Oluruna Bırakan Kadın: Sıla

Oluruna Bırakan Kadın: Sıla
  • 4
    0
    0
    0
  • Hayatında birçok musibet ile karşılaşan ve her zaman dipçik gibi sağlam durarak bu musibetlerden sıyrılan, kendisine göre "17 haziran 1980’de doğdu. hâlâ yaşıyor, şarkı yazıyor ve söylüyor" gibi oldukça mütevazı bir biyografisi olan Türk müziğinin asil kadını Sıla Gençoğlu 17 Haziran 1980'de Denizli'de dünyaya geldi. İlk okulu Denizli'de okuyan ve Fransızcayı çok seven Sıla liseyi Fransızca okumak için anneannesinin yanına İzmir'e taşındı. Lisede Türk halk müziği ve Türk Sanat müziği korolarında korist ve solist olarak görev yapan Sıla ayrıca lise ikinci ve üçüncü sınıfta özel şan dersleri almaya başlayarak İzmir Devlet Operası ve Balesi sanatçılarından Sabahat Tekebaş ile şan ve ses eğitimi üzerine çalıştı. Hem Fransızca ‘ya hem de müziğe büyük tutkusu olan Sıla bu iki şey arasında seçim yapmak zorundaydı önce İstanbul Üniversitesi'nde Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı. fakat bir yıl sonra bu bölümü bırakarak İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Caz ve Vokal bölümüne geçiş yaptı. Sıla üniversite hayatında birçok organizasyonlarda ve etkinliklerde yer aldı. Fakat Sıla için yer aldığı en önemli etkinlik hiç kuşkusuz Afyon Caz Festivali'ydi. Çünkü Afyon Caz Festivali'nde Neşet Ruacan, Nedim Ruacan ve Nezih Yeşilnil gibi önemli sanatçılardan oluşan caz orkestrasında solist olarak görev almıştı ve bu olay Sıla'nın kariyerinin en önemli kilometre taşıydı. Sıla üniversitede, ileride albümlerinde büyük rol oynayacak olan bir isimle Efe Bahadır ile tanıştı. Henüz genç yaşlarda dönemin yükselen yıldızı Kenan Doğulu ile tanışan Sıla daha sonra Kenan Doğulu'nun, onun yeteneğini keşfedip ekibine katılmasını istemesiyle birlikte yedi sene boyunca Kenan Doğulu'nun vokalistliğini yaptı. Sıla bu yedi senelik sürede yazdığı besteler ve şarkı sözleri ile Ferhat Göçer, Kenan Doğulu ve Emel Müftüoğlu gibi büyük sanatçıların albümlerinde yer aldı.Dinleyici kitlesi Sıla'nın sesiyle ilk kez, Sezen Aksu ile birlikte çalışıp icra ettikleri “Sıla” dizisinin şarkısı olan “Töre” şarkısında tanıştı. Sezen Aksu'nun veliahttı olarak gösterilen Sıla'nın Sezen Aksu ile yaptığı bu düet Sıla'nın kariyerinin dönüm noktalarından biriydi.


    Sıla'nın ilk albümü olan "Sıla" 2007 yılında yayımlandı. Bu albümde Sezen Aksu, Kenan Doğulu, Efe Bahadır Ozan Doğulu ve Yalın gibi Sıla için payeleri yüksek isimler yer aldı. Albümün çıkış şarkısı olan " Dan..Sonra" 12 hafta boyunca yerli listelerde bir 1 numarada yer alırken Avrupa radyo listelerinde ise 12 hafta boyunca ilk 100'de yer aldı.




    Sıla, o dönemin yaz mevsiminin en çok sevilen şarkısı olan "Yaz geliyo heyoo" şarkısını 2008 yılında Ciclon grubu ile beraber çalıştıkları Shekar” albümünden yayımladı.


    Sıla'nın ikinci albümü olan “İmza” albümünü 2009 yılında yayımlandı. Sıla bu albümün teklisi olarak Sevişmeden uyumayalım şarkısını seçti ve bu şarkı yerli listelerde 3 hafta boyunca 1 numarada yer aldı. 





    Sıla  2010 yılında Ozan Doğulu'nun ilk albümü olan 130 Bmp albümü için alain delon şarkısını seslendirdi. Bu şarkı da listelerde ilk sıralara tırmanarak oldukça ses getirdi. Aynı yılın Kasım ayında Konuşmadığımız Şeyler Var albümünü piyasaya süren Sıla bu albüm ile D&R çok satanlar albümlerinde yaklaşık bir yıl zirvede kaldı. Konuşmadığımız Şeyler Var albümünün içinde yer alan Acısa da öldürmez, Oluruna Bırak, Kafa ve Boş yere gibi şarkılar listerlede haftalarca üst sıralarda yer aldılar.  Konuşmadığımız Şeyler Var albümü ile büyük bir ivme yakalayan Sıla 2011 yılında düzenlenen 17. Kral Müzik Ödülleri'nde yılın kadın şarkıcısı, yılın en iyi şarkısı ( Acısa da Öldürmez) ve yılın en iyi albümü ( Konuşmadığımız Şeyler Var) ödüllerine layık görüldü.




    Sıla'nın 2012'e yaptığı albümlerden biri olan Joker albümü ilk canlı albüm olma özelliğini taşıyordu bu albümdeki yoruldum parçası listelerin üst basamaklarında yer aldı. Aynı yılda yayımlanan bir diğer albüm Vaveyla albümünden ise Zor sevdiğimden ve İmkansız parçaları en çok dinlenen şarkılar olmuştu.

     

    Sıla 2014'te yayımladığı  Yeni Ay albümü ile  oldukça ses getirdi. Yeni Ay albümü D&R'ın çok satanlar albümler listesinde bir numarada yer alırken 2014 yılında Türkiye'nin dijital ve fiziki olarak en çok satan albümü oldu ayrıca Yeni Ay albümü  iTunes Store'ın Türkiye'deki hizmet tarihinin en uzun süre bir numarada kalan albümü oldu.  Sıla çıkış yaptığı Yeni Ay albümü ile  2014 Kral Türkiye Müzik Ödülleri'nde En iyi albüm, en iyi kadın sanatçı ve radyoda en çok dinlenen şarkı ödüllerinin sahibi oldu.




    Sıla 2015'te Özcan Deniz ile oynadığı Coca Cola reklamının ardından olumsuz eleştirilere maruz kaldı. Aynı yıl Ziynet Sali ve Güliz Ayla'nın albümlerindeki şarkıların bir kısmını yazıp besteledi. 2015 yılında Coca Cola reklamı yüzünden eleştirilerin odağı olan Sıla aynı yılın sonunda GQ Türkiye tarafından yılın kadını seçildi. Sıla'nın bir diğer ses getiren albümü olan Mürekkep albümü ise 2016 yılında piyasaya sürüldü. Bu albümde diğer albümler gibi satış rekorları kırıp haftalarca listelerde üst sıralarda yer aldı. 

     


    Mürekkep albümden sonra hayatındaki olumsuz gelişmelerden ötürü yaklaşık 3 yıl boyunca sessiz kalan Sıla 2019'da önce Acı akabinde ise Meşk albümünü yayımladı.  Sıla Ekim 2019'da Oppo'nun reklamında oynayarak markanın Türkiye'deki yüzü oldu. 


     



    Sıla, 2020 yılının Ocak ayında ise Nükhet Duru ile birlikte Yaralım şarkısını icra etti. Temmuz 2019'dan beri albüm yayımlamayan Sıla son olarak geçtimiz Mayıs ayında 15 şarkıdan oluşan Şarkıcı adlı albümü yayımladı. 

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.