Jay-Z’nin Roc Nation’uyla anlaşma imzaladıktan 13 yıl sonra ilk albümünü çıkartan Jay Electronica, kendi deyimleriyle “soygun” yapmak için geri dönüyor. Albümde bu ikili dışında Travis Scott, The-Dream, The Alchemist vs. gibi isimler de bulunuyor.   Diğer dinlenilmesi gereken albümler:
    • Mick Jenkins - Circus
    • Tha God Fahim - After Every Dark Day Comes Sunshine
    • CJ Fly - RUDEBWOY
    • Ka - Descendants Of Cain
    • Drake - Dark Lane Demo Tapes
    • R.A. The Rugged Man - All My Heroes Are Dead
    • Quelle Chris, Chris Keys - Innocent Country 2
    • A$AP Twelvyy - Before Noon

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.