Kendi yolunu çizenler: Fancat Fanzin ekibi ile Fanzin kültürü üzerine
Fanzin kültürü değişen ve gelişen dünyamızda unutulmaya başlasa da kimileri için geçmişe açılan bir kapı oluyor. Z kuşağının kendini ifade etme araçları İnstagram, Tiktok ve diğer platformlar olsa da hala nostaljiden vazgeçemeyenler var. Bu nostalji seven ekiplerden birine ulaşıp güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajda fanzin kültürü hakkında bilgi edinebilir ve Fancat’i daha yakından tanıyabilirsiniz.
1-Fancat nedir ? Ne zamandır sayı çıkarıyorsunuz ? Fancat’ten ve hedeflerinizden bahsedebilir misiniz? (Sizi kimler okumalı, kimlere hitap ediyorsunuz vs gibi)
BERKAY ALİ GÜLEK:FanCAT açılım olarak Fanatic CAT tamlamasının kısaltmasından oluşturduğumuz bir isim. FanCAT ismini fanzin için kullanmaya başlayalı tam 4 sene oldu. Ama ekip olarak tam 5 senedir birlikteyiz ve FanCAT ismini kullanmadan önce Sokak ismiyle fanzin çıkarmaya başlamıştık. FanCAT aslında yazar kadrosunun tek kişi olduğu ama diğer aşamalarında gene ekip olarak çalıştığımız fanatik kitap anlamına fankit dediğimiz ek yayınlarımızın adı olacaktı ancak Sokak ismiyle 1.senemizi tamamlarken bazı tatsız olaylar yaşadık ve FanCAT ismiyle devam etme kararı aldık. Kısaca FanCAT ismini fanzin için 4 senedir kullanıyoruz ama Sokak ismimizi de o dönem yaptığımız üretimlerimizi de sahiplendiğimiz için FanCAT’i şuan 5 yaşında kabul ediyoruz. Hedefimiz başladığımız günden beri hiç değişmedi. FanCAT Fanzin olarak 5 sene önce özgür edebiyat, kültür ve sanat için üretim yapmak amacıyla bir araya gelip yola çıkmıştık ve aynı yolda devam ediyoruz. Hedef kitlemizde aynı şekilde başlandığımız gün ile aynı yani popüler kültür ürünlerine verecek parası olmayan ya da olsa da popüler kültürden haz etmeyen herkes…
2-Fancat ekibi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ekip nasıl bir araya geldi ?
BERKAY ALİ GÜLEK:FanCAT’in hikayesi bundan 5 sene önce benim sosyal medya üzerinden yayınladığım bir çağrı afişine 11 tane ekip arkadaşımın olumlu dönüş yapmasıyla başladı. 12 kişi olarak hiyerarşik ilişkilerden ve popüler kültürden tamamen uzak kolektif şekilde hareket eden, dayanışma içinde ve üretmekten inanılmaz zevk alan bir ekip olduk. Çok kısa sürede de ekibimizin sayısı artmaya başladı. Sayımız arttıkça üretimdeki hızımız arttı ve dağıtım yaptığımız alan genişledi. Şuan 52 kişiyiz gerçi daha yeni sosyal medya üzerinden yeniden ekibimizi genişletmek için çağrı yapmış durumdayız bu sayının artacağı anlamına geliyor yani... Ekibimiz için genel olarak dayanışmanın hala var olduğunun kanıtı bir topluluk diyebilirim kısaca…
3-Hangi şehirlerde Fancat fanzini bulabiliriz ?
BERKAY ALİ GÜLEK:Şimdilik İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir, Kocaeli, İzmir, Aydın, Antalya, Zonguldak, Ankara, Rize, Mardin, Adana’da bulma imkanı var ancak bu sayı artacaktır.
4-Fanzin kültürüne bakış açınız nasıl? 2020’li yıllar Fanzin kültürünü nasıl etkiliyor sizce ?
BERKAY ALİ GÜLEK:Fanzin kültürünün dert anlatıcı ve itirazcı yanına ek olarak FanCAT ekibi olarak ülke gündeminde ve hayatın içinde tepki vermemiz, tavır koymamız, pratik olarak sahaya inmemiz gereken herhangi bir durumda bunlardan geri durmayan bir yanımız var. Örneğin 2018 yılında Bucak’ta “zenginlerin ricası” üzerine kayyumun aldığı kararla yüzlerce sokak köpeği Bucak’ın çöplüğüne atılıp ölüme terk edilmişti. Bir arkadaşımız orada yaşıyordu ve o canlar için bir hareket başlattı. Bizde ekip olarak ne yapabileceğimizi konuştuk kendi aramızda; hayvan hakları için özel bir sayı çıkaralım ve bütün gelirini hareketi başlatan arkadaşımıza verelim diye karar aldık. Hepsini kurtarmak ya da çıkardığımız özel sayının en azından bütün Bucak’a hayvan hakları konusunda bilinç vermesini isterdik ama çöplüğe atılanlardan 17 tane canın aşılarını ve bakımını sahiplendirmesinin yapılmasına destek oldu özel sayımız… 2020’li yıllar da fanzin kültürü ne yazık ki zor durumda. Bunun başlıca sebebi tabi ki memleketin ekonomik durumu; kağıt her gün zamlanıyor buna paralel olarak baskı ücreti, kargo ücreti de ancak bunlar aslında büyük etkenler değil çünkü sosyal medya fazlasıyla artık hayatın içinde dijital olarakta fanzin çıkarıp insanlara ulaşmak mümkün yani… Ancak asıl sorun ekip oluşturmak ve üretimi sağlamak. Bu durumların hepsi fanzin sayısının gittikçe azalmasına neden oldu. Ne yazık ki bizim ekibimiz dışında düzenli olarak sayı çıkaran tek ekibin Mevzular Derin Fanzin’deki arkadaşlarımız olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız 2020’lerde… Oysa 2018 yılında bizim ekibimizin de içinde olduğu 4 fanzin ekibinin bir araya gelerek oluşturduğu bir koordinasyonla Kadıköy’de Fanzinfanzine isimli bir fanzin festivali düzenlemiştik ve toplamda 58 fanzin ekibi katılmıştı. Şimdi ise sadece 2 fanzin ekibinden bahsedibiliyoruz…
5-Fancat’i okuyanların geri dönüşleri nasıl oluyor ?
BERKAY ALİ GÜLEK:Okurlarımız kimi zaman sosyal medya hesaplarından paylaşım ve mesajlarla, kimi zaman mail atarak geri dönüş sağlıyorlar. Ama bizim için en güzeli dağıtım noktalarımızda okurlarımızla yüz yüze konuşarak fikir ve eleştirilerini dinlemek. Bunun için fanzin dağıtımı dışında okurlarımızla yan yana gelebilmek için Analog Kolaj isimli bir etkinlik yapıyoruz. Bu etkinliğimiz sayesinde hem okurlarımızla vakit geçiriyor hem de onlarında popüler kültüre hizmet eden dergileri paramparça ederek kendi kolaj kompozisyonlarını yapmalarını sağlamış oluyoruz ve her etkinliğin sonunda bir okurlarımızın da üretimleriyle katkı sunduğu bir fanzin hazırlamış oluyoruz. İlk Analog Kolaj etkinliğimizi 2020 yılında Çanakkale’de yaptık sonra Mardin’de gerçekleştirdik araya pandemi girdi ancak 2022’nin Ocak ayında Antalya’da etkinliğimizi tekrar başlattık. Hedefimiz mümkünse dağıtıldığımız her ilde bu etkinliği gerçekleştirebilmek.
6-Fancat’e dahil olmak isteyen meraklılar size nasıl ulaşacaklar? Fanzinde yazmak isteyenler için herhangi bir koşulunuz var mı?
BERKAY ALİ GÜLEK:Her sene Ağustos ayında yeni ekip arkadaşları aradığımıza dair sosyal medyadan çağrıda bulunuyoruz. Bunun dışında fanzinimizin sosyal medya hesapları ve mail adresi her zaman aktif. Fanzinde yazmak isteyen yeni arkadaşlarımızdan öncelikle yayınlanmasını istediği ürününü mail adresimize atmasını istiyoruz. Mail adresimize gelen ürünü ekip olarak çizgimize uygun olup olmadığını değerlendiriyoruz. Eğer ki ürünün yozlaşmış bir yanı yoksa yeni arkadaşımızı aramıza kabul ediyoruz.
Yorum Bırakın