Edgar Allan Poe'dan Özel Bir Kokteyl Tarifi

Edgar Allan Poe'dan Özel Bir Kokteyl Tarifi
  • 0
    0
    0
    0
  • Edebiyata az da olsa ilgisi olan hemen herkesin tanıdığı bir isim Edgar Allan Poe. 40 yıllık kısa yaşamında yazdığı eserlerle dünya edebiyatının unutulmazları arasına çoktan girmiş bir yazar ve şair. Eserleri yalnızca edebi ürünler üzerinde değil müzik, film, televizyon gibi birçok alanda derin etkiler bıraktı. Yazdığı hikayelerle Jules Verne ve Arthur Conan Doyle gibi büyük isimleri etkileyen bu ''çılgın dâhi''nin özel kokteyl tarifini, paperandsalt.org'dan sizler için çevirdik. Keyifli okumalar dileriz:
    T.S. Eliot’ın affına sığınarak diyoruz ki: ‘‘Nisan en acımasız ay değil, bu onur ‘ocak’a ait.’’ Hediyeler, aile eğlencesi, Noel takvimleri ve şu büyük çam ağacı kokusunun ardından; 3 ay daha kış mevsiminin kasvetli griliğini usulca kabul etmemiz mi bekleniyor? İşte şimdi, tam da konyağın zamanı… Biraz çakırkeyif olmak, uzun zamandır kasvetli günlerin çaresi olarak görülüyor. 1820’lerde Virginia Üniversitesi’nde öğrenci olan Edgar Allan Poe için elmalı toddy (bir tür sıcak içki) ve eggnog (Christmas kokteyli) içmek tercih ettiği bir ders dışı aktiviteydi (Tabii ki bando takımında olmaktan daha iyi bir seçim). Biyografi yazarı James Albert Harrison’a göre, ‘‘Hassas bir gençlik… Evlerde keyifle içki içmeyi ve kart oynamayı sosyete içinde kalmanın kaçınılmaz gereği olarak gören sosyal bir çevre ile sarılı olmak, onu kolayca eğilimli olduğu alışkanlıklara itebiliyor ve belki de onun bu eğilimlerini tutkuyla ve ölçüsüzce besliyordu.’’ Bir başka deyişle, Poe tam bir ayyaştı fakat bu onun suçu değildi. O sadece okul partilerine katılıyordu. Poe’nun konyak zevki, özellikle 1830’da Virginia’dan ayrılıp West Point’e yerleştikten sonra zirveye ulaştı. Oradaki oda arkadaşı Thomas W. Gibson, Poe’nun Benny Haven’ın en iyi konyağı olmadan nadiren görüldüğünü belirtiyor. O, çoktan sürekli içme alışkanlığı edinmişti. Bu ünü onu hayatı boyunca takip etti ve içme zevkinin onun ölümüne sebep olduğu uzun süre dile getirildi. Günümüz doktorları onun aslında kuduzdan öldüğüne inanıyor. Jeff Jerome’a göre, Baltimore’daki Edgar Allan Poe Evi ve Müzesi’nin müdürü, ‘‘Poe genç bir adamken alkol problemi yaşıyor olabilirdi, fakat 40 yaşında öldüğünde çoktan bu sorundan kurtulmuştu.’’ Yine de, sadece iki yıl öncesine kadar (2011), maskeli bir adam Poe’nun doğum gününde mezarında duruyor, öbür dünyada kadeh kaldırması için mezar taşına bir şişe konyak bırakıyordu. Eggnog severler için, karton kutuların yalnızca aralık ayı civarında bulunabildiği gerçeği sinir bozucu bir durum. Anlaşılan, biraz tuzlu olduğu için insanlar daha az eggnog alıyor. Ama bu engeli aşabilmenin basit bir yolu var: Kendinizinkini yapın. 1790’dan günümüze, nesilden nesile aktarılan ‘Poe ailesi eggnog tarifi’ geçen yıl(2012) yayımlandı. Bu tarif bir konyak karışımı ve Jamaika romu, ayrıca yumurtayı ‘pişirmek’ için bol miktarda likör gerektiriyor. İşte Edgar Allan Poe’nun konyak kokteyli tarifi: (A Second Helping of Murder ve The New York Times’tan uyarlanmıştır)
    • 7 adet yumurta, akı ve sarısı ayrı olarak
    • 1 bardak şeker
    • 5 bardak tam yağlı süt
    • Yarım bardak iyice çırpılmış krema
    • Bir veya yarım bardak konyak
    • ¼ bardak rom
    • Muskat
    1. Orta boy bir kabın içinde yumurta sarılarını ve şekeri, koyulaşıncaya ve soluk bir renk alıncaya kadar çırpın. Bir kenara koyun. 2. Büyük bir kabı buzlu suyla doldurun ve bir kenara koyun. Küçük bir tencerede, 3 bardak sütü kısık ateşte ısıtın. 1 bardak sıcak süt ile yumurta sarısı karışımını çırpın. Bunu tekrar tencerede kalan süte ekleyin ve düşük ateşte koyulaşana kadar karıştırın. Karışımı ateşten alın ve hızlıca kremayla karıştırın. 3. Karışımın olduğu tencereyi, daha önce hazırladığınız buzlu kabın içine yerleştirin. Soğuyana kadar ara sıra karıştırın ve sonra konyak, rom ve kalan 2 bardak sütü ekleyin. 4. Kokteyli bardaklara doldurun. Orta boy bir kapta bir mikserle yumurta aklarını köpürüp kıvam alana kadar çırpın. Bu köpüğü kaşıkla kokteylinizin üzerine ekleyin ve üstüne rendelenmiş muskat serpin. Kaynakhttps://paperandsalt.org/2013/01/07/the-cocktail-hour-edgar-allan-poe/

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.