Saygıdeğer Şeytan da Bilmek İstiyor

Saygıdeğer Şeytan da Bilmek İstiyor
  • 1
    0
    0
    0
  • Mozun ye Xiang Zhidao, Devil Venerable Also Wants to Know veya Türkçe’ye çevirecek olursak Saygıdeğer Şeytan da Bilmek İstiyor, Cyan Wings tarafından yazılan ve 2019-2020 yılları arasında yayınlanan bir roman. Ben İngilizce çevirisini okudum, maalesef Türkçe çevirisi henüz yok gibi duruyor.

     

    Bu kitabı okumak benim için ilginç bir deneyimdi. Bunun sebebi normalde canımın sıkıldığı kitapları okumamam. Örneğin bu roman 80 bölümden ve 2 ek bölümden oluşuyor, epey kısa yani. Ancak ben bu üç günde bitebilecek kitabı bir haftada anca bitirebildim. İlk otuz bölüm adeta ölümdü, her satırda hayal dünyalarına daldım veya uygulamadan çıkıp başka şeyler yaptım. Ama yine de ilgi çekiciydi ve ne olacağını merak ettiğim için okumaya devam ettim. Benim zayıf noktam bu: merak. Merak etmediğim bir şeyin yarısına geldiysem bile bırakırım, merak ediyorsam ne kadar uzun olursa olsun tamamlarım. Onun dışında pek bir filtrem yoktur. 


    İlk otuz bölümü okurken zorlandım ama otuzuncu bölümden sonra kitap çok daha kolay okunur oldu. Kalan elli bölümü iki günde bitirdim ve ilk bölümleri bu kadar zor okunuyor olmasına rağmen inanılmaz güzel bir kitaptı. 


    Kitabın konusu biraz karışık, ki okurken yazarın kendisiyle 6 boyutlu satranç oynadığını düşünmeden edemedim. 


    Devil Venerable Also Wants to Know, xianxia ve danmei türlerinde bir kitap. Xianxia, Antik Çin’de geçen, Taoizmden ve Çin mitolojisinden esinlenilmiş fantastik bir tür. Danmei ise BL, yani Boys Love türüne Çincede verilen isim. Kitabın xianxia olduğunu vurgulamak önemli, çünkü kitap bu türde görülen bir çok trope içeriyor ve çok fazla terim ve ağır bir dünya inşası var. İlk bölümlerin zor okunmasının bir sebebi de bu: daha önce okuduğum xianxia’lara kıyasla çok daha fazla dünya inşası içeriyor, bu yüzden de birçok terim var. Adeta tarih kitabı okuyormuşsunuz gibi, ancak öğrendiğiniz bilgiler o kadar da önemli değil. 


    Hikaye, Wenren E adlı bir şeytani cultivator’a gökten bir romanın inmesiyle başlıyor. Kitabın nereden indiği, kimin ona okusun diye yolladığı bilinmiyor, üzerinde de durulmuyor bunun. Kitap, Wenren E’ye bir görev veriyor: hikayedeki tutarsızlıkları tutarlı hale getirmesi. Wenren E, kitapta okuduğu isimlerin hep tanıdığı isimler olduğunu ve kitabı okudukça da kitapta yazan şeylerin gelecekte yaşanacak şeyler olduğunu fark ediyor ve bu durum ilgisini çekiyor. Ancak kitapta anlamadığı, yazılmamış çok fazla şey var; bu da ilgisinin yalnızca daha da artmasına sebep oluyor. 


    İnen romanın adı Abusive Romance, yani Toksik Aşk, ve romanın baş kahramanı eskiden kainatı yöneten ve insanların üzerine çeşitli felaketler salan kadim bir tanrıçanın reenkarne olmuş hali, Baili Qingmiao adında genç bir kız. Wenren E, Abusive Romance’te bu kıza aşık olan ikinci erkek karakter, fakat hikayedekinin aksine kendisi kızla henüz tanışmış değil, haliyle kıza aşık da değil. Kitaba göre, Wenren E gelecekte kendisini bu kız için feda edip ölüyor. 


    Asıl hikayenin ikinci ana karakteri olan Yin Hanjiang, Wenren E’nin yüzyıllar önce bulup kurtardığı ve şimdi de ona hizmet eden sağ kolu. Yin Hanjiang, Abusive Romance romanında Baili Qingmiao’ya aşık olan dördüncü karakter, ya da en başta Wenren E öyle olduğunu düşünüyor. Okuduğu romanda, Yin Hanjiang, Wenren E’nin ölümüyle tabiri caizse deliriyor ve Baili Qingmiao’ya yardım ediyor gibi görünürken bir yandan da maskeli bir kişiliğe bürünüp kızı öldürmeye ve ona işkence etmeye çalışıyor. 


    Abusive Romance romanını okuduktan sonra Yin Hanjiang’a daha çok dikkat etmeye başlayan Wenren E, Yin Hanjiang’ın kendisine ne kadar sadık olduğunu fark ediyor. Sadık sağ kolunun kendisini kaybedip Baili Qingmiao’yu öldürmekle kafayı bozmasının sebebini bulmak ve onu iyileştirmek istiyor, böylece sağ kolu Wenren E’nin kaçınılmaz ölümünden sonra aklını kaybetmeden düzgün bir yaşam yaşayabilsin. Hikaye ilerledikçe Wenren E ve Yin Hanjiang birbirleri hakkında bir çok şey öğrenip giderek yakınlaşıyorlar, hikaye de böyle ilerliyor.


    Hikaye boyunca birçok karakterle karşılaşıyoruz ve benim düşünceme göre kitabın en çok dikkat çeken unsurlarından birisi de bu karakterler. Her biri üç boyutlu, epey gerçekçi ve samimi, sevilesi karakterler.


    Bu kadar karmaşık ve hikaye ilerledikçe daha da karmaşıklaşan bir konusu olmasına rağmen çok iyi düşünülmüş ve yazılmış bir kitap olduğunu düşünüyorum. Her şey mantıklıydı ve kendi içinde tutarlıydı, öyle ki kitabın sonunda aklımda spoiler sayılacak bir soru dışında hiçbir soru kalmadı. Bunun asıl sebebi de zaten kitabın kendisinin xianxia türünde yazılmış, yüzlerce bölümden ve içinde bölüm sayısından fazla tutarsızlık barındıran kitaplarla alay etmek için yazılmış olması. 


    Eğer xianxia ve danmei türlerine ilginiz varsa veya olaylar ve tropelar hakkında farklı perspektifler kazanmayı seviyorsanız okumanızı önerdiğim bir kitap. Spoiler vermeden olabildiğince anlatmaya çalıştım, okuduğunuz için teşekkür ederim. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.