Hepinize merhaba. Yakın zamanda bitirdiğim "Zeytin Ağacı" dizisinde uygulanan bir terapi yöntemi olan "Aile Dizimi" hakkında birax araştırma yaptım. Gerçekliği, uygulanabilirliği, nasıl işlediği ve ne gibi sonuç verdiği, gerçekten tedavi yöntemi olarak uygulanabiliyor mu bunlarla ilgili araştırmalarımı sizinle de paylaşmak istiyorum.
Öncelikle diziyle ilgili kısaca konuşmam gerekirse dizinin ana konusu insanların şu an ki yaşamlarındaki eylemlerinin sonucunun aile dizimi kavramı ile eskiye,atalarımıza,anne ve babamızın geçmişine, doğumumuzdan bu yana yaşanmışlıklarımıza dayandığından bahsediyor. Cevaplandıramadığımız soruların, iyileştiremediğimiz duyguların aile dizimi ile açıklığa kavuşturmayı amaç ediniyor.
Peki Aile Dizimi Nedir?
20. yy'ın sonlarında ilk olarak Alman Psikoterapist Bert Hellinger tarafından dünyaya tanıtılmış olan aile dizimi terapisi, ailenin nesiller boyu birbirlerine görünmez bağlarla bağlı olduğu anlayışını benimsemektedir. Henüz bilimselliği kanıtlanmamış olup olgusal bir yaklaşımdır.Bireyi, içinde doğduğu ailenin şekillendirdiğine inanan bu yaklaşım, aile sistemindeki bir kişinin kadersel olarak diğer bir aile üyesine bağlı olduğunu ileri sürmektedir.
Hellinger modelini oluştururken birçok terapi yaklaşımlarından faydalanmıştır. Aile dizimi haliyle çeşitli terapi akımlarının sentezlenmesiyle ve Zulu (Güney Afrika ve çevresinde kabile halinde yaşayan halk.) kültür ve ritüellerinin birleştirilmesiyle geliştirilmiş bir terapi modelidir. Aile dizimi modelinde psikolojik rahatsızlıkların önemli bir kısmına,hatta belki de çoğunluğuna kök ailede yaşanmış sorunların sebep olduğunu ileri sürülmektedir.
Aile Dizimi Nasıl Yapılır?
Bireysel ve grup dizimi şeklinde uygulanabilen aile diziminde, sıranın/düzenin bozulması, sistematik karmaşa, kesintiye uğramış yönelim çabaları sebebiyle ortaya çıkan sorunlar ele alınmaktadır. Psikoterapi seansı sırasında birey ailesine geri götürülüp, ailesiyle içsel dünyada barıştırarak, aile sistemi içindeki mevcut yerini göstererek, sistemin bozulmuş yanlarını onarmaya çalışır. Ailesiyle "ruhunun derinliklerinde buluşturulacak" olan bireyin yaşı, yaşadığı mekan, zaman ve ortam, ailenin parçası olduğu diğer üyelerin hayatta olup olmaması önemli değildir.
Aile dizimine giren kişi için diğer aile üyeleriyle ilişkiler yeni baştan, tıpkı yeni doğan bir bebeğin saflığı ve sıcaklığıyla kurgulanır. Kişi böylece derin bir içsel huzura kavuşur. Korkular, zayıflıklar,özgüven sorunları,öfke,kin,soğukluk ve katılık gibi duygular zamanla yerini kendine güvene, uyumlu davranışlara terk eder.
Aile Dizimi Uygulaması Nasıl Yapılır?
Danışanın ailesi hakkında verdiği bilgiler doğrultusunda anne,baba,kardeş,teyze,dayı,amca vb. ölen aile yakını gibi bireyleri temsil eden koltuklar/bireyler seçilmektedir. Bireysel dizimde aile bireylerinin yaşadıkları içsel sıkıntıları temsil edilen sembol ve kişileri nasıl dizdiği dile getirilir. Örneğin; babayı temsil eden koltuk/insan diğer koltukların dışında, uzak bir yere yerleştirildiğinde, bu bireyin babasıyla ciddi bir sorun yaşadığına işaret edebilmektedir.Terapist, danışandan aile bireylerinin yerine geçmesi, onları temsil eden koltuğa oturması, neler hissettiğini aktarması da istenilmektedir. Bu süreçteki en önemli soru "ne hissediyorsun?" sorusudur.Kişinin burada söylediği kelimeler,hastalığı/problemi çözmekte, o insanların neler yaşadıklarını fark etmesine, kalbinin derinliklerinde acı ve yanma duygusu oluşmasına yol açmaktadır.Grup diziminde ise danışan bu bireyleri temsil edeceğini düşündüğü kişileri grup içerisinden seçmektedir. Danışan, seçtiği kişilerin ifadelerini dışarıdan dinlemektedir.Danışan ihtiyaç duyduğunda bu kişilerin yanına gidebilmekte, sarılabilmekte ve konuşabilmelktedir. Aile diziminin geleneksel terapilerden farkı, sorulara kısa yanıtlar verilmesi ve telkinde bulunmamasıdır. Seans sırasında enerji akışına izin verilmektedir. Sonuç olarak dizim, hiç kimsenin değişmesini beklemeden, "kabul ederek", kişinin ruhsal özgürlüğe doğru yol almasını sağlamaktadır.
Peki siz aile dizimi terapisi yaptırmak ister miydiniz?
Diziyi henüz bitirmişken bu yazıyı görmek beni çok heyecanlandırdı. Dizi o kadar içten ve o kadar gerçek gibiydi ki. Yıllarca Ayvalık’ta yaşamış biri olarakta beni inanılmaz keyiflendirdi. Keyiflenirken yer yer göz yaşlarına boğuldum..aile dizimimi görmeyi ve böyle terapi almayı çok isterdim..kimbilir belkide mümkündür..ileride..