Ata Doğruel'in OMM'da Devam Eden Işık Kaynağı Performansı İçin Son Gün 17 Aralık

Ata Doğruel'in OMM'da Devam Eden Işık Kaynağı Performansı İçin Son Gün 17 Aralık
  • 0
    0
    0
    0
  • OMM - Odunpazarı Modern Müze’nin ev sahipliği yaptığı, Performistanbul işbirliğiyle ve Simge Burhanoğlu küratörlüğünde performans sanatçısı Ata Doğruel’in 40 gün / 960 saat aralıksız gerçekleştirdiği “Işık Kaynağı” performansını deneyimlemek için son gün 17 Aralık Cumartesi. TEPTA sponsorluğunda gerçekleşen ve 2020 yılında İdil Tabanca Koleksiyonu'na dahil olan “Işık Kaynağı”, Türkiye'de bir müzenin ev sahipliği yaptığı ilk en uzun süreli ve kesintisiz performans olma özelliğini de taşıyor.

    OMM’da devam eden “Yas ve Haz” sergisine paralel olarak izleyici ile buluşan “Işık Kaynağı” performansında, 7 Kasım’dan bu yana müze içerisinde belirlenen karanlık bir odada 40 gün / 960 saat boyunca aralıksız kalan sanatçının tek ışık kaynağı, içeriye mum getiren ziyaretçiler olmaya devam ediyor. Oda sadece ziyaretçi orada kaldığı sürece aydınlanıyor ve sanatçı, mum getiren her bir katılımcının fotoğrafını çekerek süreci dokümante ediyor. Bu sayede performansın bir parçası haline gelen katılımcılar bu deneyimi adeta sanatçının gözleri rolünü üstlenerek yaşıyorlar. Bugüne kadar “Işık Kaynağı” performansını 1.210 kişi ziyaret etti, mum ile gelen 810 kişi ise fotoğraflarıyla birlikte performansın parçası haline geldi.

    “Işık Kaynağı” bu yönüyle aynı zamanda insanların birbirlerine duydukları ihtiyaca dair performatif bir yorum sunuyor. Hayatın gerçekliği ile sanatın sınırlarının kesiştiği 40 günlük süreçte Doğruel, toplumsal yaşam ve sosyal ilişkilerin yanı sıra bedensel, ruhsal ve zihinsel sınırlar ve değişimler üzerine gözlem yapma fırsatı sunarken, sanatçı/seyirci ayrımının belirsizleştiği bir ortamda katılımcıları da bu sürece dahil ediyor.

    Sanatçının toplumdan izole geçirdiği 3 yıllık süreç içerisinde “insan insanın ışığıdır” fikrinden ortaya çıkan performans, ayrıca süresi itibariyle de 40 sayısının doğu/batı kültürlerinde yer alan kadim tarihine bir referans niteliğinde. Sanatçı ‘40’ serisini; 40 yaşı törensel bir karşılayış, 40 sayısının gizemli gücüne bir göz kırpış olarak da görüyor.

    Geceleri ve Pazartesi günleri de dahil olmak üzere 24 saat boyunca OMM’da ziyaret edilebilen ve 30 günden fazla zamandır devam eden “Işık Kaynağı” performansını deneyimlemek ve bir parçası olabilmek için son 3 gün. 

    OMM’da devam eden, yerli ve yabancı 38 sanatçının eserlerinin yer aldığı “Yas ve Haz” başlıklı karma sergiyi, etkinlik ve eğitim programlarını takip etmek için www.omm.art adresini ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri, bilet fiyatları, rehberli turlar ve ulaşım hakkında detaylı bilgi için: https://www.omm.art/tr/ziyaret

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.