Everblaze Röportajı: Ata Çetin Cevaplıyor

Everblaze Röportajı: Ata Çetin Cevaplıyor
  • 0
    0
    0
    0
  • Türkiye'de metal müzik adına çok az ve değerli gruplar ayakta kalabildi. Buna rağmen Türkiye'deki gençlik, metal müzikten vazgeçmedi. İstanbul kökenli olan Everblaze grubu da vazgeçmeyen gençlerden oluşuyor. İlk albümlerini 2015'te çıkardılar, tarzları ise Experimental Rock/Alternative Metal. Grup üyeleri ise şöyle; vokalde Mert Dinçer, lead gitarda Bilgin Aslan Kospak, ritim gitarda Sarper Hanef, bass gitarda Bugay Kökdemir ve davulda Ata Çetin. Gruptan Ata Çetin'i yakaladık ve Everblaze hakkında merak ettiğimiz her şeyi sorduk. :)

    Nasıl bir araya geldiniz?

    Öncelikle Everblaze olarak Wannart ve Ceren Yılmaz’a bu röportaj için teşekkür ederiz. :)

    Everblaze’in geçmişi biraz ilgiçtir ki bir araya gelişimiz 2012 gibi gözükse de aslında 2000’e dayanıyor. Sarper, Bugay ve ben aynı anaokulundaydık. İlkokulda da hep beraber okuduk. 9 yıl beraberdik yani, birlikte büyüdük. Özel bir ilkokulda okumanın güzel sorumluluklarından biri de her birimizin bir müzik enstürmanıyla uğraşmasıydı. Bugay ile Sarper daha çocuk yaştan gitar derslerine, ben ise keman derslerine başlamıştım. 8 yaşından 14 yaşına kadar zorunlu dersler olduğunu düşünün. :) Müzikle ve birbirimizle tanışmamız böyle gerçekleşti diyebiliriz. Birbirimize hep sevdiğimiz şarkıları dinletip fikirlerimizi paylaşıyorduk. Müzik grubu hayallerimiz bu yıllara dayanır aslında.

    Lise eğitiminde Sarper, Bugay ve ben ayrı liselere düşmüştük. Fakat ben gittiğim lisede Mert ile tanıştım, kemandan davula geçişim de lise yıllarımda oldu hatta. Mert ile kurduğumuz müzik grubu ile lisemizi temsilen Liselerarası müzik yarışmasına katıldık. Sarper de kendi lisesini temsilen o yarışmadaydı hatta.

    Liseden mezun olduktan bir süre sonra Mert ile bir müzik grubu kurmaya karar vermiştik. Benim aklıma da tabi ki ilk olarak 9 yıl boyunca beraber büyüdüğümüz çocukluk arkadaşlarım Sarper ve Bugay geldi. 2012’de hepimiz böylece bir araya geldik. Bu süreç içinde birçok lead gitarist ile çalıştık, fakat sonunda Sarper’in referansıyla Bilgin’i kalıcı olarak Everblaze ailemize kattık.

    Müzik tarzınızı neler belirledi?

    Müzik tarzımızı doğal olarak dinlediğimiz müzik tarzları belirledi. Hepimiz farklı farklı grupları dinlesek de, ortak bir noktada buluşabiliyoruz. Grup olma bilinci de aslında bu değil mi? Herkesin farklı zevki ve yaratıcılığının grubumuzun çeşitliliğini etkilediğini düşünüyoruz. Ayrıca grubun karakterinin oturma aşamasında cover grubu olarak konserler verirken çaldığımız şarkılar da tarzımızı etkiledi diyebiliriz.

    Şarkı sözlerini genelde kim yazıyor ya da hep birlikte mi yazıyorsunuz?

    Şarkı sözlerini vokalimiz Mert yazıyor tamamen. Kendisi de bir süreliğine İngilizce öğretmenliği yaptığından, İngilizce şarkı sözü yazımını seviyor ve çok ilgili. Onun yazdığı şarkı sözlerine sadece yorumlarımızı söylüyoruz ve genelde yazılan şarkı sözlerinde Mert değiştirmedikçe bir değişiklik olmuyor.

    Albüm sürecinde neler yaşandı?

    EP’miz Everburning Remembrance sürecinde Lead gitaristliğimizde Enes vardı. Onunla da grup olarak iyi – kötü birçok anımız var. Everburning Remembrance’ın bestelenme süreci biraz telaşla oldu diyebiliriz. Altered Fate adlı parçamız zaten önceden Single’ımız olarak vardı, fakat konser planları derken 4 parçayı 1 ayda besteleme kararı aldık grupça. Yazın ev buluşmaları olsun, toplu taşımalar olsun, yaz sinüzitleri olsun, yoğun bir aydı. :) Besteleme sürecinin ardından mix-master aşamalarında Semhan Aydın’ın katkılarını söylemeden edemeyeceğim. Bu süreçte de bizlerle tecrübelerini paylaşması bizim için inanılmaz oldu tabi. Everburning Remembrance aslında Everblaze için müthiş bir tecrübe kazanım sürecidir. Cover grubundan beste grubuna evrilmemizin aşamasıdır.

    Türkiye’de dinleyip beğendiğiniz gruplar kimler ya da en sevip beğendiğiniz gruplar nelerdir?

    Başta Murder King, Pickpocket, Pentagram, Hayko Cepkin, Mor ve Ötesi ve Kurban desek de, bizler için Chaosnerve grubunun yeri ayrıdır. Dağıldığı için hala üzgün olduğumuzu söylemeliyiz. Her ne kadar Mert’in abisi Kerem’in vokallerini ve ses mühendisimiz Semhan’ın gitaristliğini üstlendiği grup olsa da, müzikal bütünlük ve kompozisyon olarak kendimizi en yakın hissettiğimiz gruplardan diyebiliriz. Arkadaşlarımız ve birlikte konser verdiğimiz Sails of Serenity grubunu da söylemeden edemeyiz aslında, tarzlarında başarılı bulup severek dinliyoruz, buradan da selam etmek isteriz onlara. :)

    Peki Ata, senin bir de Polonya’daki Joyride grubuyla bir çalışman var. Bu çalışmanın sana ne gibi olumlu ve olumsuz getirileri oldu?

    Olumsuz getirisi sadece bu süreçte İstanbul’daki hayatımdan ayrı kalmam sayılabilir. Olumlu getirileri aslında saymakla bitmez. Müzik global bir dil, yabancı milletten insanlarla farklı bir tarzda müzik icra etmek müzikal anlamda birçok şey katsa da, kişisel anlamda da farklı bir vizyon katabiliyor. Öncelikle farklı milletten kişilerle arkadaşlık ilişkilerinin dışında, birlikte ortak bir noktada buluşup müzikal anlamda üretime geçmek bambaşka bir duygu ve tecrübe. Burada olmayan ve burada olursa her şeyin çok daha iyi olabileceği birçok şey gözlemledim. Öncelikle, Joyride ile oradaki bir barın doğaçlama gecesinde davul çalarken tanıştım. Oradaki okulumda da çok yoğun olmama rağmen, onların beste süreçlerine dahil oldum. Farklı bir tarzdı benim için onların tarzı, fakat bunun bana müzikal bakımdan da inanılmaz şeyler kattığına inanıyorum. Birlikte konserler verdik ve bir parçamıza klip çektik. Benim için inanılmaz tecrübelerdi her biri. Burada pek yaygın olmayan 3-4 grubun ortak kiraladığı depo – garaj tarzı stüdyolar orada çok yaygın. İyi – kötü anıların yanında bana tecrübe ve vizyon olarak birçok getirisi olduğuna inanıyorum Joyride ile çalışmalarımın. Hatta bu ilişkiyi bir adım öteye taşıyarak uluslararası bir organizasyona birlikte imza atmak istedik, Joyride ile ortak bir konser vermek istediğimizden aslında Everburning Remembrance’ın bestelenme süreci bahsettiğimiz telaşla gerçekleşti. Sorunsuz olarak Joyride’ı İstanbul’da da misafir ettik.

    Müzik harici Everblaze üyeleri neler yapıyor?

    Everblaze grubunun geneli üniversite öğrencisi sayılır aslında. Hepimiz yaşıtız zaten. Sarper Endüstri Mühendisliği mezunu ve iyi bir firmada çalışıyor şu an. Ben ise Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünden yeni mezun oldum. Mert İşletme Bölümünü, Bugay da Kimya Mühendisliği Bölümünü okuyor. Bilgin de ses mühendisi olarak uzun zamandır çalışıyordu ve konservatuvara girecek önümüzdeki dönem.

    Onun haricinde Everblaze üyeleri olarak müziği asla standart bir hobi olarak görmedik, gerek arkadaşlığımızın getirdiği sorumluluklardan, gerek ise kendimizi müzikle ifade edebilmemizin hazzından. Bir hobinin her zaman ötesinde oldu müzik bizler için, ne kadar profesyonel olarak müziği icra etmeye çalışsak da, mesleklerimizden kopmadık. Günümüz Türkiye’sinde istediğimiz şekilde müziği icra edebilmemiz için mesleklerimize ihtiyacımızın olduğunun zaten uzun yıllardır bilincindeydik. Günümüzde çoğu grup hobi olarak müziği icra etmekte, dolayısı ile icra ettikleri hobi olarak kalmakta. Profesyonel olarak müziği icra eden grupların da maalesef parasal sıkıntılar yaşadığını gözlemlemekteyiz. Ülkemizdeki her şey gün geçtikçe pahalılaşıyor, bu duruma adapte olabilmek lazım.

    Gruptaki herkesin mesleki veya müzik harici uğraşları var. Mert’i profesyonel bir gamer olarak örnek gösterebilirim herhalde, ayrıca tercümanlık da yapıyor. Ben ise profesyonel bir dalgıcım, ayrıca wing chun dövüş sanatını da yıllardır icra ediyorum. Sarper ve Bugay Everblaze haricinde yan gruplarıyla cover yapmaktan hoşlanıyorlar boş vakitlerinde. Bilgin, Mert kadar olmasa da bilgisayar oyunlarıyla ilgili, ses efektleriyle de uğraşıyor boş zamanlarında. Bu uğraşlarımızın dışında da vakit buldukça müzik harici de hep beraber buluşmaya çalışıyoruz, grup olma bilincinin sadece müzikal etkinliklerden var olmadığının farkındayız.

    Yakın bir zamanda albüm ve konser var mı?

    Bir süredir titizlikle yeni bir albüm üzerinde çalışıyoruz. İlk bestelerimizin ve hatrı sayılır sahne performanslarımızın verdiği tecrübe ile aklımızdaki kusursuz müziğe ulaşmaya odaklanıyoruz. Çok farklı, güçlü ve özgün bir albümün geldiğine inanıyoruz ve tüm konsantrasyonumuz bu yönde. Konser ve sosyal medya açısından bir süredir inaktif kalmamızın sebebi bu diyebiliriz. Albüm çıktığında büyük ilgi çekeceğini düşünüyoruz ve umuyoruz. Konserlerimize yeni albümümüzden ilk single’ımız çıktığında başlamayı düşünsek de, bizi sevenlerin ısrarı doğrultusunda single çıkmadan bir konser daha gelebilir, takipte kalın! Sosyal medya hesaplarımızdan duyururuz zaten.

    Facebook: https://www.facebook.com/EverblazeBand/
    Twitter: https://twitter.com/EverblazeBand
    Instagram: https://www.instagram.com/everblazeband/

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.