EYES WİDE SHUT FİLMİNDEN SONRA ÖLDÜRÜLEN YÖNETMEN STANLEY KUBRİCK VE GİZEMLERİ

EYES WİDE SHUT FİLMİNDEN SONRA ÖLDÜRÜLEN YÖNETMEN STANLEY KUBRİCK VE GİZEMLERİ
  • 7
    0
    0
    0


  • EYES WİDE SHUT FİLMİNDEN SONRA ÖLDÜRÜLEN STANLEY KUBRİCK VE GİZEMLERİ

    Tüm zamanların en iyi film yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen, Amerikalı film yönetmeni ve senaristin Eyes Wide Shut (Gözleri Tamamen Kapalı) filmini bitirdikten birkaç gün sonra ölmüştür. Ölümü üzerine bir çok söylenti de eklenilip, öldürüldüğüne dair iddialarda da bulunulmuştur. Başrollerinde filmin çekildiği o yıllarda da evli olan Tom Cruise ve Nicola Kidman'ın bulunduğu, filmin çekimleri 2 yıl sürmüştür. Bu son filmini beyazperde de göremeden aramızdan ayrılan Kubrick, filmi Schnitzler'in "Rüya Romanı" adlı eserinden uyarlamıştır. Kadın, erkek ilişkilerini gizli bir topluluk üzerinden ele almıştır ki kendisinin de zaten masonlukla olan ilişkisi epeyce duyulup bazı söylentilere neden olmuştur. Filmde spekülasyonlara yol açmasına sebep olan, en büyük nedenlerden biri olarak kabul edebileceğimiz ayin sahnesinde, Ortodoks ve Hindu ilahisini karıştırıp melodi tersten okunmaktadır. Satanist ayinlerde de zaten Tanrı'ya başkaldırılarda ritüeller tersten başlayarak yapılmaktadır. Masonluğu temsil eden kolonlar, pagan maskeleri, çiftin Noel partisine gittiğinde her yerde gördüğümüz sekiz köşeli yıldızlar, tek gözlü simgeler, damalı zeminler sinema tarihinin gelmiş geçmiş en büyük örgütlerinden biri olan masonluğun deşifresi olarak görülmektedir. Yüksek mertebeden (30 veya üstü) mason olduğu söylenen, bu gruptan ayrıldıktan sonra Eyes Wide Shut filmi ile başkaldıran Kubrick'in, çektiği film ile Masonluğun gerçek yüzünü gün yüzüne çıkardığından bu grup tarafından öldürüldüğü de söylenmektedir. Filmde Bill'in, nereye gidiyoruz? sorusuna "Gökkuşağının bittiği yer" tamlaması 3 kere tekrarlanmaktadır.
    Bill evden ayrılıp dönüş yolunda piyanist arkadaşı Victor ile karşılaşır ve piyanist bu gece değişik bir mekanda piyano çalacağını söyler bunun üzerine katılmak isteyen Bill, bu şekilde katılamayacağını çünkü insanların maske ve köstümle geldikleri cevabını alır. Bunun üzerine gece vakti "Rainbow" (gökkuşağı) adlı kostümcüye giren Bill, kostümcüde kızın Bill'e nasıl bir pelerin alması gerektiğini belirtince, yapmacık bir şekilde baba tarafından yapılan uyarı da "Her şeyin farkındalar mı?" diye düşündürtmüyor değil.
    Bill'in geldiği, gerçekte ismi Mentmore Towers olan köşk Rothschild ailesine aittir. Bill içeriye "Fidelio" (sadakat) parolası ile girmektedir. İki kolon arasından farklı bir aleme geçiş yapan Bill bahsettiğimiz ayin sahnesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Ayinde bulunan kadınlar eş seçmekle görevlendirilir ve Bill de seçilen kişilerden biri olur. Seçildiği kadın tarafından uyarılan Bill, diğer odaları gezmeye başlar ve herkesin maskeli bir şekilde cinsel ilişkiye girdiğini görür. Uyarıldığı kadın tarafından tekrar bulunan Bill "Senin için de benim için de iyi şeyler olmaz" cümlesiyle tekrardan uyarılırken dikkatleri üzerine çektiğinden yakalanır ve ardından sorguya alınır. Uyaran kadın sorgulama esnasında "onun yerine beni alın" diyerek kendini feda eder. Kadın kendi hayatıyla Bill'in kefareti ödemiş olur ve Bill özgür kalır. Buradaki amaç ise ritüelistik bir şekilde birini kurban etmektir. Ardından olanları kimseye anlatmayacağına dair uyarı alıp, mekandan gönderilir. Kapıyı açıp eve giren Bill'in sırtında "her şeyi gören göz" belirir. Kubrick'in burada verdiği mesaj ise Bill'in artık "her şeyi gören göz" ün takibinde olduğudur.

    Ayin sahnesinde kullanılan müzik


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.