Sinemaseverler adına oldukça verimli geçen son on yılın, en iyi 30 filmini sizler için listelemeye devam ediyoruz. Keyifli seyirler!
NOT: "2010’ların En İyi 30 Filmi" listemizin ilkini
buradan ve ikincisini
buradan okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar!
1. Her (Imdb: 8/10)
Yönetmenliğini
Spike Jonze'un üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda
Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams ve
Chris Pratt gibi isimler bulunuyor.
Her, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla ve teknolojinin gelişmesiyle insanların asosyalleşmeye başlamaları üzerine düşündüren bir film. Bilgisayar programları kullanılarak tüm işlerin halledilebildiği distopik bir evrende geçiyor. Biraz romantizm, biraz dram, biraz da bilim kurgu ögeleriyle harmanlanmış film; yakın gelecekte geçen, insan ile yapay zeka arasındaki ilişkiyi anlatıyor.
2. Before Midnight (Imdb: 7.9/10)
Before Midnight, Before
üçlemesi olarak bildiğimiz serinin üçüncü ve son filmi. İlk iki filmde olduğu gibi yönetmen yine
Richard Linklater ve başroller
Ethan Hawke ve
Julie Delpy. 1995 yılında
Before Sunrise filmi ile başlayan seri, 2004 yılında
Before Sunset ile devam etti ve 2013 yılında son film olan Before Midnight ile kapandı. Filmlerin adları bir günün sabah, öğlen ve akşam saatlerine sırasıyla denk gelirken biz de bir ilişkinin giriş, gelişme ve sonucunu izliyoruz. Before serisinin bu kadar sevilmesinin nedeni yapış yapış romantik komediden ve tarafların fazlasıyla aşk acısı çektiği yoğun bir dramdan sıyrılıp, günümüzde rastlayabileceğimiz dram ve romantiklik seviyesinde bir ilişkiye ve diyaloglara odaklanması. Aşk filmi seven herkesin film listesinin en önemli parçası olabilecek bu yapım, son on yılın en iyi filmlerinden diyebiliriz.
3. Bir Zamanlar Anadolu'da (Imdb: 7.9/10)
Bir Zamanlar Anadolu'da, ülkemizde adını sık sık duyduğumuz yönetmen
Nuri Bilge Ceylan'a, Cannes'da büyük jüri ödülünü kazandıran bir film. Filmlerinde kırsal kesimdeki hayat üzerine odaklanan Ceylan, bu sefer senaryoyu biraz ilginçleştirmiş. Mekan olarak yine kırsal alanlardan vazgeçememiş ama kategori olarak polisiyeye dalmış.
Yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan, Taner Birsel, Muhammed Uzuner gibi profesyonel oyuncuların bulunduğu film, bir doktor ile bir savcının gizemli ve merak dolu hikâyesini anlatıyor.
4. Call Me by Your Name (Imdb: 7.9/10)
Call Me by Your Name, 2010'ların sonuna doğru adını sıkça söz ettiren filmlerden biri oldu. 1980'lerde ergenliğinin sonlarında olan genç bir erkeğin, babasının akademik asistanı ile yaşadığı duygusal ilişkisini konu alıyor.
Elio ve
Oliver'ın arasındaki ilişkiyle birlikte arzunun güzelliğini keşfederken bir yandan da terk edilişin ruhunuzda bıraktığı yara izlerinin kaşıntısını hissediyorsunuz.
Luca Guadagnino yönetmenliğini yaptığı ve başrollerini
Armie Hammer ile
Timothée Chalamet'in paylaştığı film, son zamanlarda revaçta olan
queer sinema akımının en beğenilen filmlerinden.
5. Manchester by the Sea (Imdb: 7.8/10)
Kenneth Lonergan tarafından yazılıp yönetilen
Manchester by the Sea, 2016 yapımı bir dram filmi, başrolde ise
Casey Affleck bulunuyor. Kardeşi
Joe'nun ölümü ile Joe'nun oğlu
Patrick'in koruyucu ebeveyni olan ana karakter
Lee'nin hikâyesini izliyoruz. Lee'nin geçmişindeki talihsiz olayların günümüzdeki etkileri ise bu hikâyeyi oldukça zenginleştiriyor. Filmin sonlarına doğru Lee'nin vasilik görevindeki isteksizliği hakkında Patrick ile yüzleşmesine tanık oluyoruz.
6. Midnight in Paris (Imdb: 7.7/10)
Midnight in Paris iliklerine kadar bir
Woody Allen filmi. Öyle ki yönetmeni hakkında bir fikriniz olmasa bile izler izlemez bu filmin Allen'a ait olduğunu çok rahat anlayabiliyorsunuz.
Owen Wilson ve
Rachel McAdams'ın oynadığı nişanlı bir çiftin Paris'e gezmeye gelmesi ve damat adayının Paris'in arnavut kaldırımlı dar ve bohem sokaklarında kayboluşunu izliyoruz. Aslında geçmişe dair bir yolculuk yapıp, Paris'te tohumlanmış sanat eserlerini belgesel tadında şöyle bir gözden geçiriyoruz. Allen, Paris'in tasvirinde klişeye girmesine rağmen film genel olarak fantastik komedi türünde izlemesi oldukça keyifli ve hoş bir film.
7. Roma (Imdb: 7.7/10)
2019'un en çok konuşulan filmlerinden biri olan
Roma'nın yönetmen koltuğunda
Children of Men ve
Gravity gibi filmlerden tanıdığımız
Alfonso Cuarón oturuyor. Yabancı Dilde En İyi Film dahil toplam üç farklı kategoride Oscar ödülünü aldı ve yedi farklı kategoriden de aday oldu. Film, 1970'lerde Meksika'da yaşanan bir iç isyan sırasında dağılmakta olan bir aile dramını konu alıyor. Politik bir film olma özelliğini taşıyarak, toplumsal alandaki sınıf farklılıklarını yargılar biçimde değil de farkındalık yaratarak anlatıyor.
8. Get Out (Imdb: 7.7/10)
Jordan Peele'nin ilk uzun metrajlı filmi
Get Out, korku türünde bu on yılın en beğenilen filmlerinden. Genellikle komedi yapımlarından tanıdığımız Peele'yi, korku sinemasında görmek oldukça şaşırtıcı. Bu kategoride ortaya koyduğu esere ve hatta 2019'da çıkan ikinci korku filmi
Us'a da bakacak olursak Peele, korku sinemasında yerini git gide belirginleştiriyor. Film, küreselleşen ve modernleşen dünyada, liberal ırkçılık üzerine yoğunlaşıyor ve korku ögeleriyle anlatımı daha da sürükleyici kılıyor.
9. Burning (Imdb: 7.6/10)
Son zamanlarda yükselişe geçen Kore sinemasının en iyi filmlerinden biri de
Burning. Japon yazar
Haruki Murakami'nin kısa bir öyküsünden uyarlanan filmin yönetmenliğini
Chang-dong Lee yapıyor ve oyuncu kadrosunda
Ah-in Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jun gibi isimler yer alıyor. Sıradan bir genç olan
Jongsu, eski arkadaşı
Haemi ile karşılaşır. Haemi kedisini bakmasını için Jongsu'ya bırakır ve bir geziye çıkar. Dönüşte ise gezi sırasında tanıştığı
Ben isimli bir adamla birlikte döner. Jongsu, Ben'i daha çok tanıdıkça içinde oluşan şüphe daha da büyüyecektir.
10. We Need to Talk About Kevin (Imdb: 7.5/10)
Lionel Shriver'ın romanından uyarlama olan filmin senaristliğini ve yönetmenliğini
Lynne Ramsay üstleniyor ve ortaya harika bir psikolojik gerilim filmi çıkıyor. Ramsay,
We Need to Talk About Kevin ile birlikte Hollywood'daki sorunlu baba-oğul ilişkilerindeki ezberi bozuyor ve erkek çocuklarının anneleriyle de sorunlar yaşayabileceğine değiniyor.
Tilda Swinton ve
Ezra Miller'ın başrolde olduğu filmde iki oyuncu da şüphesiz ki en iyi performanslarını sergiliyorlar. Kevin'ın üç farklı yaş döneminde, birbirine benzeyen çocuk oyucular tarafından canlandırılması ve olayların karışık kronolojide işlenmesi de filmin en etkileyici noktalarındandı.
Yorum Bırakın