Müziğini paylaşmak için yapımcıya ihtiyacın yok!
Dünya müzik sektörü teknolojinin gelişmesi ile değişim geçirmeye devam ediyor. Bundan tam 50 yıl önce yapım şirketi olmayan bir müzisyen şarkılarını yayınlayamıyordu. Türkiye’de filmlerde alışık olduğumuz Unkapanı yapımcıları ise artık tarih oldu çünkü artık bir müzisyen yapımcıya ihtiyaç olmadan kendi patronu olabiliyor.
Alternatif müziğin ve rap müziğin yükselişi bir tesadüf mü? Yoksa değişen sektör ile beraber müzisyenler daha özgür ve bağımsız olduğu için bu mümkün oldu? Ezhel Müptezhel albümünü bir yapımcı aracılığı kesinlikle yayınlayamazdı örneğin. Çünkü albümün tüm yapım aşaması sansür ve diğer ticari kaygılar olmadan müzisyen tarafından özgürce yapıldı.
Peki bu nasıl mümkün? Müzisyen müziğini tüm platformlara nasıl dağıtabilir. Spotify, Apple Music vb. Albüm ve single olarak müziği platformlara dağıtmaya distribütör adı veriliyor. Bu platformların bazıları müzisyene %90 bazıları ise %100 telif ödemesi yapıyor. Bir yapımcıya bağlı olunduğunda ise müzisyenin telif oranı %7 ile %10 arasında.
Müzik dağıtım distribütörleri ücretsiz mi?
Telif oranı %100 olan platformlar müzisyenden düşük miktarda bir ödeme talep ediyor 9-10$ arasında.
Telif oranı %90 olan platformlar ise müzisyenden ödeme talep etmiyor yani tamamen ücretsiz. Gelen telif oranından %10 aldıktan sonra müzisyene %90 telif ödemesi yapıyor.
Müzik dağıtım distribütörlerinin isimleri
Ücretsiz platformlar:
-ONErpm
- RouneNote
- Freshtunes
- SoundOn
Ücretli platformlar:
-CD Baby
-TuneCore
-DistroKid
Yorum Bırakın