Üniversite Öğrencisinden Beklenen

Üniversite Öğrencisinden Beklenen
  • 3
    0
    0
    0
  • Öncelikle üniversite öğrencisinin araştıran ve geliştiren bir yapıya sahip olması gerekiyor. Öğrendiği bilgiyi toplumun sorunlarına karşı kullanmasını iyi bilmesi gerekiyor. Sorunları en ince ayrıntısına kadar analiz edip; çıkardığı sonuçlar doğrultusunda sorunlara çözüm üretip, bu çözümleri hayata geçirmeye çalışması gerekiyor. Ulaştığı bilgiyi toplumun en alt tabakasına indirerek toplumun kökten değişimine katkı sağlaması en güzel şey olur.  Yaptığı katkı, kültürel olarak bir boşluğa düşürecek türde değil de daha çok toplumun kültürüne uygun yeni çözümler ileri sürecek türden olmalıdır.  Eski çağlarda her şeyi bilmek bilgelik olarak bilinirdi; modern dünyada neyi bilmesi gereken kişi bilge kişidir. Üniversite öğrencisinin akademik olarak elde ettiği başarının yanında bilgiyi kendinde harmanlayıp hayatına monte etmesi ve çevresindeki kişilere bunu yansıtması lazım. Bu değişim az önce dediğim gibi toplumun normlarına ters ve zıt şekilde değil de, onlara yakın ılıman bir şekilde olmalıdır. Toplumsal veya kültürel onun akabinde ekolojik sorunlara gelirsek: gelişen toplumda bunlara daha çok önem verildiğini görmekteyiz.
     Temel hedef toplumun bu duyarlılık seviyesine getirebilmektir.
     Toplum, duyarlı bir yapıya sahip değilse; toplumsal, kültürel veya başka sorunlara iyi çözümler üretmek zorlaşır. Eskiden beri pek çok düşünürün de dediği gibi, bu sorunlar birbirine bağlı şekilde gelişir. 
    Kültürel olarak gelişmeyen bir toplum. Toplumsal bazı çıkmazlar ile karşılaşabilir. 
    Temel olarak kültürden beslenen toplumlar, daha ileriye gittiğini görmekteyiz. Lakin bu beslenme şöyle olmalıdır;  modern dünyanın getirdiği avantajları ve dezavantajları da hesaba katarak bir ilerleme olmalıdır. Kültürel birikimden anladığımız sadece günübirlik adetler ve gelenekler değil de insanın yapısında bulunan morfik alanlar.  Yedi kuşak atalarının yaptığı şeyleri analiz ederek, kendini modern dünyaya uydurmuş şekilde devam etmektir hedef. Yaptığımız hareketler topluma iyi mi kötü mü bilemeyiz.  Benim inandığım şu: morfik alanlar yani Morfik rezonanslar dediğimiz şeyin dışında yapılan her türlü eylemler ve söylemler insanı barbarlığa götüren hareketlerdir.  Modern dünyada yapıcı olmak gerekiyor. Yapıcı bir insan, bana göre kendi kültürünü baz alarak hayatını idame eden kişidir. Türkiye'nin güneydoğusunda yaşayan ben kendi kültüründen beslenip Afrika'daki veyahut uzak doğu'daki insanlar ile nasıl bir ilişki içerisinde olacağım sorusu, aklıma hep gelmektedir.
    Eski ismiyle Mezopotamya denilen bölgede yaşayan ben, buradan çıkardığım sonuçlar Dünya'nın diğer ırklarını etkileyecek sonuçlar olur. 
    Ağaç ve çevreye önem veren bir toplulukta yetişiyorsam eğer küresel ısınma sorununa duyarlılığım artar. Ben bulunduğum çevredeki çocuklar ile ağaç ekersem şayet, yarın o çocukların hava kirliliğini konu alan seminerler düzenlediğine şahit olurum. İmdi başa dönecek olursak kendi bulunduğumuz toplumu ileriye dönük bazı atılımlara sokarsak bu bütün insanlık adına güzel bir şeyi gibi görünüyor. Bu söylediklerim genç yaşların verdiği enerjiden dolayı olabilir. Kendi toplumunu değiştirmeye çalışmak başka toplumlara da faydası vardır. Mesela teknolojide veyahut edebiyatta veya sanatta ya da felsefede. 
    Buradaki değişimler, buradaki gelişmeler insanlığa etkileyecek türden yeniliklerdir. Onların da hayatını iyi yönde geliştirir. Toplumu o bilinç seviyesine getirmek  yani üretkenlik seviyesine getirmek zor olabilir. Çünkü biz tembel bir toplumuz. Sınav haftası gelmeden sınavlara çalışmayan veyahut bir projeyi ancak son saatinde teslim eden ya da seçime son bir ay kala seçmeni düşünen insanlarız. Bu tembelliğimiz bizi hep bir adım ileriye bir adım geriye götürmüştür. Zamanında dersini çalışan bir üniversiteli toplum için iyidir. Zamanından önce yapılması gereken işi yapan birisi iyidir diyebiliriz. Belki toplumsal ve kültürel sorunlarımızın temel kaynağı bu olabilir. 

    Eskiye bağlı olarak kalıyoruz. Eskiye bağlı kalmak dediğim, temel taşlarına bakıp bazı şeyleri analiz edip, hayata geçirmek gibi bir şey değil. Eskiye bağlı kalmak dediğim şey tamamen tembellikten kaynaklanıyor. İşte üniversite öğrencisinin yapması gereken şey bu kokuşmuş durumu ortadan kaldırıp toplumu bilgilendirmek. 
    Bu kokuşmuş ile savaşmanın ideal yolu:
     eleştiri ile başlamak. 
    Eleştiri bize doğru yolu bulmada yardımcı olur. 
    Eleştirmeye başlayan kişiler daha sağlam kültürel değerleri görebilir. Daha sağlam toplumsal bağlar kurabilir. 
    Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.