•Regl nedir ?
Sıklıkla adet olarak bildiğimiz vücudun doğal döngüsü olan,belirli periyotlarda tekrarlanan menstrüasyon döngüsüdür.
•Regl ne değildir ?
Regl hastalık değildir.Regl olmayan kadınlar eksik değildir. Utanılması veya gizlenilmesi gereken bir durum değildir. Regl kirlilik değildir.
•Regl kanı nelerden oluşur ?
Kan ve kan pıhtıları ,vajinal salgılar, endometrium tabakasına ait doku parçaları
•Regl yoksulluğu nedir ?
Regl olan kişilerin regl döneminde kullanması gereken ped,tampon vs gibi hijyenik ürünlere ulaşamaması durumudur.Sadece hijyenik ürünlerde değil temiz tuvalet,temiz su gibi temel ihtiyaçlardanda yoksun kalmasıdır.
•Peki her kadın aynı şartlar da mı regl oluyor?
Regl konusu her zaman toplum tarafından ötelenen, hastalık ve kirlilik olarak görülen ve biz kadınlar için bir o kadar önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur.Bu konu hakkında ilk araştırma yapmaya başladığımda beni çok şaşırtan bir gerçekle karşılaştım,çoğumuz için rahatlıkla erişebildiğimiz menstrüel ürünlere aslında bir çok bölgede çok zor koşullarda yaşam mücadelesi veren(mülteci,mevsimlik işçi) kadınlar ,genç kızlar için lüks olduğunu, hayatında hiç ped görmemiş nasıl kullanılması gerektiğini bilmeyen ve regl dönemlerinde gazete,kağıt,paçavra bez gibi hijyenik olmayan ürünler kullandıklarını ciddi hastalıklar, enfeksiyonlar ve sağlık sorunları yaşadıklarını öğrendim. Nasıl yani bir ped yahu marketlerde bile satılıyor dedim içimden ve bunu öğrendikten sonra her kadının aynı koşullarda regl olmadığını, kadınların, genç kızların regl tabusunu aşamadıkları için soru sormaya utandıkları,bilgi eksikliği, ekonomik yetersizlik,menstrüel ürünlere ulaşamama ve regl tabusu yüzünden regl yoksulluğu yaşadığı yüzüme tokat gibi çarptı.Regl aslında toplumun her kesimine, cinsiyet farketmezsizin herkese anlatılması gereken hassas bir konu.Susmak,utanmak yerine konuşulması gereken bir konudur.Bize çok yakın ve erişilmesi çok basit olan şeylerin bazı insanlara bu kadar uzak ve erişilmez olması, bazılarımızın konforlu ve hijyenik geçirdiği regl dönemlerini bazılarımızın hijyenik olmayan bez parçasıyla geçiştirmesi, bizim bangır bangır konuştuğumuz şeylerin bazılarımız için ayıp ve konuşulmaması gereken bir tabu olması ve bu şekilde devam eden bir kısır döngü.
*10 kadından 5'i menstüel ürünlere ulaşamıyor.Ülke genelini düşünürsek çok ciddi rakamlardan söz ediyoruz.*
•Regl tabusunun kadınlar üzerindeki psikolojik etkisi nedir?
Hala bir çok kadın, genç kız regl hakkında bilmediklerini soramıyor,ailesinden saklıyor, adet kanını hastalık olarak görüyor ve hasta olduğunu düşünüyor. Bu durum ise ciddi tramvalara ve psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırlıyor.
Bu konu üzerinde araştırma yaparken şöyle bir cümle ile karşılaştım :
"Kan gelirse kocaya gidersiniz dedikleri için adet olduğumuzu annemize söylemezdik."
Her ay yaşanılan bu doğal döngünün toplum tarafından bazı kadınlar üzerinde bıraktığı ağır yük ve sorumluluk bir çok kadında sosyal izolasyon başta olmak üzere bir çok psikolojik hastalıklara sebebiyet verebiliyor.Ve bir çok kadın toplum önyargısından kendini korumak için bir savunma mekanizması olarak regl oldum demek yerine bugün hastayım, hassas günümdeyim gibi tabirler kullanırken halk arasında ise halası geldi,gelinciklendi gibi tabulaşan bir çok kelime kullanılıyor.Kadınların özgürlüğünü kısıtlayan, rahatça konuşmasını engelleyen ve kadınları susturan bu tabular sadece toplumun kırsal kesimlerinde,ücra köşelerinde değil şehir hayatında, kamusal alanlardada mevcut.
Regl hakkında konuşmanın ayıp olmadığı,tabuların,ötekileştirmenin olmadığı,her kadının,genç kızın aynı şartlarda regl olmaya hakkı olduğu bir dünya temenni ediyorum.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Öneriler: spotify> rayka kumru- kamusal alanda tabusal konular> kanamanın adaleti podcasti
Görsel beijewomen sayfasından alınmıştır.
Yorum Bırakın