Advertisement

Minsk Yapılarında Mozaik Ve Vitray İle Parçadan Bütüne Yapay Zeka Tasarımı

Minsk Yapılarında Mozaik Ve Vitray İle Parçadan Bütüne Yapay Zeka Tasarımı
  • 2
    0
    0
    0
  • Brutalist mimarisiyle mükemmel bir Sovyet şehri olan Minsk II. Dünya Savaş'ı sonrası dönemde yeniden inşa edilmiş olup bugünkü görünümüne 1960'lı yıllarda yapı cephelerinde ve kamusal alanların duvarlarında sıklıkla rastlanan soyut desenleri oluşturan renkli mozaiklerle kavuşmuştur.

    • Mozaik sanatı; bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde üretilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu gibi çok çeşitli malzemelerden mozaik yapılabilir. Yapı cephelerinde görkemli bir ifade yaratması amacıyla kamusal mekan ve sanatsal yapılarda kullanılarak farklı dönem ve kültürlerde şehir silüetlerine yansıması görülmektedir.

    Mozaikler sanayileşme, tarih, folk motiflerini işlemelerinin yanında stil ve teknikleriyle de dikkat çekiyor. Doğal taşlar renkli parlak tasarımlarla bir araya gelerek bazen sıradan fabrika işçilerini, bazen sporcuları, bazen de canavarlarla (sorunlarla) boğuşan doğaüstü güçlere sahip bilim insanlarını resmediyor.

    Belarus, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanmıştır. Bu zamandan beri birçok mimari yapı inşa edilmiştir. Brutalist mimari bu dönemle birlikte evrimleşmeye başlamıştır. Belirgin ve muazzam Belarus Ulusal Kütüphanesi, Minsk'te sıra dışı bir eşkenar dörtgen biçimli bir mimari dönüm noktasıdır. Mihail Vinogradov ve Victor Kramarenko isimli mimarlar tarafından tasarlanmıştır, 8 üçgen ve 18 kare yüzüyle alışılmışın dışında bir yapı olarak cam cephe tasarımıyla ön plana çıkmaktadır. Yapıda yer alan giriş bölümünde ise sundurma olarak soyut sanatın yansımaları modernizmle bağdaşmış şekilde görülmektedir.

     

    Yazının giriş kısmında yer alan görselde ise yapay zeka aracılığıyla günümüz modern mimarisinin oluşturduğu şehir yapısının yeniden sanal olarak tasarlanmasıyla birlikte dönem yapılarında ikonikleşmiş olan mozaik sanatında yer alan eserlerin yapı cephelerinde parça bütün ilişkisiyle birbirine benzer olan geçmiş dönemlerde de çokça kullanılan vitray sanatı aracılığla günümüzde sürdürülebilir hale getirilebileceğini ifade etmektedir. 

    • Vitray sanatı; hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. Mimaride modern yapılarda sanatsal bir ifade biçimi oluşturmakla birlikte yapısal bir öge olarak pencerelerde de kullanılmaktadır. 

    Yukarıda Rus-Fransız ressam Marc Chagall'a ait vitray çalışmaları örnekleri görülmektedir. Chagall, o dönemler Rus İmparatorluğu'na dahil olan Belarus'ta dünyaya gelmiştir. İzlenimcilik akımının ardından gelen modern sanat hareketinde yer almıştır. Rus vitray sanatının öne çıkan isimlerinden olmuş olup ikonik eserleri bulunmaktadır.

    Kaynakça:

    tr.wikipedia.org

    leblebitozu.com

    sanatatak.com

    *Görseller internetten alıntılanmıştır.

    *Giriş görseli şahsıma aittir.

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.