Yapay zeka gün geçtikte ilerleme kaydederek insanları şaşırtmaya devam ediyor. Yapay zeka kavramı hayatımıza yeni girmiş olsa da bir çok alanda kullanılıyor. Yazı, görsel üretebilen yapay zeka son olarak ses-müzik üretmek için de kullanılmaya başlandı.
Başlangıçta basit ses üretebilen yapay zeka son olarak çok sıra dışı bir bir şekilde kullanılmaya başlandı. Yapay zeka kendisine verilen sesin analizini yaparak bu sesi öğreniyor ve bu sesi kullanarak yeni eserler üretebiliyor. Örneğin Michael Jackson “İmagine” şarkısını hayattayken hiç okumadı. Fakat yapay zeka bunu mümkün kılıyor ve hayata olmayan bir sanatçının sesinden daha önce hiç okumadığı bir eseri üretebiliyor ve insanlar da dinleyebiliyor. Bunu fark etmek ise oldukça zor çünkü duyduğunuz ses oldukça gerçekçi.
Michael Jackson - İmagine
Yapay zeka hayatta olmayan sanatçıların tarzlarını ve müzikal özelliklerini analiz ederek şarkılar üretebiliyor. Bu tarzda yapılan şarkılara ise “ai song” adı veriliyor.
The Beatles grubu Radiohead grubunun “Creep” şarkısını aslında hiç okumadı. Open Al yöntemi kullanılarak yapılmış şarkı daha önce hiç var olmayan bir cover eser dinlememizi sağlıyor.
Frank Sinatra - What A Wonderful World
Konunun başka bir yönü ise bunun etik olup olmadığıdır. Bir sanatçının ailesinden izin almadan sanatçının sesini klonlayıp hiç var olmayan eserler yaratmak etik midir? Aslında sanatçı daha önce böyle bir eseri okumadığı için doğal olarak bir sorun da oluşmuyor. Fakat yapılan eser hayatta olan bir sanatçıya ait ise ve sanatçı bu eseri kaldırtmak isterse sesi izinsiz kullanıldığı için telif hakkı ihlali sonucu eser kaldırılabilir.
Yapay zeka gerçek sanatçıların yerini alabilir mi? Hayır çünkü yapay zeka ancak sanatçıların duygularını taklit ederek ortaya bir eser çıkarabiliyor. Yapay zeka ile oluşturulmuş bir şarkının gerçek sanatçılar tarafından oluşturulmuş bir şarkının yerini alıp almayacağı ise tartışmalı bir konu. Çünkü bir sanatçı eserlerini duyguları ile bir sanat eserine dönüştürüyor. Yapay zeka ise şimdilik bunu ancak taklit ederek, kopya eser üretebilen bir yapay zeka modeli olarak var olabiliyor. Fakat bildiğimiz bir şey var ise o da yapay zekanın sanat ile buluşarak akıl sınırlarını zorlayacak büyülü gerçekçi bir hal aldığı gerçeğidir.
Yapay zeka ile müzik yapılabilen birçok web sitesi var. Bunlardan bazıları:
1. AIVA
2. Amper Music
3. Jukedeck
4. Amadeus Code
5. Boomy
6. Amper Score
7. Humtap
8. Ovatone
9. Magenta Studio
10. Groov.AI
Yorum Bırakın