Advertisement

Die Brücke Ve Alman Ekspresyonizmi

Die Brücke Ve Alman Ekspresyonizmi
  • 6
    0
    0
    0
  • DIE BRUCKE VE ALMAN EKSPRESYONİZMİ

    7 Haziran 1905’te Dresden’de kurulan Die Brücke (Köprü), Alman resim sanatında önemli bir yere sahiptir. Grup, adını Nietzche’nin “Hedef değil köprü olmak gerek.” sözünden esinlenerek eski ile yeni sanat anlayışı arasında bir köprü olma çabasından almıştır. Kurucu üyeleri; Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner ve Karl Schmidt-Rottluff olan topluluğa sonradan katılan sanatçılar ise; Emil Nolde, Max Pechstein ve Otto Mueller'dir. Bu akım, sanatla yaşam rasında bir yakınlık kurmayı amaçlamıştır. 

    Eserlerinde geleneksel olanı yaşatmak temasıyla tahta baskı tekniği kullanarak kendi özgü ifade biçimlerini oluşturmuşlardır. Bunun yanı sıra taş baskı tekniğini (litografi) kullanarak malzeme çeşitliliği aracılıyla yeni bir grafiksel anlatım biçimi ve sanat etkileşimi sağlamışlardır.

    Sanat dilleri ise "ilkelci tutum" temasıyla ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle, biçimlerde Afrika ve Okyanusya halklarında görünen ilkel, geometrik biçimleme ve abartmalar görülür. Grup kendiyle aynı dönemleri paylaşan Fovizm ile benzerlik göstermekle birlikte, Fovlarda renk ve biçim kullanımı tamamıyla plastik eğilimler taşırken, Die Brücke topluluğu için bu olgular ruhtaki taşkınlığın yansımasıdır. Ancak her ikisi de, çizime karşı rengi ön plana çıkarma eğilimindedir ve hemen her zaman, parlak ve canlı renkler seçer; böylece duygusal ve simgesel yönleri abartır.

    1910’dan sonra özgün bir üslup geliştirmişlerdir. Kirchner’in büyük bir enerjiyle yaptığı “Model ile Birlikte Kendi Portresi”nde zıt renkler en şiddetli hâlleriyle kullanılmıştır. Bu eser, biçimleri ortaya çıkarmak yerine yüzeyleri kabaca doldurmak amacıyla boyandığı izlenimi vermektedir. Alman dışavurumculuğunun öncüsü olan grup, 1913’e kadar bir arada sergiler açmıştır.

    Kaynakça:

    tr.wikipedia.org

    leblebitozu.com

    Çağdaş Dünya Sanatı, MEB, 2012.

    Görseller internetten alıntılanmıştır.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.