“KARANLIKTA AKAN BİR YILDIZ: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK” SERGİSİ AÇILDI!

“KARANLIKTA AKAN BİR YILDIZ: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK” SERGİSİ AÇILDI!
  • 0
    0
    0
    0
  • Atatürk’ün Türkiye’de daha önce yayımlanmamış 150 fotoğrafıyla birlikte, Zübeyde Hanım’ın oğlunun yakın arkadaşı İsmail Hakkı Kavalalı’ya yazdığı mektup, ilk kez Time dergisine kapak olduğu sayı, Ata’nın ipek mendili, kartviziti, emeklilik belgesi, arabalarının forsları, Cumhurbaşkanlığı aracı forsu, Nutuk’un orijinali ve döneme ait belgeleri bir araya getiren “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” başlıklı sergi, 17 Nisan Perşembe akşamı Müze Gazhane’de açıldı. İBB Kültür Dairesi Başkanı T. Volkan Aslan, Doğan Hızlan, Humanis Genel Müdürü Yalçın Yaşin ve Humanis CEO’su Cem Mengi’nin konuşmalarıyla açılan serginin törenine; tarih, akademi, siyaset ve sanat dünyasından pek çok isim katıldı. Cumhuriyetimizin 102. yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ev sahipliğinde, İBB Kültür ve İBB Miras’ın katkılarıyla ve Humanis’in titiz çalışmasıyla hayata geçirilen etkileyici sergi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini ve tarih sahnesindeki eşsiz yerini benzersiz bir arşivle gözler önüne seriyor. Proje direktörlüğünü ve küratörlüğünü Fahri Özdemir’in üstlendiği 376 eserden oluşan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisi, 6 Temmuz’a kadar pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında Müze Gazhane’de ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

    Nâzım Hikmet’in Kuvâyi Milliye Destanı’nın unutulmayan dizesinden ilham alan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” başlıklı sergi, bir milletin küllerinden doğuşunu, Osmanlı’nın son yıllarından başlayarak Çanakkale cephesine, Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’in ilk günlerine kadar uzanan bir görsel anlatımla sunuyor. Yedi yıllık bir emeğin ürünü olan sergide büyük dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyuyla paylaşılan 150 fotoğrafıyla birlikte, kullandığı özel eşyalar; kendisinin ve o dönemin önemli kişilerinin yazışmaları; telgraf, gazete, dergi gibi dönemsel belgeler ve o döneme ait birçok obje yer alıyor. Atatürk’ün özel eşyaları ve hem bazı kişilere imzaladığı hem de yerli ve yabancı fotoğrafçılar tarafından çekilen fotoğrafları serginin dikkat çekici bölümünü oluşturuyor.

    1909’dan başlayan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisi Çanakkale Savaşı’na, Avrupa’nın “hasta adamı” diye nitelendirilen Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne, çok zor koşullarda sürdürülen Kurtuluş Savaşı’na, Cumhuriyetimizin kuruluşuna ve sonrasına uzanıyor.

    Cumhuriyetimizin 102. yılında, Humanis tarafından hazırlanan ve İBB’nin ev sahipliğinde İstanbullu sanatseverlere kapılarını açan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisi, 6 Temmuz 2025 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak Müze Gazhane P Binası’nda ziyaretçilerini bekliyor.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.