Mabel Matiz - Fatih Albüm Yorumu

Mabel Matiz - Fatih Albüm Yorumu
  • 3
    0
    0
    0
  • Aşkım Gülüm: Albümün ilk şarkısı olan "Aşkım Gülüm" melankolik bir havayla karşımıza çıkıyor. Şarkının yapımcısı Zeid Hamdan içimize işleyen bir altyapıyı bizlere sunmuş. Mabel albümü "En çıplak halim, en gür kahkaham, en aşık gözyaşım, en geniş aile fotoğrafım" diye nitelendiriyor. Bu nitelendirmeye bakacak olursak iddialı sözler ve göndermeler olacağının sinyallerini veriyor. 

    Uçkun: Bu şarkının girişini beğensem de rape dönen kısımlarını pek beğenmedim. Şarkıda beni tatmin etmeyen bir şeyler var ama onu çözemedim. kısacası şarkıyı beğenmedim. (Albümün 4. çıkış parçası)

    Numaracı: Albümün 5. çıkış şarkısı olan "Numaracı" enerjik bir altyapıyla bizi karşılıyor. Şarkının sözleri olsun altyapısı olsun tam anlamıyla mükemmel. Albümde ki beğendiğim şarkılardan biri oldu. Şarkının klibine gelecek olursak daha enerjik bir klip beklerdim, şarkıya göre biraz durağan olmuş.

    Kara Dantelli Gençliğimize: "Numaracı"nın aksine daha slow bir şarkı olan "Kara Dantelli Gençliğimize" şarkısına geçiyoruz. Söz, müzik Mabel Matiz'e ait olan şarkının yapımcılığını Sabi Saltiel üstleniyor. Hoş bir altyapısı olmasına rağmen şarkıyı sık sık dinleyeceğimi zannetmiyorum.

    Müphem: Albümün en uzun şarkısı olan "Müphem" Mabel Matiz'in sesini destekleyen arka vokallerle birlikte diğer şarkılar arasından sıyrılmayı başarıyor. "Numaracı"yla birlikte albümün çıktığından beri Spotify Türkiye'de Top 50 listesinden inmedi, bu durum şarkının gücünü de kanıtlıyor.

    Derin Olur: Bu şarkının sert enstürmantal girişine bayıldım, parça girişiyle hemen dikkatleri üstüne çekiyor. Mabel Matiz'in o net vokalleri de şarkının altyapısına çok yakışmış.

    Düldül (feat. Melike Şahin): Albümün ilk düet parçası olan "Düldül"de Mabel Matiz'e Melike Şahin eşlik ediyor. Yabancı sanatçılarda yaşadığımız sorunu burda da görüyorum. Melike Şahin'e verilen kısma kısa buldum. Düet yapılacaksa eğer şarkının eşit şekilde dağıtılması gerektiğini düşünüyorum onun dışında şarkıdaki geleneksel altyapıya ve ikilinin uyumuna bayıldım.

    Bir Serçe Üzülür: Bu şarkının altyapısının huzur verici olduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar dinlediğim şarkılar arasında en durağan ilerleyen parça olabilir. 

    Çiçeğim: Bu parça biraz geçiş şarkısı gibi olmuş. Açıkçası şarkı beni fazla etkileyemedi.

    İki Satır Yara (feat. Aşkın Nur Yengi): Albümün 2. düet şarkısı olan "İki Satır Yara"da Mabel Matiz'e efsane sanatçı Aşkın Nur Yengi eşlik ediyor. Aşkın Nur Yengi'nin sesine aşığım Mabel Matiz'le olan ses uyumlarına bayıldım. 

    Karakol: Albümün ilk çıkış şarkısı olan aynı zamanda 2022 yılında piyasaya sürülen klibiyle magazin gündeminden düşmeyen şarkı "Karakol" albümün en çok konuşulan şarkısı olduğunu söyleyebilirim. Şarkının kalitesi ve klibinde ki göndermeler çoğu kişiyi rahatsız etsede Mabel Matiz'in ustalığını herkesin takdir etmesi gerektiğini düşünüyorum. Sanatçı düşüncelerinden doları linçlememeli saygı duymalıyız. Bunu başarırsak çoğu şeyin üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum.

    Bahçemin En Zor Gülü: Uzun Enstürmantal girişiyle karşımıza çıkan "Bahçemin En Zor Gülü" şarkısını diğer parçalara nazaran biraz zayıf buldum.

    Aferin: Albümün 3. çıkış single olan "Aferin" etkileyici bir altyapıyla giriş yapıyor. 2023'ün ikinci çeyreğinde piyasaya sürülen şarkı Spotify'da 18 milyon dinlenmeyi aşmış durumda. Sözlerinde ki derinlik ve altyapısıyla albümde dikkat çeken şarkılar arasında yer alıyor.

    Aşk Çeşmesi (feat. Kalben): Bu şarkı Kalben'in 2019'da çıkardığı "Aşk Çeşmesi" EP'sinde yer alıyordu. Şimdi ise Mabel Matiz şarkıyı Kalben'le birlikte kendi albümünde yeni bir versiyonuna yer veriyor. Şarkı aynı zamanda albümdeki 3. düet parçası oluyor. Parçanın altyapısal değişiklikler dışında sözlerinde sözlerinde değişiklik olmadığını görüyorum. Kalben'in sesine hayran biri olarak ikilinin uyumunu çok beğendim. Tek eleştireceğim şey diğer düet şarkıları gibi Kalben'e de az süre verildiğini düşünüyorum.

    Cicim Şarhoş: Albümün 15. şarkısı olan "Cicim Sarhoş" nakaratı fena olmasa da benim kulağıma hitap etmedi.

    Fan: Albümün 2. çıkış parçası olan aynı zamanda 2022'de dinleyiciyle buluşan şarkı "Fan" Spotify'da 40 milyon dinlenmeyi aştı. Albümden önce çıkan şarkılar arasında en çok dinleyiciye ulaşan parça oldu. Şarkının klibine gelecek olursak çekim yerlerindeki havayı sevdim, onun dışında klip fazla dikkatimi çekmedi.

    Çerez (feat. Bengü Beker): Bu şarkının nakaratında ki vokal uyumlarını beğensem de parçanın diğer kısımlarında bana cazip gelen bir şey bulamadım. Şarkının yapımcılığını Can Güngör üstleniyor.

    Öküz: Şarkının altyapısı güzel ama sözlerini tam anlamlandıramadım. Şarkıyı dinlerken biraz sıkılmış olabilirim.

    Enderun'da Aşk: Albümün 19. şarkısı olan "Enderun'da Aşk" güçlü bir altyapıyla dikkat çekiyor. Diğer şarkılara göre farklı bir parça olmuş onun dışında şarkının gücüne bayıldım.

    Severim (feat. KARDELEN): Şakıyı dinlerken kendimi farklı duygular içinde buluyorum. Altyapısında ki doksanlar techno müziklerini andıran bir melodisi olması hoşuma gitti. Şarkının sonunda Mabel'in şarkının sözlerini düz bir şekilde okuması da şarkıya farklı bir tat katmış. (Castana)

    Mor Perdeler: Sözü, müziği Mabel Matiz'e ait olan şarkının yapımcılığını Taner Yüzel üstleniyor. Elektronik bir altyapıya sahip olan şarkının sözlerindeki derinlik çok güzel olmuş. Ama şarkı beni listeme ekleyecek kadar etkileyemedi. Şarkının fazla uzun olduğunu düşünüyorum.

    Elbette Annem: Bu şarkının çok hoş bir tınısı var. Altyapısı The Weeknd kalitesinde olduğunu düşünüyorum. Mabel'in genel olarak bütün şarkılarında o kaliteyi görüyoruz.

    Dalga: Albümün en kısa şarkısı olan "Dalga"nın yapımcılığını dillerden düşmeyen şarkı "Antidepresan"da birlikte çalıştığı Mert Demir üstleniyor. 

    Yeni Yaz: Duygusal bir girişe şarkının sözü, müziği Mabel Matiz'e, yapımcılığnı ise Çağlar Hazendaroğlu'na ait.

    Veda Ettim Geçmişe: Albümün son şarkısı olan "Veda Ettim Geçmişe" lirik bir altyapıyla karşımıza çıkıyor. Bu albümle birlikte Mabel Matiz'in ne kadar cesur olduğunu gördüm. Yabancı ülkelere göre Türkiye'de albümlerin çok değer göremediğini düşünüyorum. Bu yüzden ülkemizde albüm çıkartmak büyük bir risk. Ayrıca albümde fazla şarkı olduğunu düşünüyorum keşke ayrı iki albüm olarak çıkarsaydı daha büyük bir etki yaratabileceğini düşünüyorum. İnşallah ülkemizde de albüm çıkartanların sayısı artar ve albüme verilen önem çoğalır.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.