BİLMEK EYLEMİ

BİLMEK EYLEMİ
  • 1
    0
    0
    0

  •      Bilmek, çok karışık bir eylem. Öyle kolay yapılacak bir eylem hele hiç değil. Bilmek, birçok şeyin karışımı ve kesişimi. Öncelikle bir şeyi bilebilmek için fark etmek   gerekir Sonra onu anlamak - idrak etmek , daha sonra ise yaşamak yani deneyimlemek  gerekir. En sonunda yaşadıktan sonra o şeyi artık biliyorsunuzdur. Yani bilmek için yapılacak ilk eylem fark etmek.  
      
       Diyelim ki bir şeyi fark ettik, idrak ettik ama deneyimlemedik, peki hâlâ bunu biliyor muyuz gerçekten? Bana kalırsa hayır, bilmiyoruz. Deneyim, bilmek eylemi için çok önemli ve kritik bir nokta. Mesela uzaktan bir bisiklet gördük ama gidip gerçekten onun bisiklet olup olmadığını deneyimlemedik. Bu hâlde biz bisikleti fark etmiş, algılamış oluruz. Ama gerçekten gidip orada olduğunu deneyimlemediğimiz, dokunmadığımız bir bisikleti gerçekten bilebilir miyiz? 
     
       Bilmek eylemi, sadece kendi başına bile bu kadar karmaşıkken kendini bilmek, o kadar da kolay değil.  Bir Antik Yunan vecizesi olan bu söz yani "Kendini bil" için yapılacak bir çok eylem, gidilecek birçok yol vardır : Fark etmek, idrak etmek, deneyimlemek ve bunların ortaya çıkardığı birçok sonuç. 


    Gnothi seauton - Vikipedi
    https://evrimagaci.org › bilmeyi-bil...
    "Bilmeyi Bilmek" Ne Demektir? "Bilginin Doğası" Derken Neyi ...


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.