NİLÜFER YANYA'DAN PJ HARVEY ‘RID OF ME’ COVER’I

NİLÜFER YANYA'DAN PJ HARVEY ‘RID OF ME’ COVER’I
  • 0
    0
    0
    0
  • ‘Rid Of Me’ DİNLE

     

    Türk kökenli, Londra doğumlu şarkıcı, şarkı yazarı ve gitarist Nilüfer Yanya, ikonik alternatif rock sanatçısı PJ Harvey’nin “Rid of Me” cover’ını yayınladı. Tekli, Yanya’nın 2022’nin başında çıkardığı çok konuşulan ikinci albümü “Painless”tan beri ilk çalışması. “Painless”, Pitchfork’un En İyi Yeni Müzik listesinde yer almış, “anotherlife”, “stabilise” ve Yanya’nın The Tonight Show Starring Jimmy Fallon’da çaldığı “midnight sun” şarkıları büyük ilgi görmüştü. 

     

    Cover’la ilgili Yanya, “Rid of Me’yi ilk duyduğumdan beri zihnime musallat oldu – ama iyi anlamda. Sanki hep yanımdaymış gibi hissettim. Asi, acayip ve çarpık bir edası olmasına rağmen mükemmel bir beste olduğunu düşünüyorum. Hatta sözlerin agresifliğine rağmen romantik bir yönü bile var bence” ifadesini kullandı.

     

    Son albümü Painless, Yanya için duygusal kırılganlığın derinliklerine indiği bir çalışmaydı. Londra’nın Stoke Newington semtindeki bir bodrum stüdyosunda ve daha kırsal Penzance bölgesinde Riverfish Music’de kaydedilip, sabit prodüktörlerinden Wilma Archer’ın, DEEK Recordings kurucusu Bullion’ın, Big Thief’le bilinen prodüktör Andrew Sarlo’nun ve Yanya’nın başlıca sahne müzisyeni Jazzi Bobbi’nin katkılarıyla doğdu. Painless, Yanya’nın romantik gerginliklerinin yanı sıra uçağa binme korkusu, hatta güzellik sektörüyle ilgili hoşnutsuzlukları gibi daha niş konuları da ele alan ilk albümü Miss Universe ve 2021 tarihli EP’si Feeling Lucky?’nin devamı niteliğinde. Bu eserlerde de olduğu gibi, Painless’da da solistin başlıca müzikal ilham kaynağı, merkezinde doksanları tutmaktan şaşmayan çeşitli alternatif ve indie rock akımları.

     

    Yanya (Paris kökenli, kendisi gibi Londra doğumlu sanatçı Léa Sen desteğiyle), İtalya ve İspanya’nın da aralarında bulunduğu Avrupa turnesine çıkmadan önce, 30 Eylül’de Desert Daze’de çıkacak, İngiltere‘deyse Londra’da O2 Arena’da Roxy Music’i desteklediği konser dahil üç konser verecek.

     

    ***

    Sanat dünyası, İrlanda ve Barbadoslu tekstil tasarımcısı bir annenin ve Türkiye doğumlu bir ressam babanın kızı olan Nilüfer Yanya’ya hiçbir zaman uzak olmadı. Müzik sektörüne kendini ilk Miss Universe’la tanıtmış olsa da, yaratıcılığı ve artistik yeteneğini asıl parlatan projesi Painless oldu. İlk albümü, smooth jazz melodilerinden ana akım pop müziğe kadar birçok referans belirlemişken, Painless daha direkt bir sound’da karar kıldı. Daha odaklı şarkı sözleriyle istikrarlı şekilde melankolik armoniler ve loop’lanan endüstriyel altyapıların buluşması, bu ikinci albümün daha net ve belirgin bir kişiliği olmasını sağladı. Sonlanan romantik ilişkiler, yalnızlıkla başa çıkma ve insanın gerçek iç benliğini anlamaya çalışması, albümde Yanya’nın kendisi kadar dinleyiciyi de yüzleşmeye itelediği temalar. “Duygularla ilgili bir albümdü” diyor şarkıcı Painless’la ilgili. “Ve bu yönüyle ilgili ilk albümüme göre daha açık, çünkü ilk albümde konseptle de beraber gelen birçok gizlilik ve örtbas öğesi vardı”. Nihayetinde, ikinci albümünün mottosu niteliğinde bir cümle kuruyor: “Zor hislerimi itiraf etmekten eskisi kadar korkmuyorum”.

    ***

     

    PAINLESS albümüyle ilgili basından yansımalar:

     

    “Nilüfer Yanya’nın neslinin gerçek yıldızlarından biri olduğunun kanıtı.” The Telegraph 5*

     

    "Yılın albümü olmaya aday" Gigwise 4.5*

     

    “Indie pop’un klişelerini tırmıklayıcı bir söz yazarlığıyla yıkıyor… birçok idolü gibi Nilüfer Yanya da, her şeyi tam olarak istediği gibi yapmayı seçiyor” The Guardian Album Of The Week 4*

     

    “Başarılı ve zengin bir duygusallıkla dolu” The i Album Of The Week 4*

     

    “Şu ana kadarki en iyi çalışması” Crack Magazine 4*

     

    “PAINLESS kesinlikle Nilüfer Yanya’nın ilk albümünün ötesine gidiyor” CLASH 4*

     

    “Yanya’nın farklı duygu durumlarına rahatça adapte olabilen sesi, giderek projelerinin yıldızı haline geliyor” Uncut 4*

     

    “PAINLESS‘ta saf bir şiirsellik var” Dork 4*

     

    “Ustaca sunulmuş bir dönüş” The Line Of Best Fit 4*

     

    “Yanya, adeta kendini yazdığı müziğin akışına bırakıyor” The Independent 4*

    ***

    Nilüfer Yanya 2022 canlı performans tarihleri:

     

    Oct 1 | Desert Daze, Perris CA

    Oct 1o | OVO Arena, Glasgow*

    Oct 12 | AO Arena, Manchester*

    Oct 14 | O2 Arena, London*

    Oct 19 | Babylon, Istanbul, Turkey

    Oct 20 | Milyon Performance Hall, Çankaya, Turkey

    Oct 22 | Rock Café, Praha 1, Czechia

    Oct 23 | Turbina Kuulturális Központ, Budapest, Hungary

    Oct 25 | Circolo Magnolia (Indoor), Segrate IT^

    Oct 26 | Locomotiv Club, Bologna IT^

    Oct 28 | Razzmatazz Salas 2 & 3, Barcelona ES^

    Oct 29 | Moby Dick Club, Madrid ES^

    Oct 30 | Loco Club, Valencia ES^

    Nov 18 | Primavera Weekender, Benidorm ES

    ***

     

    ‘Rid Of Me’, 21 Eylül 2022’de ATO Records üzerinden, Türkiye’de GRGDN işbirliğiyle tüm dijital platformlarda.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.