Frog And Toad:Basit Yaşamanın Romantizesi

Frog And Toad:Basit Yaşamanın Romantizesi
  • 1
    0
    0
    0
  • Frog and Toad,, adlı,çocuk masalları olarak da bilinen bu kitap çocuk kitabı olsa da içinde her yaştan insan için özümsenecek şeyler barındırıyor.

    Kitabın yazarının ise bu konu üzerine, 
    "Frog and Toad masallarının hepsi yetişkinlerin hayatlarından parçalar içeriyor aslında. Bu yazıları bir nevi filtreledim ki çocuklar da bunlardan bir şeyler öğrenebilsin. Bunun dışında yetişkinlerin de dediğim sebepten ötürü bu masalları sevdiğini düşünüyorum. Aslında bu masallar, çocuk türü olarak adı geçen yetişkin hikayelerinden ibaret"
    der. 
    Aslında gerçekten de öyle, çocuk kitabı deyip bazılarının burun kıvırdığı kitap, ilkokul seviyesinde yazılmış bile olsa koca koca adamlar için bile bir öğüt niteliğinde. 

    4 kitaptan oluşan ve 1970 lerde yazılan bu kitapların yazarı olan Arnord Lobel, 30 ve 40'lı yıllarda yaşayan cılız ve zorbalanan bir çocuk olsa da, yaşıtlarına hikaye anlatmakta üstüne yoktu. Ders ortasında hocaların onu ayağa kaldırıp herkese hikaye anlatmasını isteyecek kadar. 
    Yazmaktan ziyade illüstrasyonu tercih etmesine rağmen, hem kitap yazıp hem de kendi illüstrasyonlarını yaptı Lobel. Frog and Toad a kadar çok tanınmayan bu yazar, bu kitaplarla büyük ün topladı. 

    Bunun bariz sebeplerinden biri de Frog ve Toad karakterleri ve sempatikliğiydi büyük ölçüde. Bu ikilinin ilhamı ise 80 lerin klasik komedi ikililerinden geldi.(burton ve ernie gibi) 

    Büyüdükçe farkederiz ki bu iki karaktere de benziyoruz. 
    Lobel bunun hakkında, "Toad genelde bizim gibi. Sınırlarını bilir, yaptıklarında mantık vardır ve çözemediği bir olay olunca yatağa gidip uyuyan türdendir" der. 

    Frog ise Toad'dan ziyade daha sakin, neşeli ve dışadönük. 
    Lobel yetişkinliğinden beri çocuk kitaplarını seviyordu, bu kitapların tatlı resimli kitaplardan fazlası olduğunu biliyordu çünkü. Bir çocuğun, çocukmuş gibi davranılmadığında ona gerçekten bir şeylerin öğretilebileceğini de söylüyordu. 
    ...... 
    Lobel'in en sevdiğim yanlarından biriyse "Frog ve Toad karakterlerini modern hayatla ne kadar bağdaştırsam da yine de tamamen asimile etmedim. Örneğin Frog Toad'ı aramaz, onun yerine yürüyerek evine gider" demesi. 
    Ayrıca yaşamdan kesitler sunan diğer estetik, "cottagecore" olarak adlandırılan Ghibli filmleri gibi bize o huzuru, sükuneti, basit ve kırsal yaşamı, komplike olaylardan ziyade ilk bakışta basit ve anlam çıkarılamaz olayların arkasındaki derin anlamları da romantize eder Frog and Toad. 


    Örneğin, 
    "Frog ve Toad,ışıkları kapatıp yatağa uzandıklarında derin bir huzur içerisindelerdi" 
    "Bunu da yaptım, dedi Toad. Ve uyanmak kelimesinin üstünü çizdi" 
    "Ama Toad, bu sabah mutlu hem de çok mutluyum. Bu sabah uyandığımda iyi hissediyordum çünkü güneş parlıyordu. İyi hissediyordum çünkü bir kurbağayım, ve iyi hissediyordum çünkü arkadaşım olarak yanımdasın. 
    ...." 
    Bize aslında mutlu olmanın en basit,en sıradanlaşmış rutinlerle,olaylarla bile elde edilebileceğini de gösterir büyüğe de küçüğe de.

    Escapism olarak da bilinen ve bu aralar sosyal medyada da popüler olan bir yaşam stili, genelde Frog and Toad ile bağdaştırılır.Modern hayatın sorumluluklarından kaçmak ve kendini hiçbir şey hakkında baskı altında hissetmediğin,huzurlu bir yaşama kaçmak gibi de tanımlayabiliriz bunu.(bkz.şehirden köye kaçan yeni nesil emekliler)
    Kırsal yaşam,doğayla iç içe yaşamak ,sessiz bir ortam, anda olmak,küçük şeyler için şükran duymak gibi şeyler ortak noktaları olarak sayılabilir.

    Yaşam doluluk,evcimenlik,ev içi yaşamın verdiği içsel huzur,küçük bir çevrenin oluşturduğu çevresel ve spiritüel huzur gibi şeyler de ön plandadır bu kitaplarda.Ki ben de bu yüzden çok seviyorum bu kitapları.Tam bir evcimen bir insan olup huzurla sessizliği dinlemeyi,insan kalabalığına daha bu yaştan tercih ettiğim için.
    .....



    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.