North&South (Kuzey&Güney) dizi yorumu

North&South (Kuzey&Güney) dizi yorumu
  • 0
    0
    0
    0

  • Çok beğendiğim bir dizi için bu yazıyı kaleme almak istedim. BBC yapımı, 4 bölümlük bir mini dizi olan North&South, yani Kuzey ve Güney'den bahsediyorum. 




    Dizi, Elizabeth Gaskell'in aynı isimli kitabından uyarlanmış. Kitaplardan uyarlama işlerde önce kitabı okumayı tercih ederim. Fakat bu kez önce diziyi izledim, sonrasında kitabı okudum. Dizi ve kitap arasında fark olduğunu söyleyemem, bence çok iyi bir uyarlama olmuş. 

    Dizi çok güzel ve sürükleyici, başladığım gibi bitti. Klasikleri seven biriyseniz, mesela Jane Austen'ın kitaplarını okumaktan ve uyarlama dizi/filmlerini izlemekten keyif alıyorsanız bu dizi de tam size göre. "Kuzey ve Güney"in, özellikle Austen'ın "Gurur ve Önyargı"sıyla benzerlikleri olduğunu söyleyebiliriz. Fakat aktarılan hikayeyi hem Gurur ve Önyargı'dan hem de diğerlerinden ayıran önemli farklar var. Hikayemiz Hale ailesinin taşradan bir sanayi şehri olan Milton'a taşınmasıyla ilk yol ayrımını yaşıyor. Hale ailesi Milton'da sefaletle karşılaşıyor; Milton yaşam mücadelesinin hüküm sürdüğü yorucu bir şehir. Tabiri caizse olaylar daha karanlık bir atmosferde geçiyor. Dizi de bu karanlık atmosferi çok başarılı bir şekilde aktarıyor. İşlenilen çok güzel bir aşk var, fakat sadece bir aşk ilişkisi anlatılmıyor. Sanayi Devrimi sonrasında işverenler ve işçiler arasındaki ilişkiler odağa alınıyor. Hak ettiklerini alamadıklarını düşünen işçiler, yapılan grevler, işlerini devam ettirmeye çalışan patronlar, yoksulluk hikayenin temalarını oluşturuyor ve tabi ki aşk. Fakat bu kez diğer klasiklerdeki gibi Mr. Darcyler, Mr. Knightleyler karşılamıyor bizi; bir tüccar olan ve ticari işlerini yürütmeye çalışan John Thornton ile tanışıyoruz. Ve Margaret; hem kendi gururundan hem de bir tüccar olmasından Mr. Thornton'a önyargı ile yaklaşan Margaret... Fakat Margaret'ı da anlıyoruz, Mr. Thornton'ı da. Aşkın ve yaşananların ikisini de nasıl değiştirdiğini izliyoruz. 



    Mr. Thornton rolünde olan Richard Armitage de Margaret rolündeki Daniela Denby-Ashe de rollerine çok yakışmışlar. Aralarındaki kimyayı da çok güzel buldum. 



    Benim için nadir olan bir şeydir ama dizi uyarlamasını çok daha fazla sevdim. Kitabının basımı yeni yapıldığı için görmüş olma olasılığınızın yüksek olduğunu düşünüyorum. Ama dizi uyarlamasının çok bilinmediğini gördüğüm için özellikle öneriyorum. Şimdiden keyifli okumalar ve/veya izlemeler. 




    "I believe i have seen hell. It's white. It's snow white." 

    Dizinin müzikleri de çok başarılı. Dizinin soundtrack listesinden bir müziği de buraya iliştiriyorum: 




    Fotoğraflar:

    https://elizabethgaskellhouse.co.uk/north-and-south-season/

    https://www.bbc.co.uk/programmes/b00kq3rz

    https://www.eclecticpop.com/2017/11/miniseries-review-north-south-2014.html

    https://teainateacup.wordpress.com/2012/11/19/north-and-south-by-elizabeth-gaskell/

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.