Edebiyat Sanat mıdır?
Edebiyat bir sanat olarak kabul edilir, çünkü yazar fikir ve deneyimleri okuyucuya iletir. Edebi bir eserde anlatılan hikâye aynı zamanda bireysel okuyuculara bağlanır ve onları diğer sanat türlerinin de yapabileceği şekilde etkiler. Edebiyat boşlukta var olan bir sanat değildir. İçinde yazıldığı zaman dilimi ve kültürle içsel olarak bağlantılıdır. Edebiyat aynı zamanda birçok durumda aynı zaman dilimindeki diğer sanat biçimleriyle de bağlantılıdır. Örneğin resim ve müziği etkileyen sanat akımları genellikle edebiyatı da etkiler. Bazı sanatçılar, yazılı eserlere ek olarak müzik veya görsel sanatlar yaratırlar, bazen bunları birleştirerek multimedya eserleri oluştururlar. Sanat ve edebiyatın nasıl birleştiğini ve bu bağlantıların sanatsal ifadeyi ve deneyimi nasıl zenginleştirdiğini anlamak, edebiyat eğitiminin temel bir parçasıdır. Ressamlar ve müzisyenler edebi eserlerden ilham alabildikleri gibi, yazarlar da diğer sanatçılardan etkilenir. Edebiyat nedir sorusunun yanıtı için daha yaratıcı örnekler de bulmak ve açıklamak mümkündür.
Edebiyatın sanat dünyasının geri kalanıyla bağlantı kurmasının en önemli yollarından biri müziktir. Müzik ve edebiyat arasında bağlantı kurulmasının birkaç farklı yolu vardır. Birincisi, müzik ve şiir arasında belirgin bir bağlantı vardır. Her ikisi de görüntüleri ifade edebilir ve her ikisinin de farklı stil, desen ve ritim kullanımları vardır. Şiirlerin müziğe uydurulması alışılmadık bir durum değildir; gerçekten de, sözleri olan şarkılar esasen uyumlu bir bütün oluşturmak için enstrümantal müzikle eşleştirilen şiirlerdir.
Edebiyatın Tarihi
Tarih içerisinde bazen belirli bir sanat hareketi, sanatsal amaçlarının temel yönleri olarak hem müzik hem de edebiyata güçlü bir şekilde odaklanmıştır. Örneğin, müzik ve edebiyat, 1910'lardan 1930'lara kadar Siyah Amerikalılar tarafından yönetilen bir sanat hareketi olan Harlem Rönesansında en önemli sanatsal ifade biçimleriydi. Bu süre zarfında caz müziği son derece popüler hale geldi.
Langston Hughes
Harlem Rönesansı ayrıca şiiri ve edebiyatıyla Langston Hughes, Zora Neale Hurston ve Claude McKay gibi yazarlar tarafından biliniyordu. Şiirleri genellikle caz müziğinde bulunan deneysel ritimlere benzer ritimler taşıyordu. Harlem Rönesansında hem müzik hem de edebiyat, sanatçıların ırkçılık ve baskı deneyimlerini keşfetmeleri ve bunlara karşı savaşmaları için yaratıcı çıkışlar sağladı.
Zora Neale Hurston
Edebiyat, sanat tarihi okuyan ve okutan eğiticilerin bile her geçen gün daha da fazla keşfettiği ve hakkında yazdıkları eserlerin, kitapların, makalelerin gün geçtikçe arttığı bir dil özü olarak karşımıza çıkıyor. Sanat nedir ve her zaman anlaşılması kolay mıdır? konuları için tabi ki farklı bakış açıları da mevcuttur.
Claude McKay
Sanat ve Edebiyat Uyumu
Sanat, herkesin farklı bakış açılarıyla değerlendirdiği fakat herkeste aynı etkiyi yakalayabilen türlerdir. Sanat ve edebiyatı birbirinden ayırmak mümkün olmaz. Çünkü sanat, edebiyatla bütünleşince kendine has ve farklı bir duygu dünyasına alıp götürmektedir.
Sanatın oldukça eskiye dayanan bir tarihi vardır. Antik çağda sanat, mağaralarda resimler olarak görünüyordu. Özellikle soylu kimselerin resimleri yapılıyor ve haklarında güzel şarkı sözleri yazılıyordu. Müzik, resim ve edebiyat birbiri ile birleşerek ortaya ahenkli bir uyum çıkarıyordu. Günümüze de bakacak olursak sanatın edebiyattan her alanda etkilendiğini söylemek mümkündür. Sanatçıların çoğu edebiyata da merak salmıştır. Çünkü duyguları çizerek veya yazarak söylemek mümkündür. Özellikle edebiyat, resim ve müzikle de desteklendiğinde gerçek bir uyum yakalamak mümkün olacaktır. Çoğu sanat dalında edebiyatın izlerine ve parmak izine rastlamak mümkündür.
Edebiyat, sanatsal değeri olan yazılı eserler olarak tanımlanabilir. Bir roman, şiir, dramanın bir sanat eseri olarak kabul edilebileceğini vurgulamak önemli olsa da; sanat ve edebiyat arasındaki fark budur. Edebiyat; kurgu, kurgusal olmayan, şiir, drama, gazetecilik vb. dahil bir dizi eseri yakalar. Temel anlamda şiirsel edebi eserler, düz edebi metinler ve tiyatro yazıları olarak gruplara ayrılabilir. Edebiyat, bir topluma mal olmuş önemli bir eser ön izlemesi ve yazısı olarak kabul edilir. Bunun en önemlin sebebi edebiyatın ve sanatın genellikle belirli bir toplumun ve halkının kültürünü yansıtıyor olmasıdır. Kısacası Edebiyatın da bir sanat olduğundan söz etmemiz yanlış olmaz. Özellikle göze güzel gelmesi, insanın ruhuna dokunması ve his dünyasını geliştirmesi edebiyatın da sanat yolculuğu hakkında bizleri besler. Ruhumuza dokunan ve haya gücümüzü geliştiren her ayrıntı aslında bir sanattır.
Yorum Bırakın