KUTLU OLSUN / ET VE FİGÜR : FRANCIS BACON

KUTLU OLSUN / ET VE FİGÜR : FRANCIS BACON
  • 0
    0
    0
    0


  • Francis Bacon bu eserini Velazquez' in Papa İnnocent X Tablosuna dayanarak yapmıştır. Aslında bu resmin  kaynağı da odur diyebiliriz. Francis Bacon Bu papa serisini Bir süre devam ettirmiştir. fakat papa serisinin ilk resmi olan Et ve Figür eseri hem  sanat tarihi açısından hemde toplumsal  olayların derinleşmesindeki bir tavır olarak önemli bir eserdir. 
    Et ve Figür eserinde Papa bir kasap rolüne brüründürülmüştür. Francis Bacon eserlerine  Sürekli İronik yaklaşırdı. Resim bir  muhasebeden ibaret olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz. Çünkü bir kasabın kendi doğrayıp biçtiği etlerin önünde haykırış yeltenmesi, oradaki atmosferin karanlık ve aynı zamanda saydam olması da gariptir. Papa, kasap Et ve figür  gibi kavramlar sanat tarihinde sıkıntı, gerilim ve sanatçının bir sesleniş biçimini yansıtmaktadır. Bunların haricinde bir papanın veya kasabın ikiye ayrılmış ve delik deşik edilmiş bir hayvan etinin önünde oturması böyle bir ambians oluşturulması bir takım sindirememe ya da kabullenememe tavrı söz konusu olabilmektedir




    Francis Bacon  Et ve Figür T. Ü. Y. B.  129.9 cm x 121.9 cm 1954 

    Figure with Meat Bacon - Figure with Meat - Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Figure_with_Meat#/media/File:Figure_with_Meat_Bacon.jpg

    .
    Mekan duygusunun rahat bir şekilde hissetmemizin sebebi ise Francis Bacon'un Mimarlık eğitimi almasından dolayıdır. Eti ve Figürü Büyük saydam bir küpün içine yerleştirilmiş  gibi. 
    Papanın çok büyük, çok kasvetli ve çok keskin kararları vardır bu kararları Papa tek başına vermektedir. Örneğin Engizisyon Mahkemelerin de de karaları kendi vermektedir. bu yalnızlık, ölüm kararları onun içsel hisleri ile birleşen katliam dolu kararlar görülmekte. ı bir etin önünde çaresizce ve  yüzündeki bitmeyen acı dolu bakış ile verebilecek yüzlerce içi ölüm  ve katliam dolu kararlar verebilir algısını oluşturmaktadır bu resim. 
    Francis Bacon Papa'yı sonsuza kadar verdiği bu kararlar ile baş başa bırakmayı seçmiştir.  karanlık oda da parçalanmış etler ve papa. 
    Bu durumu dini oluşumlar gözünden de bakacak olursak örneğin her yıl müslüman ülkelerde, her bir yanda kesilip parçalara ayrılan hayvanlar bulunmaktadır. toplumun bunu ibadet olarak gördüğü hatta bir ibadetten çıkıp adet olan bu geleneği Francis Bacon  yaptığı Et ve Figür eserine uyaralayacak olursak,  kasap rolüne bürünmüş din adamları görürdük ama  o eserde Papa İnnocent X' in haykırışından değil kahkahalarla kendinden geçmiş insanları görebilirdik. tabi ki sonsuza kadar parçalanmış etlerin içersnde.

     

    Abdulmusa YÖNYOL

    28.06.2023


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.