Popüler Tarih Resimleri

Popüler Tarih Resimleri
  • 6
    0
    0
    0
  • Fransız romantik ressamlarından Eugene Delacroix tarafından yapılan Halka Yol Gösteren Özgürlük isimli tablo, 1830 yılındaki 2. Fransız Devrimi'nde Kral X. Charles’in devrilişine neden olan üç günlük halk ayaklanmasının anısına yapılmıştır. Tüm dünyada Fransız Devrimi’nin simgesi olarak kabul edilen bu tablo, modern resim sanatının ilk politik çalışması olarak kabul edilmekte ve günümüzde Louvre Müzesi’nde (Paris) sergilenmektedir.

    Napolyon'un Alpleri GeçmesiNapolyon'un resmi ressamı olarak bilinen Jacques-Louis David tarafından yapılan bu eser, Fransa'da iktidarı ele geçiren Napolyon'un, ülkedeki Fransız birliklerini takviye etmek ve önceki yıllarda Avusturyalılar tarafından ele geçirilen toprakları geri almak için ordusunu Büyük St. Bernard Geçidi'nden (Alpler) geçirmesini tasvir etmektedir. Tablonun 5 farklı versiyonu bulunmaktadır. Yukarıdaki resim ilk Versailles versiyonuna aittir ve günümüzde Versay Sarayı'nda sergilenmektedir.

    Japonya'daki Amerikan GemileriJaponların gözünden Amerikan gemileri... Kurobune (Kara Gemi) ve komutanı, Matthew Perry'nin eleştirel bir ifadesi olan resim, Amerika'nın, 213 yıl boyunca ulusal ticarete kapalı olan Japonya'da ticaret yapma hakkı almak için gönderdiği gemisini tasvir etmektedir. Geleneksel politikalarında değişime gitmekte istekli olmayan Japonların, Amerikalılara bu hakları güzellikle vermediği bilinmektedir. Geminin korkunç biçimde ve toplarla donatılmış olarak resmedilmesi de bu hakların nasıl alındığı konusunda bazı ipuçları vermektedir.

    Atina Okuluİtalyan ressam, Raffaello Sanzio'nun 1509-1511 yılları arasında yaptığı fresk, felsefe, matematik, ilahiyat ve astroloji tartışmalarına ev sahipliği yapan Atina Okulu'nun temsilidir. Sanatçı, freskin merkezinde Platon (turuncu kıyafetli) ve Aristo'ya (mavi kıyafetli) yer vermiştir. Oldukça fazla kişinin bulunduğu freskte kalabalık içinde birçok filozof (Sokrates, Diyojen vb.) ve önemli figür (Öklid, Pisagor vb.) bulunmaktadır. Fresk, günümüzde Vatikan'da Stanza della Segnatura'da bulunmaktadır.

    XIV. Louis Apollon KılığındaLükse düşkünlüğüyle tanınan, bu düşkünlüğünü de mühendislik harikası olan Versay Sarayı'nı yaptırarak pekiştiren ve 72 yıllık iktidarıyla en uzun süre tahtta kalan Fransa Kralı XIV. Louis'nin, Apollo kılığında bale yaparken çizilmiş bir resmi. Güneş Kral olarak da bilinen Louis, büyük bir bale tutkunudur ve birçok resimde kendisini Güneş Tanrısı kılığında çizdirmiştir. Louis'in Apollo hayranlığı bununla da sınırlı kalmamıştır. Güneş Kral, Versay Sarayı'nın havuzuna da Apollo heykelinden bir çeşme yaptırmıştır.

    Sokrates'in ÖlümüNapolyon'un ressamı olarak da bilinen Fransız ressam Jacques-Louis David, 1787 yılında yaptığı yağlı boya tablosunda; düşüncelerini Atinalılara ifade etmesi üzerine sapkın fikirli ve gençlerin ahlakını bozduğu gerekçesiyle ölüme mahkum edilen Sokrates’in ölüm sahnesini betimlemektedir. Ressam, eserde Sokrates'in yatağının ucunda oturan kişi olarak Platon’u, Sokrates’in dizini kavrayan kişi olarak ise Kriton’u tasvir etmiştir. Sokrates'e felsefeyi ve filozofluğu bırakması karşılığında ölüm yerine sürgün seçeneği de sunulmuştur ancak Sokrates ölümü tercihi etmiştir. Tablo günümüzde, New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde sergilenmektedir.

    Bir Cadının İncelenmesiEserlerinde genellikle tarih ve din temalarını kullanan Amerikalı ressam Tomkins Matteson, bu yağlı boya tablosunda da Salem kasabasındaki cadı avını ele almıştır. Resimde cadılık suçlamasıyla hakim karşısında yargılanan bir kadının vücudunda şeytani izlerin arandığı görülmektedir.

    Bağımsızlık BildirgesiAmerikan Devrim Savaşı'nda bir asker olan John Trumbull tarafından yapılan tablo, Amerika'nın kurucularından olan Roger Sherman, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, John Adams ve Robert Livingston'un bulunduğu Beş Komitesi'nin Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin taslak çalışmalarını kongreye sunmalarını tasvir etmektedir. Trumbull'un resmi, 2 dolarlık banknotun da arkasında bulunmaktadır.
     

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.