Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında Spoilersız inceleme

Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında Spoilersız inceleme
  • 1
    0
    1
    0
  • Geçtiğimiz dönemde birçok Marvel filmleri ve dizileri ile çoklu evrenlerin kapısı aralanmıştı. Loki, WandaVision ve Spider-man: No Way Home ile çoklu evrenlere karşı olan beklentimiz ciddi bir şekilde yükselmişti. İzleyici olarak çoklu evrenlere karşı olan merakımız bizi Doctor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında filmine getirdi. Hakkında olan beklentilerimiz hepimizin çok yüksekti ama bu film, büyük beklentileri çok da hak etmeyen bir film. Benim için güzel ama beklentilerin çok altında kalmış bir film MCU’nun yeni fazının hala başlarındayız ve göreceğimiz çok şey var diyorum sadece. Şimdi ufaktan filmi sizler için incelemeye başlayayım.

     

    Spoilersız bir şekilde film hakkındaki eleştirilerime geçelim artık.

     

    Filmi izlemeden önce WandaVision dizisini ve No Way Home filmini izlemeniz önemli. Wanda karakterinin film boyunca yaptığı eylemlerin sebebi WandaVision dizisinde geçmekte. Dizi boyunca onun karakter gelişimini görüyoruz ve tüm o karakter gelişiminin sonuçlarını bu filmde işliyoruz.

     

    Filmin başlangıcı hareketli bir şekilde başlıyor ve bizleri filme bağlamayı çabucak başarıyor. Bu hızlı başlangıçla beraber yeni karakterimizle çabucak tanışmamızı sağlıyor film. America Chavez adındaki yeni karakterimizi Xochitl Gomez canlandırıyor. Rolünü güzel oynadığını söylemem lazım. Filmde kim olduğu hakkındaki kısa kesitler sayesinde bilgi alabiliyoruz. Kendisi seri için sadece çoklu evrenleri açan anahtar görevi gören özel bir karakrer. Filmin başındaki New York sahnesi ve dev ahtapot savaşı bir anda kendimi Sam Raimi’nin Spider-Man filmlerinden birini (Spider-Man 2) izliyorum hissiyatı oluşturdu. Ancak filmin devam eden kısımlarında bu hissiyat git gide azalıyor. 

     

    Wanda’nın, daha doğrusu artık onu anmamız gereken diğer adıyla Scarlet Witch’in gerçek gücüne şahit oluyoruz. Scarlet Witch karakterinin mantıklı davranmayı bıraktıktan sonraki yaptıkları izleyiciyi korkutmayı başarıyor ama bu filmi korku filmi niteliği taşımasına sebep olacak bir seviyede değil. Bazı sahneler ciddi anlamda kanlı aksiyon sahneleri barınıyordu lakin bunlar korku ögesini yükselten şeyler değildi. Bizi asıl korkutan güzel yapılmış Jump scare sahneleriydi. Bunlara hazırlıklı oldun.

    Wanda’ı bu derece güçlü görmek beni çok mutlu etti. Marvel karakterinin çizgi romanlardaki güçlerine yakışır hareketler sergilemesi beni çok heyecanlandırıyor. Aynı hissiyatları Loki dizindeki yaşlı Loki karakteri için de hissetmiştim.

     

    Bunu yazarken fark ettim ve Doctor Strange hakkında pek bir şey söylememişim. Diğer Doctor Strange’lerden farkıları ve ortak yönleri nelerdir sorusu sayesinde Doctor’u daha iyi tanıyoruz. Doctor Strange’i kahramanlığının yanı sıra kişisel sorunlarıyla da yüzleşen bir tarafının da olduğunu görüyoruz. Süperkahramanımızın aşk hayatının onu nasıl etkilediğini görüyoruz.

    Filmde birçok yeni ve eski kahramanı görüyoruz. Herhangidir Spoiler olmaması için isimlerini dahi anmamak en iyisi. Üzücü tarafı bu karakterleri çok uzun süre göremiyor oluşumuz. Buna rağmen az da olsa onları görmek bizleri mutlu ediyor. Belki ileride yeni filmlerde daha uzun süreler görebiliriz.

     

    Peki filmde kötü yaptığı şeyler var mıydı? Filmin temposu başlangıç kısmından sonra biraz yavaşlıyor ama bizleri korku ve merak ögeleri ile sürekli germeyi başarıyor. Farklı evrenleri görmeye başlıyoruz, bazı ilginç evrenlere şahit oluyoruz. Filmin asıl vurucu kısmı burası olmasına rağmen tatmin ediciliği çok azdı. Çok fazla evren göremiyoruz ve “O bahsedilen çoklu evren çılgınlığı nerede?” sorusunu sorabiliyoruz. Çılgınlık aslında çoklu evrenlerle alakalı bir şey değil. Karakterlerin kendi yaptığı eylemlerle alakalı. Çiğnedikleri kurallar onların deliliğini gösteriyor. 

     

    Film, sinematografi açısından çok güzel açılar bulunduran bir film. Bazı evrenlerde gördüğümüz manzaralar bizleri büyülemeyi başarıyor. Akılda kalıcı çok güzel sahnelere sahibiz. Müzikler konusunda aynısını söyleyemeyeceğim. Pek akılda kalıcı parçalar bulunmuyor. Bu parça çok güzeldi açıyım sonra dinleyim diyeceğiniz pek bir şey yok. ancak bir parça var ki onu tekrar duymak bizlere çok güzel hissler oluşturuyor. izlediğiniz vakit anlayacağınız klasik bir parça.

    Ben filmi genel olarak beğendim. Büyük beklentilerinizin olmaması gereken hem eğlenceli hem de yer yer gerici bir film olmuş. Üzücü tarafı beklentilerin aşırı altında kalmış olan bir film. Ara bir Marvel filmi kıvamında hikayeye sahipti. Çoklu evrenleri sıfırdan öğreniyormuşuz gibi düşünüyor stüdyo sanırım. Sırf Wanda için bile bu filme gidilir.

     

    Son olarak bu benim ilk eleştiri yazım o yüzden görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim. Sizler neleri beğendiniz neleri beğenmediniz? Bir sonraki yazıda görüşürüz.

     


    Yorumlar (1)
    • Bu fazdaki Marvel filmlerinden kesinlikle daha hoştu fakat genel olarak film aşırı hızlı ilerliyor. Ben en azından 165 dakika olmasını beklerdim o yüzden birçok olay oldu bittiye gelmiş. Özellikle İlluminati kısmı. Bence çok daha yüksek potansiyeli vardı ama baya altında kalmış bunun.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.