Beethoven-Moonlight Sonata Hikayesi

Beethoven-Moonlight Sonata Hikayesi
  • 20
    0
    0
    1

  • Beethoven; 9 senfoni, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatının yanı sıra 16 yaylı çalgılar dörtlüsü ve başarılı bir opera yazmış ve ardında çok önemli tarihi miraslar bırakmıştır. ‘Fidelio’ ise hayatı boyunca yazdığı tek operadır. Eserlerinden Moonlight Sonata ise pek çok hikayeye konu olmuş önemli bir eserdir. 

    Beethoven yirmili yaşlarının sonunda işitme kaybı yaşamaya başlamış ve besteciliğe yönelmiştir. Ancak en beğenilen eserlerinin hayatının son 15 yılında bestelemiştir. Moonlight Sonata da işitme sorunu başladıktan sonra, 31 yaşında bestelediği sonatıdır. Beethoven Moonlight Sonata’yı 1801’de tamamlamış ve ertesi yıl yayınlanmıştır. 31 yaşında işitme sorunu daha da kötüleşen Beethoven galayı kendisi yapmış ve eseri kısa bir süre öğrencisi olan, Kontes Giulietta Guicciardi’ ye ithaf etmiştir.
    Aslında Beethoven’ın bu sonata verdiği isim ‘Quasi una Fantasia (Neredeyse bir fantazi) ‘dır. Şair Lugwig Rellstab, 1832’ de müziği ‘Gölde parlayan bir ay ışığı gibi’ olarak nitelendirince eser ‘Moonlight Sonata’ adını almıştır. Yani eser Moonlight Sonata adını yazıldıktan 31 sene, Beethoven öldükten 5 yıl sonra almıştır. Sadece tarihler bile efsaneyi oldukça yalanlar durumdayken, bu efsane tüm dünyada oldukça popüler ve bu şekilde kabul edilmiş.

    Beethoven Moonlight Sonata yani Ay Işığı Sonatı ile ilgili halk arasında böyle bir efsane dolaşıyor. Bu efsaneye göre Beethoven bunalımdadır, özellikle yaşadığı sağlık problemleri sonucu işitme yetisini kaybetmesi ile hayatına son vermeyi düşünmeye başlar. Tamamen doğaçlama bir şekilde bestelediği bir sonat ile şansı dönmüş ve ününe tekrar kavuşmuştur.

     Bir gün Beethoven, bir arkadaşı ile birlikte Viyana sokaklarında dolaşmaktadır. Tam bu sırada bir apartmandan piyano sesi geldiğini duyar ve kafasını kaldırıp bakar. Apartmanın ikinci katındaki cam açıktır ve ses oradan gelmektedir.

    Arkadaşına, çalan kişinin muhteşem çaldığını ve onu görmesi gerektiğini söyler. İkisi birlikte ikinci kata çıkıp kapıyı çalarlar. Kapıyı açan kadın, Beethoven’ı hemen tanır ve şok olur. Beethoven, piyano sesine geldiğini ve muhakkak çalan kişiyi görmek istediğini söyler.

    Kadın, piyanoyu çalanın kızı olduğunu ve tanışmaktan mutlu olacağını belirterek onları içeri alır. Beethoven, piyano çalan kızın olduğu odaya girer. Annesi kıza, Beethoven’ın geldiğini söyler ve kız çok heyecanlanır, hemen ayağa kalkar, fakat kız kördür.

    Bunu gören Beethoven, “lütfen benden birşey isteyin” der, maddi bir şey isteyeceklerini düşünerek. Kızın cevabı şu olur; “Ben hiç ayışığı görmedim, bana ayışığını anlatır mısınız?”

    Bunun üzerine Beethoven piyanonun başına geçerek, ayışığı sonatını, doğaçlama olarak besteler.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.