Tamara ve Demon

Tamara ve Demon
  • 8
    0
    0
    0
  • Tamara ve Demon(İblis)- Ressam Mikhail Vrubel
    Vrubel bu eserini Mikhail Lermontov’un uzun şiiri olan "İblis"den büyülenerek yapmıştır.Mikhail Lermontov şiirinde İblis’in ikinci kez düşüşünü anlatır. İblis'in düşüşü aşktandır. Mikhail Lermontov şiirinde iblisi tanımlarken ilahi özellikleri olan bir insan şeklindedir ve İblis biz insanlar gibi acı çeken, kederli, melonkolik, sevgiye muhtaç bir varlıktır.Bu içselliği Tamaray'ı gördüğü zamana dek sürer. Vrubel de o zamana dek İblis'i öyle betimlemiştir.

    Demon güzeller güzeli Kafkas güzeli olan Tamaray'ı görür. Demon kendisini bu durumda kurtaracağına, bir mucize getireceğine inanır. Demon bu güzelliğin karşısında büyülenerek Tamara'nın kendisinin olmasını ister. Fakat 
    Tamaray'ı düğün gününde görmüştür. Demon Tamara'nın evleneceği adamı yok eder. Tamara ölen eşinin yasını tutar ama Demon vazgeçmez. Tamaray'a seslenmeye onun rüyalarına girmeye çalışır. Tamara rüyalarına giren İblis'den kurtulmak ister ve kendini İblis'in bulamayacağı Manastır'a saklanır. Demon aşkından vazgeçmez. Onun rüyalarına girerek ona seslenmeye devam eder. Tamara peşini bırakmayan bu varlığa sorularını yöneltir ve öğrenir. Tamara bu dönüşten artık geri dönemez .Demon Tamara'ya çok aşıktır. Tamara bu aşkın karşılığında onun bütün kötülükleri bırakması için yemin etmesini ister. Demon, Tamara'nın bu isteğini kabul edip yemin eder ve Tamara'yı öper. 
    Fakat bu öpücük kaderlerini ayırır. Tamara için ölümcüldür. Melekler Tamaray'ı kurtarır ve onu cennete götürürler. Demon beklediği mucizeden karşılık alamamıştır. Bu durum Demon için kötü olmuştur ve Demon sonsuza dek yanlızlığa sürüklenir. Ait olduğu yere yani cehenneme geri döner. Kendini yanlızlığına mahkum eder. 
    Vrubel, İblis'in bu tasvirinden etkilenmiştir ve sanatını ortaya çıkarır.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.