1989 (Taylor's Version) Albüm Yorumu

1989 (Taylor's Version) Albüm Yorumu
  • 1
    0
    0
    0
  • Taylor Swift'in merakla beklenen ikonik albümü 1989'in Taylor's Version'u müzikseverlerle buluştu. Albümü dinler dinlemez dediğim ilk cümle "Bu eski Taylor değil" oldu. Melodik ve vokal olarak değişmiş bir albümle karşı karşıya geldim. Şimdi dilerseniz şarkıları tek tek inceleyelim.

    Welcom To New York: Albümün şlk şarkısı olan "Welcome To New York" u özel kılan konu yeni bir başlangıcın hikayesini anlatmış olması. Taylor'un New York'a taşınmasını anlatan bu şarkı altyapısıyla dikkat çekiyor. Zaten Taylor Swift'in her "Welcome To New York" deyişinde, New York kapıları ardına kadar size açılacakmış gibi geliyor ve o açıldıktan sonra gelen başarılarla her şeyi anlatıyor.

    Blank Space: Taylor Swift'in efsane şarkısı "Blank Space"i duymayan kalmamıştır. 2014'te çıktığı kısa sürede Billboard'da 1. sıraya yükselen bu şarkı yeni versiyonda da albümün göz bebeği oluyor. Taylor Swift'in Spotify'da en çok dinlenilmiş şarkısı olma özelliği taşıyan bu parça eski ve yeni versiyonunda Taylor'un ses değişimini gözler önüne seriyor. Aşkı en ince ayrıntısına kadar içimize işleyen Taylor altyapısında ki o ahenkle bu işleyişi ustaca tamamlıyor.

    Style: Albümde ki en çok konuşmak istediğim o şarkı, her dinlediğimde beni güçlendiren aynı zamanda hüzne boğan parça "Style" ufak melodikve vokal değişiklikleriyle yeniden tüm güzelliğiyle karşımıza çıkıyor. Taylor Swift hayranları çok iyi bilir ki bu şarkı her zaman içimizde bir yara olarak kalacaktır çünkü birbirine çok yakıştırdığımız bize "Başka bir evrende en güzel halinle" dedirten cinste olan bir daha bir araya gelmeyeceklerini bilsekte birbirlerine olan saygılarının hiç bitmemesi  beni çok mutlu ediyor. Ama şarkıda ki bu değişikler bize artık o eski Taylor'un olmadığını çok net bir şekilde gösteriyor.

    Eski şarkılar arasından yeni versiyonu en yüksek çıkış yapma özelliğini taşıyan "Style" ilk haftadan Billboard'un 9. sırasına yerleşti ve tabi ki benim albümde ki en favori şarkım oldu.

                                                                 

    Out Of The Woods: Albümün 4. şarkısı olan "Out Of The Woods" daha olgun bir Taylor Swift vokali bize sunuyor. Bu şarkı nedense bana her zaman mücadele ve hırsı anımsatıyor.Alt yapısında ki o enerji hedefi uğruna savaşmayı göze alan her insanı anımsatıyor. Genel olarak şarkıyı beğenmesem de albümde favorilerim arasında yer almıyor.

    All You Had Do Was Stay: Bu şarkıda ki o tiz "Stay" sesinde ki duygu yoğunluğu o kadar içten geliyor ki bana ister istemez insana olduğu yerde kalma isteği gitmesi gerektiği halde aslında oraya ait olduğu hissine kapılıyorsun. Aslında Taylor tek bir kelimeyle bir çok şeyin açıklanabileceğini bize bu şarkıda gösteriyor.

    Shake It Off: Taylor Swift'in "1989" albümünün ikonikleşmiş olan bir diğer şarkısı "Shake It Off" şarkısı eski versiyonuna kadar insanların üzerinde etkisi olmasa da yeni versiyonu da altyapısıyla hoş bir hava veriyor. Açıkçası eski versiyonunun olağanüstü olduğunu ama bu yeni versiyonun onun yanında baya sönük kaldığını itiraf etmeliyim.

    I Wish You Would: Bu şarkı orjinal versiyonundan çok farklı olmasa da Taylor Swift'in müzikalite duygusunun değişimini az da olsa gösteriyor. Açıkçası albümde ki şarkılar arasından en az dinlediğim şarkı olabilir.

    Bad Blood: Taylor Swift'in bir diğer ikonik şarkısı "Bad Blood" arkadaşlık ilişkilerini ve Taylor'un yaşadığı hayal kırıklıklarına değiniyor. İlk versiyonuna göre daha duygusal bir okumayla karşımıza çıkan Taylor Swift, hayranları tarafından bu duygusallaşma pek te iyi karşılanmıyor. Benim açımdan bu versiyonunu çok beğensem de herkes gibi daha hırçın, sert bir okuma beklerdim.

    Wildest Dreams: Taylor Swift hayranlarının kalbinde taht kurmuş şarkı "Wildest Dreams" alt yapısında ki kalp ritimlerin verdiği duyguyla diğer şarkılar arasında dikkat çekici bir noktası oluyor. Hayallerin, kırgınlıkların, aşkın bir arada yaşandığı bu şarkı herkesin hayranların favorisi olmayı başarıyor. Özellikle bu şarkının performansı efsane...

    How You Get The Girl: Bana göre albümde ki en chill şarkı olan "How You Get The Girl" bir erkeğin sevgilisini geri kazanması için ne yapmsı gerektiğini anlatıyor. Bu şarkı enteran bir şekilde beni rahatlatıyor ve huzur veriyor bu yüzden bende ki yeri ayrı.

    This Love: Albümün 11. şarkısı olan "This Love" Taylor'ın ilişkileri üzerinde ki kader vurgusuna değiniyor. Bu şarkısının bana hissettirdikleri anlatmak çok zor, her değindiğimde daha çok derinime işliyor.

    I Know Places: Bu şarkıyı nasıl anlatabilirim ki çok iyi... Taylor altyapısıyla ve sözleriyle şarkıyı öyle bir işlemiş ki her dinlediğinde tüyleri diken diken ediyor.Kesinlikle bu şarkının değerinin bilinmediğini düşünüyorum. Şarkının sözlerinde ki anlamlara baktığımız zaman yeni bir aşkın başlangıcını ve ilk kırgınlıklarını anlatıyor ve bana göre bu anlatış altyapıyla birlikte umursamaz ve alaycı bir anlayışa dönüşüyor.

    Clean: Bağımlılıkve tamamen temiz bir hayat başlangıcını anlatan bu şarkı orjinalinden farklı olarak Taylor Swift'in müzik değişimini gözler önüne seriyor. Duyduğum bir habere göre "Clean"in "25 minutes version" çıkacağı söyleniyor. All Too Well kadar etkisi olur mu bilmem ama bir şarkı için 25 dakika gerçekten çom uzun olur.

    Wonderland: Taylor Swift'in Alice Harikalar Diyarı'ndan ilham aldığı şarkı "Wonderland"te kendisine yeni bir dünya oluşturan birinin aşkıyla birlikte o dünyada bocalamasını anlatıyor. yepyeni bir dünyayı anlatan bu şarkıyı önceden çok sık dinlesem de son zamanlarda bana hitap etmiyor.

    You Are In Love: Albümün 15. şarkısı olan "You Are In Love"da Taylor Swift arkadaşının aşkından feyz alarak yazdığı bu şarkı duygusal olarak içimizi ısıtan cinsten. Şarkı favorim olmasa da hoş bir havası olduğunu düşünüyorum.

    New Romantic: Albümün orjinal versiyonunda fazla dinlemediğim ama yeni versiyonuyla birlikte aşık olduğum şarkı "New Romantic"te Taylor, eski sevgilisinin yeni sevgilisiyle çıktığı tatil ve bunun hissettirdiklerini anlatıyor. Kimsenin vazgeçilmez olmadığını bizlere gösteren bu şarkı hareketli nakaratıyla beni etkilemeyi başardı.

    Slut! (From The Vault): 1989 (Taylor's Version) ile birlikte albüme yeni eklenen ilk şarkı "Slut!"ta Taylor'ın medyada kendisi hakkında çıkardığı olumsuzluklara cevap veriyor. İlişkileri konusunda sıkça eleştirilere maruz kalan Taylor şarkılarında bu durumdan ne kadar rahatsız olduğunu sıkça dile getiriyor. Albüme yeni eklenen şarkılar arasında benim açımdan 4. sırada yer alıyor.

    Say Don't Go(From The Vault): Taylor Swift, bu şarkıda özlem duygusunun en ince ayrıntısına kadar içimize işliyor. Aşktan uzak kalış, karmaşıklıklar ve üzüntülere bolca değindiği bu şarkıda hareketli bir nakarat ekleyerek bu duyguların alevlenmesini sağlıyor. İlk dinlediğim andan itibaren beni etkilemeyi başaran bir şarkı olduğu için yeni çıkan 5 şarkı arasında benim gözümde 3. sırada yer alıyor.

    Now That We Don't Talk (From The Vault): Albümün yeni eklenen 3. şarkısı "Now That We Don't Talk"ta Taylor Swift ilişkilerin değişimine değiniyor. Bu değişikliğin kabullenme sürecinin ne kadar zor olduğunu anlatmaya çalışan Taylor, kafa seslerinde ki o güzel duyguyla bize bu durumu en iyi şekilde açıklamaya çalışıyor. Albüme yeni eklenen bu şarkı benim duygularıma bir yandan tercüman oldu. Hep insanları değişmediğini değiştiğini sandığımız duyguların hep içinde var olduğunu savunmuşumdur. Şarkının bana yaşattığı bu duygular yüzünden yeni çıkan 5 şarkı arasından benim için 2. sırada yer alıyor.

    Surban Legends (From The Vault): Albümün 20. şarkısı aynı zamanda albüme yeni eklenen 4. şarkı olan "Surban Legends" bence diğer 5 şarkı arasından benim üzerimde en az etkiye sahip şarkı Sözleri bakımından çok derin olduğunu düşünsem de altyapısal anlamda zayıf olduğunu düşünüyorum.

    Is It Over Now? (From The Vault): 1989 (Taylor's Version) albümün kapanış şarkısı olan "Is It Over Now?"da Taylor eski ilişkisi deneyimlerini anlatıyor. Tüm samimiyetini albüme yansıtan Taylor kapanışı böyle kaliteli bir şarkıyla yapması çok hoşuma gitti ve yeni çıkan şarkılar arasında benim için ilk sırada yer alıyor.

    Albüme genel olarak baktığımız zaman aslında Taylor'un ne kadar mücadeleci bir insan olduğunu görüyoruz çünkü orjinaliyle ikonikleşmiş bir albümü haklarını kazanmak için yeniden çıkarmak büyük cesaret ister. Her konuda kendi bildiğinden şaşmayarak doğrularıyla hareket etmesi beni bir kez daha kendisini neden bu kadar sevdiğimi kanıtlıyor. Her zorluğa rağmen efsane bir albüm olmaya devam ediyor.

                                   

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.